Gaaf voor Kinderen

Gaaf, zo’n grootbeeldfilm in Omniversum


Ik herinner mij nog goed dat we in 1984 (ja, zo lang geleden!) naar het koepelscherm in Den Haag gingen om een film te bekijken. Het maakte indruk! De film wordt groots geprojecteerd op een halve bol, zo groot als een half voetbalveld, en hierdoor zit je echt in het avontuur. Daarnaast, de doorgaans natuurfilms zijn prachtig gefilmd.
Nu, anno 2019 bestaat het Omniversum gelukkig nog altijd en zal de techniek met sprongen vooruit zijn gegaan, maar indruk maakt een bezoek aan een grootbeeldfilm nog altijd. Zowel een spektakel voor ouders als voor kinderen.


Speciale vertoning
Laatst waren wij weer in Den Haag en gingen naar de nieuwe film: Tuinsafari ‘Backyard Wilderness’. Pien (10) zag de filmposters en was een beetje teleurgesteld dat we niet naar de Panda-film gingen. Eenmaal binnen, zittend op een comfortabele stoel op één van de bovenste rijen, verdween dat gevoel. Want wij waren bij een speciale vertoning van Backyard Wilderness. Vooraf kregen we een introductie van boswachters Mark en Jenny.


Jenny vertelde dat zij de film heeft ingesproken. Wauw, dat is bijzonder. Het publiek mocht vragen aan de boswachters stellen en daarna ging de grootbeeldfilm aan.
Het verhaal gaat over vier seizoenen rondom een huis  (in Amerika, dat wel), waarbij je de dieren in de tuin ziet. Het leven in het huis gaat gewoon door, de kinderen zitten te gamen… maar raken langzaam geïnteresseerd in de natuur. In salamanders, kikkers, hertjes, wasberen, coyotes, muizen, eenden. Alle dieren rondom het huis. De filmbeelden zijn echt prachtig!


Op safari
Na afloop van Backyard Wilderness krijg je gewoon meteen zin om de natuur rondom je eigen huis te verkennen. En daar speelt Omniversum, in samenwerking met Staatsbosbeheer, nu leuk op in. Er zijn speciale vertoningen mét Tuinsafari’s. Nu nog op 24 maart en 14 april 2019.


Wij kregen een plattegrond met opdrachten, om rondom Omniversum te bewandelen. Overal waren vrijwilligers van Staatsbosbeheer om kinderen en ouders meer uit te leggen over de vragen en opdrachten. Zo gingen we vissen met een schepnet in de vijver voor Museon, vogels kijken door een verrekijker en leerden we hoe we de grootte van de notenboom in de tuin van het filmtheater kunnen meten. De boswachters waren ook enthousiast en dat werkte voor ons aanstekelijk en maakte het bezoek aan Omniversum extra gaaf!