Games / DVD's

Digitaal huisdier

Wij hebben een te gave hond. Een eigenwijze teckel. Toch zie ik dat veel vriendjes, geen huisdier hebben of mogen. Jammer, want het is echt leuk en ik vind het ook fijn dat je een paar keer per dag naar buiten moet. Nintendo heeft onderzoek gedaan en het blijkt dat negen op de tien kinderen een dierenwens hebben. Ouders daarentegen delen deze wens maar in 17 procent van de gevallen. Toch zwichten vier op de vijf voor een dierlijk gezinslid. En dan wordt er voor een kat gekozen. Op nummer twee staat de hond en op plaats drie vissen. Voor kinderen met een huisdierenwens heeft Nintendo zijn meest favoriete dierenspel nintendogs + cats nu ontwikkeld in 3D. Virtuele huisdieren verzorgen was nog nooit zo echt… Vissen en een hond heb ik al… nu wil ik dus ook een Nintendo 3DS! 

Lees hier meer over het onderzoek

Huisdier goed voor de ontwikkeling van kinderen

Ruim 80 procent van de ouders is van mening dat het hebben van een huisdier hun kinderen verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengt. Natasja Groothuismink, pedagoog bij de GGD Zaanstreek Waterland, bevestigt dit. “Kinderen leren voor iemand te zorgen en rekening te houden met een ander. Daarnaast is een huisdier een vriendje voor kinderen waar ze altijd op kunnen rekenen, ook in moeilijke tijden.” Volgens bekende dierenkenner Martin Gaus zijn huisdieren vooral goed om kinderen te leren respect te hebben voor alles dat leeft. Ook kinderen zijn het er mee eens dat een huisdier goed voor hen is (90%). Uit het onderzoek blijkt dat kinderen vooral een huisdier willen voor de gezelligheid (80%), om te knuffelen (71%) en om te spelen (63%).

Toch is er bij ruim één op de vijf gezinnen geen huisdier aanwezig. In bijna 80 procent van deze gezinnen zouden de kinderen echter wel graag een huisdier willen hebben. Het grootste obstakel voor gezinnen zijn allergieën (44%), gevolgd door tijdgebrek (44%), dierenharen (24%), iemand in het gezin die niet van dieren houdt (19%) en dierengeurtjes (17%). Nintendo speelt in op deze dierenwens van kinderen zonder huisdier met behulp van het spel nintendogs + cats voor de Nintendo 3DS. Kinderen kunnen hiermee op elk moment hun dierenvriendje verzorgen, en leren op die manier spelenderwijs omgaan met het verzorgen van huisdieren, zonder haaroverlast en allergieën. Ruim 35 procent van de kinderen geeft aan graag een virtueel dierenvriendje te willen verzorgen als zij geen huisdier mogen.

Aandacht voor een sterkere band

Om de digitale huisdieren uit nintendogs + cats nog realistischer te maken, is het spel uitgerust met verschillende nieuwe toepassingen. Zo is het spel niet alleen in 3D, maar reageren de puppies en kittens met behulp van een ingebouwde camera, touchscreen en microfoon ook op aanrakingen en stemgeluiden. Door de gezichtsherkenningstechnologie van de Nintendo 3DS herkennen de pups zelfs hun baasje. “In het spel leert een kind spelenderwijs wat een dier leuk vindt, maar het leert ook dat je niet onbeperkt met het dier kunt spelen. Het dier moet namelijk ook rusten en slapen. Met een echt dier kan je ook niet onbeperkt spelletjes doen, je moet het dier ook kammen, borstelen, wassen, uitlaten et cetera. Dit wordt goed weergegeven in het spel en maakt het daarom heel realistisch,” aldus Gaus.

Er kan met de pups worden gespeeld, gewandeld en ze moeten natuurlijk worden getraind. Hoe meer aandacht er aan het huisdier wordt gegeven, hoe sterker de band wordt. Zo wordt er met een stappenteller gemeten hoeveel iemand de pup uitlaat. Hoe meer stappen, hoe meer credits diegene verdient waarmee weer leuke cadeautjes voor de pup kunnen worden gekocht. Via draadloze communicatie (StreetPass™) kunnen foto’s en cadeaus van de puppies en kittens worden gedeeld met vrienden.

Pups komen tot leven

Met behulp van de AR-kaarten die bij de Nintendo 3DS worden geleverd, kan augmented reality worden gebruikt om de puppy in een fysieke omgeving te laten verschijnen. Door één van de AR-kaarten voor de Nintendo 3DS te plaatsen, zodat de buitenste camera's de kaart kunnen lezen,verschijnt het huisdier in bijvoorbeeld de woonkamer of de palm van iemand zijn hand - misschien zelfs in een speciaal kostuum!