Gaaf voor Kinderen

Internationaal Romeins Festival in Archeon Museumpark

Van 30 juli t/m 13 augustus is het jaarlijkse Internationaal Romeins Festival. Jaarlijks komen tientallen Romeinse legionairs naar Archeon en slaan daar hun kampement op.

Wapen- en gevechtsdemonstraties

De Romeinse legionairs, leden van Legio Secvnda Avgvsta uit Engeland, Romans Ireland Legio VIII Avgvsta uit Ierland, en Legio II Avgvsta uit Nederland, worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Tijdens het festival staan veel extra demonstraties en activiteiten op het programma. De soldaten geven dagelijks wapen- en gevechtsdemonstraties in de arena. Vrouwen moeten vaak in hun eigen onderhoud voorzien. Zij werken als schilder, als caféuitbater, als vroedvrouw en zelfs als gladiator. Sommige vrouwen hebben geluk: zij komen uit een rijke familie. Tijdens het festival worden ambachten gedemonstreerd, er worden vaardigheden getoond en er is een hospitaal en eethuis.

In de Romeinse tijd beleef je het Romeinse straatleven. Een gezellig straatbeeld met straattheater en diverse kraampjes. Word ook een echte legionair en doe mee met exerceren in het Romeins legioen. Of geniet van een Romeinse massage in het imposante badhuis. Neem ook een kijkje bij de Zwammerdam Restauratiewerf, waar de échte Zwammerdamschepen worden gerestaureerd.

Dagelijks zit iedereen klaar in de Arena voor het grootste gladiatorengevecht ooit! Een spectaculaire show waarin de gladiatoren strijden voor hun vrijheid. Neem plaats en juich jouw helden toe!

Rare jongens die Romeinen!
De Romeinen geven dagelijks een uitgebreide demonstratie in de Arena waarbij ze de verschillende verdedigings en vechttechnieken laten zien. De kinderen gaan exerceren met het Romeinse legioen en uiteraard kan jong en oud de Romeinse helmen passen of gehuld in Romeinse kledij klaar staan voor een uniek fotomoment.

Vakantie Expeditie

Beleef de geschiedenis in Museumpark Archeon in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Er is ook een gave Vakantie Expeditie in Archeon. Je verblijft tussen de Romeinen en ridders en beleeft zo iedere dag een avontuur. Je slaapt in een luxe lodgetent, 's avonds is er kampvuur.  

Universe Science Park in Denemarken

Okay, wij begrijpen ook dat je niet voor alleen een belevenispark naar Denemarken afreist, maar gaaf is Universe Science park in ieder geval wel. Ga je op vakantie naar Zuid-Jutland, zet dit uitje op je ‘to do’ lijst.

Denemarken heeft altijd een nauwe band met de natuur gehad. Een band die van generatie op generatie wordt doorgegeven en waar technologische vooruitgang de basis vormt. In de regio Zuid-Jutland, in Nordborg op het eiland Als, ligt het Universe Science Park, een belevenispark waar plezier en de liefde voor natuur en wetenschap wordt omgezet in tastbare belevenissen voor jong en oud en waar iedere bezoeker al ontdekkend leert.
Een park waarin plezier, vindingrijkheid en ondernemerschap alle ruimte krijgen om te groeien.


“Het probleem van vandaag is dat mensen geen verbinding voelen met natuur en technologie, omdat ze vaak simpelweg niet kunnen zien hoe dingen werken”, zegt Jørgen Mads Clausen. "Dit was heel anders in mijn jeugd. Toen kon ik een wekker demonteren en deze kleine onruststoker van binnen onderzoeken, waardoor ik letterlijk kon zien hoe de klok werkte. Het was voor mij een aha ervaring en toen ik ontdekte hoe het mechaniek werkte, zei ik wauw. Dat kan ik mij goed herinneren. Maar wie kan tegenwoordig uitleggen hoe een discman werkt? Niet veel mensen, simpelweg omdat je het niet uit elkaar kunt halen. Doe je dat toch, dan gaat er van alles vanbinnen kapot.”
Blauwe Kubus
Het idee van een belevenispark kreeg vorm toen Clausen in 2000 de iconische Blue Cube kocht. Deze blauwe kubus van 20 m3 werd tijdens de EXPO-wereldtentoonstelling in Hannover door IJsland gepresenteerd als symbool van een smeltend ijsblok. Sinds 2005 vormt deze Blue Cube het hart van Universe Science Park en kunnen bezoekers binnenin natuurkrachten ervaren - van een gletjser tot aan de bliksem. Langs de zijkanten van de 1,5 mm dikke blauwe zeildoeken lopen per uur 450.000 kopjes water, wat gelijk staat aan 60.000 liter water. Bezoekers kunnen, door hun hand op de binnenkant te leggen, voelen hoe al dat water langs de buitenkant naar beneden stroomt. Het meeste hiervan wordt gerecycled en weer naar de top van de Blue Cube gepompt. 

Lees meer: Universe Science Park in Denemarken

Ouderwets leuk uitje: Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Heb je zin in een ouderwets leuk uitje? Ga dan zeker naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (nabij Barneveld). Een prachtig museum op de Veluwe. De collectie bestaat uit maar liefst één miljoen items!
Het museum beschikt over maar liefst 160 oude ambachten, een speelgoedmuseum, een Oudhollands spellenplein en wisselende tentoonstellingen of exposities. Het zijn voornamelijk vooroorlogse items die met name de Nederlandse geschiedenis van 1910 tot 1970 laten zien.
Hoe het museum in begonnen:
30 jaar geleden startte Kees een verzameling van allerhande spullen. Dit deed hij naast het runnen van zijn veehouderij, op het erf van zijn ouders, die een kaasmakerij/boerderij hadden. Toen de gemeente aan de deur stond met industrieplannen, besloot Kees om zijn boerenbestaan gedag te zeggen en zich volledig te focussen op zijn verzameling. Zodoende opende hij op 26 juni 1995 officieel de deuren van het Oude Ambachten en Speelgoed Museum.
Maak kennis met de ruim 160 oude ambachten, beroepen en winkeltjes. 

Lees meer: Ouderwets leuk uitje: Oude Ambachten & Speelgoed Museum

The Happiness Museum in Denemarken

Denemarken scoort al jaren hoog op de wereldranglijst met de gelukkigste landen ter wereld. The Happiness Research Institute in Kopenhagen vond het tijd om een museum op te richten waar bezoekers meer te weten kunnen komen over die ogenschijnlijk ongrijpbare gemoedstoestand geluk.

Sinds de zomer van 2020 is aan de Admiralgade 19 in het centrum van Kopenhagen het eerste museum ter wereld over geluk. In The Happiness Museum krijgen bezoekers antwoord op vragen als ‘Hoe heeft het goede leven zich in de loop der tijd ontwikkeld?’ en ‘Kun je geluk echt meten? Zo ja, hoe dan?’.

Geld op de vloer en de vraag van The Matrix

In het museum krijgt de bezoeker onder meer inzicht in de geschiedenis van geluk, de anatomie van glimlachen en de vraag waarom Scandinavische landen de superkrachten van geluk zijn.

Het museum is interactief en bezoekers kunnen kleine experimenten uitvoeren met chocolade- en lichttherapie of gedachte-experimenten uitproberen via de 'experience machine'. Hoewel deze een aangename ervaring biedt, is het slechts een illusie in The Matrix-stijl. De vraag is of de bezoeker niet liever de echte wereld verkiest waar verlies, pijn en ongemak deel van uitmaken.

Op de vloer van het museum ligt een portemonnee waar contant geld in zit. Wat zal de bezoeker doen, laten liggen of meenemen? Onderzoeken van over de hele wereld van portemonnees met cash die zogenaamd zijn ‘verloren’ illustreren hoe men omgaat met dit fenomeen en of het geld uiteindelijk is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Verder worden er ook persoonlijke objecten tentoongesteld afkomstig vanuit de hele wereld, die herinneringen oproepen aan gelukkige momenten.

Meer informatie over het museum en over Denemarken lees je op Visitdenmark.com.

Foto: © The Happiness Museum

Gaaf, zo’n grootbeeldfilm in Omniversum


Ik herinner mij nog goed dat we in 1984 (ja, zo lang geleden!) naar het koepelscherm in Den Haag gingen om een film te bekijken. Het maakte indruk! De film wordt groots geprojecteerd op een halve bol, zo groot als een half voetbalveld, en hierdoor zit je echt in het avontuur. Daarnaast, de doorgaans natuurfilms zijn prachtig gefilmd.
Nu, anno 2019 bestaat het Omniversum gelukkig nog altijd en zal de techniek met sprongen vooruit zijn gegaan, maar indruk maakt een bezoek aan een grootbeeldfilm nog altijd. Zowel een spektakel voor ouders als voor kinderen.


Speciale vertoning
Laatst waren wij weer in Den Haag en gingen naar de nieuwe film: Tuinsafari ‘Backyard Wilderness’. Pien (10) zag de filmposters en was een beetje teleurgesteld dat we niet naar de Panda-film gingen. Eenmaal binnen, zittend op een comfortabele stoel op één van de bovenste rijen, verdween dat gevoel. Want wij waren bij een speciale vertoning van Backyard Wilderness. Vooraf kregen we een introductie van boswachters Mark en Jenny.


Jenny vertelde dat zij de film heeft ingesproken. Wauw, dat is bijzonder. Het publiek mocht vragen aan de boswachters stellen en daarna ging de grootbeeldfilm aan.
Het verhaal gaat over vier seizoenen rondom een huis  (in Amerika, dat wel), waarbij je de dieren in de tuin ziet. Het leven in het huis gaat gewoon door, de kinderen zitten te gamen… maar raken langzaam geïnteresseerd in de natuur. In salamanders, kikkers, hertjes, wasberen, coyotes, muizen, eenden. Alle dieren rondom het huis. De filmbeelden zijn echt prachtig!


Op safari
Na afloop van Backyard Wilderness krijg je gewoon meteen zin om de natuur rondom je eigen huis te verkennen. En daar speelt Omniversum, in samenwerking met Staatsbosbeheer, nu leuk op in. Er zijn speciale vertoningen mét Tuinsafari’s. Nu nog op 24 maart en 14 april 2019.


Wij kregen een plattegrond met opdrachten, om rondom Omniversum te bewandelen. Overal waren vrijwilligers van Staatsbosbeheer om kinderen en ouders meer uit te leggen over de vragen en opdrachten. Zo gingen we vissen met een schepnet in de vijver voor Museon, vogels kijken door een verrekijker en leerden we hoe we de grootte van de notenboom in de tuin van het filmtheater kunnen meten. De boswachters waren ook enthousiast en dat werkte voor ons aanstekelijk en maakte het bezoek aan Omniversum extra gaaf!

Pasar Malam in de Bush

Midden in het overdekte tropische regenwoud van de Bush organiseert Koninklijke Burgers’ Zoo elf dagen en avonden lang een Indische nachtmarkt: Pasar Malam in de Bush.
Nergens anders in Europa ontdekken bezoekers tientallen stands met authentieke Indische producten en gerechten en podia met zang- en dansgroepen midden in het oerwoud.
Zang en dans op twee podia
Midden op het Bush-terras is op een centrale plek een groot podium opgebouwd waar artiesten optreden uit de Indische archipel. Maar ook binnen in het Bush Restaurant is een podium waar kleurrijke optredens plaatsvinden. Hier kunnen gasten bovendien heerlijke authentieke Indische gerechten vinden in de keuken van het Bush Restaurant, zoals rendang, gado of saté.
Exotische Indische nachtmarkt
De Pasar Malam bestaat uit tientallen stands met zeer uiteenlopende, vaak typisch Aziatische producten en is te vinden in de Bush en in de overdekte gang bij de uitgang van de Ocean en richting de Safari. Hier kunnen bezoekers terecht voor de beste sambal in tientallen verschillende soorten, verse kroepoek of gedroogde tropische vruchten, houtsnijwerk, handgemaakte lampen en allerlei sieraden en kleding. En natuurlijk voor veel warme gezelligheid; zo in de dagen aan het einde van het jaar!
Kijkje achter de schermen
De Pasar Malam in de Bush vindt plaats op 22, 23, 27 tot en met 30 december 2018 en 2 tot en met 6 januari 2019. Van 15.00 tot 20.00 uur geldt een speciaal tarief van € 10 per persoon.
Tijdens de Pasar Malam kunnen bezoekers vanaf 16.00 uur een kijkje nemen achter de schermen van de Ocean, in de olifantenstal en de giraffe- en zebrastal. Bovendien bemensen dierentuingidsen overal educatieve informatiestands. Let op: op de speciale feestdagen en –avonden van 24, 25, 26 en 31 december en 1 januari sluit het park om 17.00 uur, is er geen zang en dans en zijn er geen extra activiteiten van dierentuingidsen. Ook zijn die dagen niet alle stands open. Bezoek voor online tickets en extra informatie www.burgerszoo.nl/pasarmalam.

Kerstival in het Stedelijk Museum Schiedam

Tijdens de kerstvakantie hoef je je niet te vervelen!
Van 22 december tot en met 6 januari 2019 kun je naar Kerstival in het Stedelijk Museum Schiedam. De kruising tussen Kerst en een festival biedt elke dag workshops, rondleidingen, speurtochten en andere feestelijke activiteiten voor de hele familie. Of kom kijken naar de Kerststallenshow, de tentoonstelling van tientallen bijzondere kerststallen en onze tentoonstelling Familie. De workshops zijn ‘s middags van 13.00 - 17.00 uur.
Klei je familie, kerstbal maken
Elke middag kun je meedoen aan de workshop Klei je familieleden. Je zit tegenover elkaar en probeert de ander te vangen in klei. Hoe zie ik jou? Ook kun je een mini kunstwerk maken: een kunstkerstbal voor thuis in de kerstboom.
Koekjes versieren
Op een grote tafel kunnen kinderen een koek in de vorm van het museum-sterretje versieren. Of versier een kartonnen beker, geïnspireerd op Corneille, de tentoonstelling die nu is te zien. Zet hem op de Corneille bekerwand en haal een kop warme chocomelk met slagroom.
Op de foto met je familie
Maak op onze ‘speciale plek’ als herinnering een eigen foto met je telefoon. En ga met de kinderen speuren in de museumzalen. Speciaal voor families hebben we een gratis speurtocht. Na afloop krijg je een leuke kunstkaart die je kan inkleuren en via het museum op de post kan doen.
Meer en kosten
Dagelijks hebben we korte familierondleidingen, kun je je wens aan de wensenwand hangen en lekker chillen. Een strippenkaart voor de verschillende familieactiviteiten kost € 5 per persoon (kinderen), inclusief museumbezoek. Ouders die kinderen begeleiden zijn gratis. Bezoek aan alleen de Kerststallenshow is ook gratis.

Op avontuur door het Maritiem Museum

Bezoekers van het Maritiem Museum Rotterdam kunnen in de kerstvakantie oog in oog komen te staan met een echte robot. Het museum staat van 22 december t/m 6 januari namelijk in het teken van ontdekkingsreizen en er is dagelijks een speciale familierondleiding door een slimme robot.
Op ontdekkingsreis in de kerstvakantie... 
Ontdek welke eigenschappen je nodig hebt om een ontdekkingsreiziger te worden in ‘Expeditie Knappe Koppen’ met astronaut André Kuipers. Maar je kunt de wereld ook op andere manieren ontdekken: bijvoorbeeld vanuit een luie dekstoel op een cruiseschip in ‘Zeekastelen’.
Er zijn verschillende themaworkshops te volgen en iedere dag vindt de robotrondleiding plaats, vanaf 14.00 uur. Deze tour duurt 40 minuten.
Tekenen als een ontdekkingsreiziger
Bij een workshop op 27 december en 4 januari leren kinderen een landkaart tekenen. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestond het fototoestel nog niet. Wie op reis een nieuwe plant, een onbekend dier of iets anders tegen kwam, moest het heel precies natekenen. Ook zee- en landkaarten werden met de hand getekend. De cartografen tekenden wat ze zagen, maar gebruikten ook hun fantasie. Welke vorm krijgt het land? Zijn er vulkanen of bijzondere dieren?
Welke wereld ontdek jij?
Op 28 december, 2 en 3 januari maken kinderen, bij een andere workshop, hun eigen verrekijker of fototoestel. Dat zijn belangrijke apparaten voor moderne ontdekkingsreizigers. Als de verrekijker of het fototoestel af is, kunnen de kinderen op ontdekkingstocht gaan door het museum en de museumhaven.
Museum van het jaar
Begin dit jaar won het Maritiem Museum de BankGiro Loterij Museumprijs. Daarom mag het zich ‘museum van het jaar’ noemen. 

Kerstvakantie met Hilde: schrijven en kransjes bakken

In Huis van Hilde in Castricum wordt de kerstvakantie uitbundig gevierd met een kinderprogramma voor groot en klein.

Bezoekers kunnen leren hoe je verhalen schrijft van schrijfster Linda Dielemans, een kokarde (insigne) knutselen of kerstkransjes bakken. Ontdekken en beleven staat centraal in de poppentheatervoorstelling, de kinderspeurtocht, de gratis rondleidingen en de activiteiten in de ArcheoHotspot. Op tweede kerstdag Hilde valt er samen met familie of vrienden te genieten van een overheerlijke kerstbrunch. In de nieuwe tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ is onder meer het onlangs onthulde, gereconstrueerde gezicht van de Russische soldaat te zien.


Programma kerstvakantie 2018
•             Workshop: knutsel je eigen kokarde; een rond insigne voor op hoed of muts (woe 26 dec. en 2 jan., 13.30-16.00 uur, € 2,50 na entree)

•             Workshop verhalen schrijven in de tentoonstelling: door Linda Dielemans (do 3 jan., 13.30, 14.30 en 15.30 uur, € 2,50 na entree)

•             Kerstkransjes bakken: in Hildes Heerlykhyd (27 dec., 11.00 uur, € 2,50 na entree) 

Lees meer: Kerstvakantie met Hilde: schrijven en kransjes bakken

Activiteiten in Verzetsmuseum Amsterdam

Het Verzetsmuseum Amsterdam is een mooie bestemming voor een dagje uit tijdens de kerstvakantie. Naast de permanente tentoonstelling over Nederland tijdens de bezetting en het Junior Verzetsmuseum is de tentoonstelling Explosiegevaar! wegens succes verlengd, en organiseert het museum extra activiteiten voor jong en oud.
Veel bezoekers waren tot tranen geroerd over de tentoonstelling Explosiegevaar!: “kippenvel”, “huiveringwekkend goed”, “aangrijpende onderdompeling in een meeslepend verhaal.” Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 6 januari 2019.
 
Explosiegevaar!
De tentoonstelling Explosiegevaar!, over de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943, is nog tot en met 6 januari 2019 te zien. Bezoekers leven mee met de zes kunstenaars die de aanslag beraamden: Gerrit van der Veen, Willem Arondéus, Frieda Belinfante, Willem Sandberg, Johan Brouwer en Koen Limperg. Met een 3D audiotour, ingesproken door Eric Corton, lopen bezoekers van kamer naar kamer door een levensgroot stripverhaal.
Ontmoet de echte Jan
Op donderdag 27 december van 13.00 tot 15.00 uur is een medewerker van het museum aanwezig met een koffer spannende spullen uit de oorlog, die kinderen mogen aanraken. Natuurlijk wordt er ook van alles over verteld.
Koffer met ‘echte spullen’
Eén van de personen in de Verzetsmuseum Junior is Jan. Zijn ouders zaten in het verzet. Op woensdag 3 januari is Jan van 13.00 tot 15.00 uur aanwezig in het museum. Dan kunnen kinderen en andere geïnteresseerden hem alles vragen over zijn ervaringen in de oorlog. Bijvoorbeeld, waarom ze bij Jan thuis een piloot in de kerk verstopten? Waarom hij moest onderduiken? En of hij het moeilijk vond om altijd zijn mond te houden?
Escape game Explosiegevaar! 
Op donderdag 27 december kunnen bezoekers van 11:00 tot 17:00 uur opnieuw de escape game Explosiegevaar! spelen. Wat is er allemaal nodig voor de aanslag op het bevolkingsregister? Wie lukt het om in tien minuten de juiste spullen te verzamelen om de aanslag tot een succes te maken.
Toegang: €13 / €7 (Museumkaart, CJP), inclusief toegang tot het museum
Kaartverkoop: tickets.verzetsmuseum.org/escapegame