Gaaf voor Kinderen

Herfstvakantie: ‘leven op de grens van land en water’

Nergens in Nederland is het wonen op de grens van land en water meer duidelijk dan in Flevoland. Mensenhanden hebben de grens verlegd en nieuw land gemaakt. Tijdens de herfstvakantie leer je van alles over de geschiedenis van Flevoland; hoe Flevoland werd gemaakt en, niet onbelangrijk, hoe wij het hier droog houden om hier te kunnen wonen. Zo is er Flip de Beer, de knuffelbeer uit het programma Moffel & Piertje van SchoolTV. Hij zit in het Watertheater en probeert een overstroming te voorkomen, dat lukt niet! Kinderen kunnen Flip de Beer uit zijn benarde positie redden door de speurtocht te gaan doen. Ook kunnen bezoekers bouwen aan een brug over water, gemaakt van LEGO- steentjes® -. De korte film 'Streep door de Zee vertelt alles over de afsluitdijk. Bijzonder is de knutselactiviteit ‘Waterschilderij maken’ waar alle bezoekers voor worden uitgenodigd om aan mee te helpen. Naast al deze activiteiten zijn er natuurlijk ook de vaste tentoonstellingen waar bezoekers de verrassende geschiedenis van Flevoland ontdekken.
Archeologiedagen
Nieuw Land staat weer garant leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud tijdens de herfstvakantie. Tijdens het eerste weekend zijn de Nationale Archeologiedagen, op zondag op 16 oktober staat alles in het teken van de maritieme archeologie; er zijn maar weinig gebieden waar zoveel scheepswrakken net onder het maaiveld liggen als hier, in Flevoland. Op deze dag kan het publiek het indrukwekkende scheepswrak van de middeleeuwse IJsselkogge bezichtigen, een stoere onderwaterarcheologe komt vertellen over haar werk, maquettes tonen hoe een scheepsopgraving op het droge in zijn werk gaat, bezoekers kunnen de conditie van scheepshout bepalen en voor de kleinsten zijn er knutselactiviteiten.

Lees meer: Herfstvakantie: ‘leven op de grens van land en water’

Zomerbios

Yes, de vakantieperiode breekt aan. Hopelijk komt dat zonnige, zomerweer snel. Maar op wat koelere dagen heb ik het ook naar mijn zin, dan kunnen we juist naar de bioscoop. Trouwens, als het echt warm buiten is, dan is de bios ook een goed plan want dan is het daar juist koel. Gelukkig draaien er zoveel leuke kinderfilms, dat wij deze zomer regelmatig naar de bioscoop willen. Helemaal handig en goedkoop kan dat met de Pathé Kids Zomerbios.
Vijf geweldige kinderfilms
Je kunt dan voor vijf euro per film naar vijf Zomerbiosfilms en na afloop krijg je ook nog eens een leuk, exclusief cadeautje. De vijf films in de Pathé Kids Zomerbios zijn Finding Dory, Ice Age: Collision Course, De GVR, Meester Kikker en Huisdiergeheimen.
Een ticket kost vijf euro per film, exclusief toeslag voor 3D-films. Als kinderen één van de films bezoeken krijgen ze een speciaal Zomerbiosboekje en sticker om in het boekje te plakken. Na afloop ontvangen ze op vertoon van het Zomerbiosboekje en de sticker een leuk, exclusief cadeautje. Als ze minimaal drie van de vijf Zomerbiosfilms bezoeken, dan krijgen ze een gratis Pathé Kinderticket. Maar dit is nog niet alles. Tijdens de Pathé Kids Zomerbios kan er gekleurd worden, komt Pathé Kids Charlie langs en maken kinderen kans op leuke prijzen als ze een mooie foto maken bij de fotowand in de bioscoop.

Lees meer: Zomerbios 

Globetrotter Filmfestival en ‘Vloggen op Reis’

In de meivakantie – van zaterdag 30 april t/m maandag 16 mei – presenteert Omniversum het Globetrotter Filmfestival. Een gaaf festival, want de acht grootbeeldfilms nemen je mee op een spannende reis rond de wereld. Het zijn Born to Be Wild, Dinosaurs, Dolphins, Journey to the South Pacific, Mysteries of the Unseen World, National Parks Adventure, Pandas en Under the Sea. Van Den Haag reis je via Kenia, Indonesië, Australië, West Papoea, China, de Verenigde Staten en Argentinië weer terug naar Nederlands enige stad aan zee.
Maar het Globetrotter Filmfestival biedt meer dan deze spectaculaire films op het 840 m² grote koepelscherm. Tijdens het festival presenteert Omniversum ook diverse activiteiten. Zo is er een Globetrotter Fotowand, waar bezoekers zichzelf kunnen fotograferen; en alle kinderen die aan de Globetrotter Speurquiz meedoen, krijgen een opblaasbare globe cadeau.

Lees meer: Globetrotter Filmfestival en ‘Vloggen op Reis’

Naar de première van Bibi & Tina 2

Gaaf voor Kinderen had in 2016 iets speciaals voor alle paardenliefhebbers! Afgelopen... Maak kans op premièrekaarten van de film Bibi & Tina 2: Liefde en diefstal op de manage.
Op 17 april 2016 vindt de première van Bibi en Tina 2 plaats op de manage van Anky van Grunsven in Erp! Naast dat je als eerste de film mag bekijken, krijg je ook een rondleiding over de manege en een meet and greet met Anky!
Bibi & Tina 2: Liefde en diefstal op de manege
Paardenmeisjes Bibi en Tina zijn terug! De voorbereidingen voor het gekostumeerde bal in Kasteel Frankenstein zijn in volle gang. Maar de stemming slaat om als er wordt ingebroken. De dieven hebben waardevolle schilderijen en de brillencollectie van Graaf Frankenstein gestolen. Ook is de sfeer op manege Martinshof verre van vrolijk, want er heeft nog geen enkele gast geboekt voor het paardenkamp. Bibi en Tina maken een plan om de manege te promoten. Dan wordt Bibi voor het eerst verliefd… Op de knappe Tarik, die met zijn vier broers en zussen de manege volledig op de kop zet. Later wordt duidelijk dat Tarik ook nog een duister geheim met zich meedraagt.

Lees meer: Naar de première van Bibi & Tina 2

Magische familieshow Wonder School LIVE

Ken je Wardo? De verwonderaar, bekend van het TV-programma Wonder School bij RTL Telekids. Ik blijf mij verbazen over zijn wonderlijke trucs. En dat zou ik best wel eens live willen zien. Komt dát even goed uit dat Wardo naar de theaters komt met de unieke magische familieshow Wonder School  LIVE . Hij neemt je mee in de wonderlijke wereld van kleine en grote illusies en onvoorstelbare goochelkunsten.  Reken maar dat het niet alleen gaaf voor kinderen is… maar ook voor ouders, opa’s en oma’s.

Lees meer: Magische familieshow Wonder School LIVE

Van alles te doen in de voorjaarsvakantie

De mailbox van Gaaf voor Kinderen staat vol met tips om tijdens de voorjaarsvakantie te doen. De vakantie is weer regionaal verschillend dus mijn selectie aan tips vallen tussen 20 februari en 6 maart:
Ontdek het ZAAIste museum van Nederland
Een museum over de tuindercultuur saai? Echt niet! Bij Museum BroekerVeiling is het mogelijk om zelf te zaaien, oogsten, veilen én varen. Een levend museum in het Rijk der Duizend Eilanden waarbij beleven en ontdekken centraal staat. Help de tuinders een handje mee, stap in een van de Langedijker akkerschuitjes, houd de authentieke veilingklok uit 1903 goed in de gaten….de spanning stijgt. Nog even en een van de seizoengroenten is van jou…of net niet wanneer te laat op de knop is gedrukt! Ontdek het zelf bij Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk.
Wanneer de zaaiperiode voorbij is, rond de zomer, start een nieuwe campagne: Super KOOL. Kijk voor meer informatie, activiteiten en een actuele agenda op de vernieuwde website: www.broekerveiling.nl 

Lees meer: Van alles te doen in de voorjaarsvakantie

Tips voor de voorjaarsvakantie

Je kunt in DierenPark Amersfoort een hoop doen! Altijd al, maar in de voorjaarsvakantie kun je die ‘hoop’ letterlijk nemen. Het is dan Poep & Zoo, waarbij alles om poep draait. Weet jij welk dier witte drollen poept en wie maar één keer per week een grote boodschap hoeft te doen? Tijdens de Poeptour ga je keutels besnuffelen, scheten meten en op poeponderzoek… Nog niet genoeg poeppraat? Doe dan de Poep & Zoo-speurtocht. Als jij niet bang bent om je handen vies te maken, kun je voor openingstijd meehelpen poepscheppen! Poep & Zoo tijdens de voorjaarsvakantie: zaterdag 20 februari t/m zondag 6 maart 2016.

 

Knutselen in het Zuiderzeemuseum

Tijdens de voorjaarsvakantie, van 27 februari tot en met 6 maart, worden in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de mooiste creaties gemaakt. Op de zolder van de tentoonstelling Door het oog van Springer kan er door jong en oud geknutseld worden. Ze pimpen hier een bril tot een waar kunstwerk of maken een perspectiefschilderijtje in 3D. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Als een prof naar de bowlingbaan

Jij kent ze vast ook wel… anderen die je maar niet kan verslaan met bowlen. Zij werpen de ene na de andere goede bowlingbal, terwijl jij op goed geluk lijkt te gooien. Naar de bowlingbaan gaan blijft gaaf, maar winnen is nóg leuker.

Wil jij nu eens zelf een keer alle strikes gooien en de held van de bowlingbaan zijn? Op maandag 29 februari 2016 verzorgt Lisanne Breeschoten unieke bowling clinics bij Partycentrum Silverstone. Lisanne is professioneel bowlster en maar liefst vier keer uitgeroepen tot bowlster van het jaar. Boek nu een plekje voor deze unieke clinic en de volgende keer dat jij met vrienden of familie gaat bowlen, ben jij degene die alle strikes gooit!

Lees meer: Als een prof naar de bowlingbaan

De wereld van lucht en licht

Mad Science presenteert op 22 en 23 december 2015 in de Haagse koepelbioscoop Omniversum een vrolijke, interactieve wetenschapsshow van drie kwartier. Met bijzondere proeven en grappige verhalen neemt de professor de kinderen mee op reis naar de fascinerende wereld van lucht en licht. Uiteraard helpen de kids ook zelf mee bij de spectaculaire en grappige demonstraties. Zo worden lucht en licht zichtbaar gemaakt, wordt er geschoten met rookkringen, zijn er zweefexperimenten met een föhn, bladblazer en pingpongbal en wordt bij een wel heel cool experiment een miniwolk gemaakt in een fles.

Na de Mad Science spectaculaire show ‘De wereld van lucht en licht’ draait de fascinerende grootbeeldfilm Mysteries of the Unseen World over dat wat we met het blote oog niet kunnen zien. Mysteries of the Unseen World Je bent omgeven door dingen die je niet kunt zien. Voor het blote oog zijn ze onzichtbaar omdat ze te klein, te langzaam of juist te snel zijn. Sommige zaken zijn zelfs helemaal onzichtbaar. Griezel, lach en verwonder je om een wereld vol minuscule beestjes, grootse technologische ontwikkelingen en vliegensvlugge situaties waarvan je eerder geen weet had. Op het 840 m² grote koepelscherm van Omniversum is Mysteries of the Unseen World (t/m 30 juni 2016) een verbluffende belevenis, die je de adem beneemt over een ‘verborgen’ wereld in de lucht die je inademt, op en in je lichaam en overal om je heen. De verteller bij deze boeiende grootbeeldfilm – een productie van National Geographic – is Maurice Lede, bekend van Het Klokhuis. www.omniversum.nl

Landgoed van Sinterklaas

Gaaf uitje met het gezin: Landgoed van Sinterklaas. Op 28 en 29 november 2015 is Duinrell weer omgetoverd tot Landgoed van Sinterklaas. Wat je er allemaal kunt zien en doen? Bezoek het Huis van Sinterklaas met kamers zoals de Werk- en Slaapkamer van de Sint, de Pietenkamer, de Pepernotenproeverij en de Pietenschool. Naast het Huis is plaats voor zijn paard Amerigo.

In deze weekends is een groot aantal attracties open waaronder de zweefmolen Aqua Swing, de grote speeltuin, Minitrein, Locomotion, Kikkerachtbaan, Mad Mill en de achtbanen Falcon en Dragonfly. Het Tikibad is ook open. In het theater wordt vijf keer per dag het bijzondere SiSaSinterklaasconcert gegeven met Sita als leading lady. In het Huis en het theater en op het park is een groot aantal Pieten te vinden. Duidelijk is te zien in welke ‘functie’ zij aanwezig zijn. Er zijn FanfarePieten, OperatorPieten, DiscoPieten, een ProfPiet, PolitiePiet, BrandweerPiet en nog veel meer Pieten zoals ‘SchoorsteenPieten’. ’s Middags is er een spectaculaire Parade over het Landgoed met Sinterklaas te paard en al zijn Helden.