Gaaf voor Kinderen

Spectaculaire Deense vuurtoren weer toegankelijk

Een van de meest spectaculair gelegen vuurtorens ter wereld, die bij Rudbjerg Knude aan de noordkust van Jutland in Denemarken, is sinds kort (april 2016) weer toegankelijk voor het publiek. Gaaf voor Kinderen nam in 2014 een kijkje bij de vuurtoren en in de schitterende omgeving van Noord-Jutland (lees verder). Wie de vuurtoren wil bezoeken moet niet meer lang wachten, want de voor de helft door een wandelend duin bedekte toren zal volgens deskundigen binnen 10-15 jaar in zee storten door erosie van de steile kust ter plaatse.

In 1900 
De vuurtoren van Rudbjerg Knude, ten zuiden van het kustplaatsje Lønstrup in Noord-Jutland, werd in het jaar 1900 in gebruik genomen op 60 meter boven de zeespiegel. De 23 meter hoge toren werd vele jaren door het stuifzand bedreigd, raakte steeds meer bedolven en moest in 1968 buiten bedrijf worden gesteld. De toren werd daarna een van de belangrijkste toeristische attracties van noordelijk Jutland. Om een snelle ondergang te vermijden en het publiek tegemoet te komen besloten de aan de bouwsector verbonden particuliere filantropische organisatie Realdania en het Deense equivalent van Natuurmonumenten (Naturstyrelsen) een actie te beginnen om de toren voorlopig te redden. Er is een nieuwe trap naar de toren aangelegd, een uitkijkplateau gebouwd, een caleidoscoop geïnstalleerd, er kwamen meer parkeerplaatsen en de fraaie omgeving kreeg paden met goede bewegwijzering. Het project is onlangs met succes afgesloten.
Realdania en Naturstyrelsen hebben gezamenlijk besloten een betere toegang te verschaffen aan tien waardevolle plekken in het Deense landschap. De bedreigde vuurtoren van Rudbjerg is een van de uitverkoren projecten. Meer informatie: www.visitdenmark.nl/noord-jutland