Kinderboeken

De magische wetenschap achter emoties

Poef, van het één op het andere moment ben je boos, of juist blij. Dat gevoel herken je zelf vast, maar het blijft toch een beetje vreemde ervaring als je kind plots van een lief en rustig kind omslaat in een boos en schreeuwerig exemplaar. Toch?!

Met het nieuwe boek De magische wetenschap achter emoties kom je er samen met je kind snel achter hoe je emoties werken.

Amy, Neo, Hippo en Lim

Maak meteen op pagina 8 en 9 in het boek kennis met de vier delen van onze hersenen die met emotie te maken hebben. Deze delen zijn heel praktisch zichtbaar gemaakt in grappige getekende figuren, met de namen Amy, Hippo, Neo en Lim. Zij nemen je in het hele boek mee langs de fysiologie van het brein en het zenuwstelsel. Aan de hand van leuke en begrijpelijke verhalen met plaatjes laten ze je zien hoe gevoelens ontstaan, waarom ze soms zo overweldigend kunnen zijn en wat je kunt doen om ermee om te gaan.

Aan de hand van dit boek krijg je als ouder inzichten én heb je meteen fijne handvatten als je dit boek voorleest om samen met je kind de eigen emoties beter te begrijpen. Zo help je kinderen om hun gevoelens beter te begrijpen. Verwacht geen vage theorieën, maar duidelijke uitleg en praktische tips om met gevoelens om te gaan.

Blij brein

Een klein voorbeeldje uit het blije hoofdstuk: Wat gebeurt er in mijn lichaam als ik blij ben? In de tekeningen zien je al dat Lim (het ‘Lim’bisch systeem wat als een dirigent van alles werkt) de geluksbrengers als dopamine, oxytocine, serotonine en ednorfine aanstuurt. Al deze moeilijke woorden zijn uitgebeeld in een tekening, van een blauw wolkje tot groen poppetje. Na de uitleg volgt er in ieder hoofdstuk een leuk doe-gedeelte. Bijvoorbeeld: samen slijm maken en ermee spelen. Of een gelukspot voor het hele gezin maken. In deze pot stop je briefjes met gelukkig momenten en één keer per week lees je de papiertjes aan elkaar voor. Blij, blij!

Meer gevoelens

Met de gekleurde illustraties en vriendelijke personages laat het boek zien hoe gevoelens zoals blij, overweldigd, verdrietig, boos en bezorgd ontstaan. Als je kind (en voor jou als herinnering) weten hoe het werkt, dan is het makkelijker om de emoties te begrijpen. Het boek legt het de wetenschap achter onze emoties luid en duidelijk uit, maar vooral de illustraties en de leuke opdrachten en creatieve activiteten zorgen ervoor dat gevoelens goed worden uitgelegd. 

Positief 

De auteur, Jen Daily, spreekt ouders in haar boek De magische wetenschap achter emoties’ op een directe en fijne manier aan: “Al zijn we nog zulke liefdevolle en zorgzame ouders, die het beste met onze kinderen voorhebben, soms lijkt het ondoenlijk om ze te helpen omgaan met hun gevoelens.” Ze wil met haar boek bijdragen aan positiviteit in het gezin. Het is daarom eigenlijk wel handig om als ouder eerst dit boek door te nemen en daarna pas samen met je kind het boek te lezen en gebruiken.

Wij vinden dit een gaaf boek! Voor kinderen én voor ouders.

Gebruik De magische wetenschap achter emoties als dé gids om samen te ontdekken hoe emoties écht werken.