Gaaf voor Kinderen

Welkom bij Gaaf voor Kinderen

Het mooiste plekje van Denemarken

Wat grappig dat Skallerup Seaside Resort als slogan ‘Het mooiste plekje van Denemarken’ heeft. Voor ons des te meer reden om dat eens uit te gaan zoeken. Op de Nederlandstalige website van het resort zien we hoe je vanaf Utrecht, door Duitsland en Denemarken in 940 kilometer in Hjørring komt. Wij stappen in de auto en karren naar het vakantiepark in Noord-Jutland. Nog diezelfde avond zien we vanaf ons terras bij het fantastische vakantiehuis hoe de zon in zee zakt.

Zon, zee en strand

Ons verblijf voor de komende dagen is werkelijk prachtig. Het vakantiehuis staat op het duin, pal aan zee. De accommodatie is ruim opgezet, met veel raampartijen zodat je de zee kunt zien, er is een luxe badkamer (met bubbelbad en sauna), de keuken is zeer compleet, de woonkamer is ronduit groot en er zijn drie grote slaapkamers (we hebben een huis voor zes personen). Wat het Skallerup vakantiehuis helemaal top maakt is het terras dat bijna geheel rondom het huis loopt, inclusief verspringende glazen windschermen. In deze meivakantie ontbijten, lunchen en dineren wij iedere dag op een steeds wisselend plekje op het terras. In de zon. Geweldig! VisitDenmark heeft absoluut niet overdreven door te zeggen dat Denemarken in de meivakantie vaak zonnig is. Wij hadden het niet verwacht, maar wij hebben hier in Denemarken gewoon een vakantie van zon, zee en strand. 

 

Voor we het weten zijn de kinderen met de hond naar het strand gerend. Daar blijkt wel een obstakeltje, er is (nog) niet een gemakkelijke afgang naar zee. Met wat springwerk staan we allemaal op het zandstrand en kijken we een heel stuk langs de kustlijn. Je ziet (helaas) dat de duinen afbrokkelen. Mees zeegt dat hij in zee wil zwemmen. Maar kleine Pien is verstandiger en roept dat er vast een zwembad is. En wat voor zwembad, zal even later blijken… een subtropisch zwembad met glijbaan, een peuterbad en zwem-zwembad. Dolle pret! Van zwemmen krijg je trek en die kun je stillen bij de snackbar/restaurant van het resort, maar wij shoppen heerlijk, verse broodjes in de grote supermarkt. Die middag vertelt marketingchef Jonna dat de supermarkt op Skallerup Seaside Resort 365 dagen per jaar open is en vers brood bakt.

Geschiedenis

Jonna laat ons in vogelvlucht de highlights van Skallerup Seaside Resort zien. We starten in het museum. Ja heus, het resort heeft een museum. Er gaat namelijk nogal een geschiedenis aan het vakantiepark vooraf… “Na de Tweede Wereldoorlog was Skallerup, een vluchtelingenkamp”, legt Jonna uit als we naar het museum lopen. Het is in één van de originele hutten van het voormalige vluchtelingenkamp. We mogen een kijkje nemen in deze hut, voorzien van meerdere stapelbedden. Aan de wand hangen foto’s en teksten waarop meer te lezen is over die periode. In deze barak woonden vluchtelingen in 1946/1947. Jonna toont ons daarna het naastgelegen en eerste vakantiehuisje uit 1949, toen het vakantiepark opgericht is. Bijzonder. De kinderen kijken eerst de ogen uit, zeker ook naar de oude wc, de kleine keuken, maar besluiten dan dat het buiten in de zon veel beter toeven is. Jonna legt ons hier nog uit dat de toegang tot het museum gratis is en dat John Kilden, conservator van het museum, meestal aanwezig is voor meer informatie. Daarna wandelen we door naar het hoofdgebouw van het resort, waar het subtropisch zwemparadijs, restaurant, supermarkt, indoor speelpaleis, sporthal, ondergrondse bowling met café (en zelfs een grote én gezellige rookruimte) en Nintendo Wii ruimte te vinden is. Wij komen zeker nog terug bij de indoor speelruimte, want hier is ook een grote ruimte voor activiteiten als knutselen en koken. Een zeer uitgebreid programma, maar dat gaan wij nog ontdekken.

Daarna wandelen we naar het grote en luxe wellnesscentrum, Romulus genaamd. Een schitterend en relaxte spa, waar het voor goed toeven is. Jonna vertelt ondertussen verder over de vele activiteiten van Skallurup, zoals paardrijden langs de kust, de kinderboerderij op twee kilometer afstand van het resort en over de vele speeltuinen op het park. Vlakbij het hoofdgebouw is een grote speeltuin met o.a. schommels en springkussens. Verder zijn er tussen alle huisjes speeltuintjes te vinden. Het speelveldje vlakbij ons huisje kijkt zelfs direct op zee. Als we teruglopen naar ons vakantiehuis zien we op een buitenpleintje een aantal ‘botsauto’s’ staan. De kids willen een rondje rijden en na het inwerpen van 10 Kronen starten de auto’s.

Lipgloss maken

De zon straalt maar Mees en Pien willen eigenlijk niets liever dan plonsen in het zwembad of creatief aan de slag bij de indoor speeltuin. Daar valt inderdaad veel te doen, van koekjes bakken tot lipgloss maken en van edelstenen bewerken tot kralen rijgen. Er is zoveel dat de kinderen bijna niet kunnen kiezen. Uiteindelijk gaat Pien een lipgloss maken met mama en Mees polijst een steen samen met papa. Twee fantastische resultaten tegen zeer geringe kosten. En dan… spotten ze de schildpadden. De schildpad is inmiddels de mascotte van het resort. De kinderen genieten volop, maar telkens binnen. Wij leggen ze uit dat als het regenachtig weer is, of bijvoorbeeld in de winter, dat het heerlijk is om zoveel binnen te ondernemen. Nu willen wij echter genieten van het mooie weer en lopen een uitgestippelde wandelroute langs het vakantiepark. Er zijn ook mooie fiets- en hardlooproutes.

Noord-Jutland leent zich natuurlijk prima om verder ontdekt te worden! Dat doen wij dan ook de volgende dagen. Over onze ervaringen kun je verder lezen op Gaaf voor Kinderen.

 

 

Klik hier verder als je meer informatie over Denemarken wilt hebben.