Gaaf voor Kinderen

Ouderwets leuk uitje: Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Heb je zin in een ouderwets leuk uitje? Ga dan zeker naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (nabij Barneveld). Een prachtig museum op de Veluwe. De collectie bestaat uit maar liefst één miljoen items!
Het museum beschikt over maar liefst 160 oude ambachten, een speelgoedmuseum, een Oudhollands spellenplein en wisselende tentoonstellingen of exposities. Het zijn voornamelijk vooroorlogse items die met name de Nederlandse geschiedenis van 1910 tot 1970 laten zien.
Hoe het museum in begonnen:
30 jaar geleden startte Kees een verzameling van allerhande spullen. Dit deed hij naast het runnen van zijn veehouderij, op het erf van zijn ouders, die een kaasmakerij/boerderij hadden. Toen de gemeente aan de deur stond met industrieplannen, besloot Kees om zijn boerenbestaan gedag te zeggen en zich volledig te focussen op zijn verzameling. Zodoende opende hij op 26 juni 1995 officieel de deuren van het Oude Ambachten en Speelgoed Museum.
Maak kennis met de ruim 160 oude ambachten, beroepen en winkeltjes. 

 

Loop bijvoorbeeld een oude smidse in, bezoek een leerlooier, een scharensliep, een slager en een schoolklasje zoals het vroeger was. En… altijd zijn er mensen aanwezig die ambachten demonstreren. Hoe leuk is dat! Maar er is meer! Naast de oude ambachten vind je ook een indrukwekkende verzameling van oud en antiek speelgoed met ouderwetse spelletjes, poppenhuizen, rijdende treinen, Dinky Toys, antieke beren, meccanodozen en ga zo maar door!
Zonder Playstation
Voor de ouderen onder ons is het een feest der herkenning. Zo herken je misschien wel voorwerpen die je vroeger tegenkwam tijdens een bezoek aan opa en oma? Of wellicht zitten er voorwerpen tussen die je zelf nog hebt gebruikt. Hoe ouder je bent, hoe meer je herkent is hier echt van toepassing! Kinderen ervaren juist hoe het was om te leven in een tijd zonder elektriciteit, tv’s en Internet. Want… hoe vermaakten de kinderen van vroeger zich toch zonder een Playstation of mobiele telefoon? Het museum heeft ook leuke speurtochten door het verleden voor zowel jongere als oudere kinderen. Binnen is er een doe ruimte met leuke spelletjes en buiten is er een heus oud-Hollands spellenplein. Ga spijkerbroek hangen, spijkerslaan of doe de was op de oude manier.


Barbie is er ook
In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum staat (bijna) niets achter glas. Alle voorwerpen van vroeger zijn dus van dichtbij te bekijken. Je mag het zelfs vastpakken! In het museum vind je ook een expositiezaal met altijd een boeiende tentoonstelling. Momenteel (t/m eind 2020) is de expositie ‘Barbie & Ken, al bijna zestig jaar een setje’ te bewonderen. Er is ook een levensgrote Barbie-verpakking waarin je een foto kan maken, een Barbie caravan, een speeltafel voor de kinderen en allerlei andere Barbie-gerelateerde producten.
Ook leuk om te bezoeken is de Winkel van Sinkel. Hier vind je verrassende producten die te koop staan en je doen denken aan vroeger.

 

 


Surf naar www.ambachtenmuseum.nl