Gaaf voor Kinderen

Welkom bij Gaaf voor Kinderen

Uitstapjes op kinderhoogte

Vakantie in Denemarken, in Noord-Jutland om precies te zijn, blijkt voor ons superzonnig uit te pakken. Het ‘hoge Noorden’ van Denemarken is dan wel zo’n 1000 kilometer voor ons rijden, maar dan hebben we ook een week lang zon (in mei!). Dat is genieten. Genieten van en met het gezin, in een ruim vakantiehuis direct aan zee bij Skallerup Seaside Resort én in de omgeving valt veel te ontdekken op ‘kinderhoogte’. Ons verblijf in het ruim opgezette vakantieresort is in een andere tekst op Gaaf voor Kinderen te lezen. Nu trekken we onze schoenen aan en gaan op stap.

Uitstapjes maken

We gaan vissen kijken in het Nordsøen Oceanarium in Hirtshals. De brochure laat ons een bijzondere vis zien, de maanvis (ook wel klompvis genoemd). Wauw, wat een grote vis. Voor de deur van het Oceanarium zien we al meteen een beeld in de vorm van de maanvis. Binnen leren we van alles over de Noord-Zee en kunnen we met een app zelf aan de slag. Het schrikeffect bij het tv-scherm waar opeens een haai opduikt is groot en kleine Pien (5) is even van slag. We lopen dus snel door naar het enorme aquarium. Indrukwekkend groot en wat veel vissen. Schitterend! Maar waar is de maanvis? We zoeken lang en even krijgen we het gevoel dat we het water nog in moeten om te gaan zoeken (wat overigens echt kan, als je kunt duiken en een afspraak hebt gemaakt). Het blijkt dat pal voor Pasen dé maanvis is overleden. Gelukkig zal er vanaf de zomervakantie wel weer een maanvis rondzwemmen. Wij genieten natuurlijk van alle andere vissen en wandelen via een glazen tunnel naar buiten waar net de zeeleeuwen worden gevoerd. Buiten kunnen de kinderen spelen op speeltoestellen en leuke waterproefjes doen. Sowieso is het Oceanarium op een leuke en speelse manier leerzaam voor de kinderen. 

 

Meer dieren

Op de terugweg naar ons fijne vakantiehuis stoppen we nog bij de kinderboerderij van Skallerup Seaside Resort. Deze ligt een paar kilometer bij het park zelf vandaan en de kinderen vermaken zich tussen de kippetjes, herten, ezels en geitjes. Wat wij zo fijn en rustgevend aan Denemarken vinden is de groene natuur waar overal wel bankjes en picknicktafels te vinden zijn. Relaxt kijken wij toe hoe Mees en Pien de dieren handjes gras geven.

 

 

Van dieren krijgen wij nooit genoeg, dus we besluiten ook een uitstapje te maken naar Aalborg Zoo. Toegegeven, het is een stukje rijden (zeker een uur), maar het is het zeker waard. De dierentuin heeft ook weer veel handige picknickplekjes, maar onze kinderen hebben bij de entree al direct de plattegrond te pakken en willen naar de ijsberen. Er wandelen een paar polar bears rond en die maken indruk. Via grote glazen raampartijen kunnen we ze zowel in als uit het water zien. De kinderen rennen door, op naar de apen. Naar de orang-utans. En aaah, ze hebben een babytje. Te leuk! Verderop kijken de giraffen al reikhalzend naar ons uit en worden we gedag gezegd door de zebra’s. Het fijne van Aalborg Zoo vinden we de ruime opzet en de vele speeltoestellen. Voor de kinderen wel te verstaan. Dieren kijken is leuk, maar zelf spelen blijft populair. Dan roep Mees opeens: “Ik zie een dino!”. Geintje, denkt de rest… Maar in het bos blijken, iets voorbij de bruine beren, inderdaad dinosaurussen te staan. Zelfs de T-Rex is aanwezig. Onze labradoodle Takkie die ook mee mag in de dierentuin schrikt nog het meest van dino-geluiden. De kinderen doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat er in het bos dinosaurus-beelden staan.  

Bijzondere vuurtoren

De heerlijke week in Noord-Jutland mag dan wel redelijk voorzien zijn van uitstapjes, we chillen ook op het vakantiepark. Want het huis waar wij verblijven is groot en heeft rondom een terras, waar wij altijd wel een zonnig plekje uit de wind vinden. De kinderen vermaken zich in het subtropisch zwembad of kunnen een buitenrit te paard door de branding maken. Het eerste doen zij iedere dag, het tweede zien wij regelmatig en levert fotogenieke plaatjes op. De kustlijn met z’n zandstrand is ook voor onze hond fantastisch. Eindeloos rennen langs de zee, kuilen graven en door het helmgras op de duintoppen racen. Die duinen brokkelen hier langs de kust van Noord-Jutland helaas wel behoorlijk af.

Dat zien wij ook tijdens ons uitstapje naar de oude vuurtoren van Rubjerg Knude. In de brochure van VisitDenmark zagen wij al dat deze bijzondere vuurtoren bijna bedolven is onder het zand van de duinen, maar in het echt maakt Rubjerg Knude nog meer indruk. De wandeling er naar toe vergt wat inspanning, want de auto moeten we op zeker een half uur lopen vanaf het begin van het zandduin achterlaten. Er is een steentjes pad naar de vuurtoren en als wij eenmaal het losse zand van het duin bereiken zijn de kinderen moe, maar tegelijkertijd ook niet meer te houden. Zij willen die berg op en er van af roetsjen. Heerlijk! De vuurtoren is verlaten en in verval en zal binnen nu en… tja, hoe lang? in zee verdwijnen. Het ziet er nu indrukwekkend uit, zo’n statig toren aan de rand van schuin afvlakkende zandduinen. (mei 2016: update... de vuurtoren is sinds 2016 weer open voor publiek - lees verder).

Attractiepark

We rijden langs knalgele koolzaadvelden naar onze afspraak bij attractiepark Fårup Sommerland. Een park vol spanning en sensatie, maar nu in onze meivakantie nog gesloten. We krijgen een rondleiding door een dicht park, maar we zien wel dat dit een topuitje is voor gezinnen. Je kunt in heftige achtbanen of leuke carrousels én zeker een paar uur plonsen in het aquapark. 

Op de terugweg zien wij de afslag Løkken. Dit is een schattig plaatsje met als hoogtepunt de ‘Bolcher'’ een typisch Deens snoepje. In de winkel annex werkplaats bij Bolcheriet zien wij hoe deze ‘zuurtjes’ nog met de hand worden gemaakt. Ze smaken… zalig! Aan de overkant van de winkel, op het gezellige plein, is een ijssalon te vinden. Eén van de vele, want ijs… dat lusten de Denen graag. En Mees en Pien natuurlijk ook. Als wij even later weer in de auto zitten zien we dat er een weg naar het zandstrand is. Die weg eindigt gewoon direct op het zand. Wat? Papa rijdt de auto het zandstrand op. Zo kunnen we even verderop de kiters zien en als klap op de vuurpijl mag Mees zelf even sturen. Bijzonder en lachwekkend om met de auto over het strand te scheuren.

 

Noord-Jutland heeft veel in huis voor een gave gezinsvakantie. Wij genieten van de diversiteit, met als hoogtepunt de natuur. Ons vakantiehuis op Skallerup Seaside Resort is een uitstekende uitvalsbasis en telkens weer als we binnenstappen voelt het als ‘thuis’. Maar het uitzicht, zelfs vanuit de badkamer zien wij de zee, is in ons echte huis wel even anders. Onze opa heeft het al jaren over 'een vakantiehuis aan zee'. Vreemd genoeg heeft hij altijd gezocht naar een locatie in Frankrijk... maar wij kunnen hem nu adviseren dat hij zeker in Denemarken moet zijn. Want wij willen maar al te graag terug!

 

Onze terugreis naar Nederland gaat trouwens nog langs Legoland! Wil je meer lzen over onze dag in Legoland, lees dan verder.

  

Meer informatie over de activiteiten en attracties in Noord-Jutland en Denemarken: www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk

 

Tekst en beeld: Marije Smit / www.schrijfster.com