Creatief

Gieten en schilderen, prinsessencanvas

Wij zijn dol op de creatieve sets van SES Creative. Gezellig met elkaar knutselen. Dus toen de Gieten en Schilderen – Prinsessencanvas won in de categorie ‘Knutsel en creatief’ bij SpeelgoedvanhetJaar 2024, vonden wij dat gaaf.

3D schilderijen maken

De naam vinden we trouwens best apart: Gieten en schilderen, prinsessencanvas. Want we missen het woord ‘gips’. Je maakt namelijk eerst gipsfiguren. Niet zomaar figuren, maar prinsessen.

Maak met water het gips vloeibaar en giet het in de mallen. Even geduld, want het gips moet eerst uitharden en daarna kun je de prinsessen uit de mal halen. Dan begint het schilderwerk. Superleuk! Om je kunstwerkje compleet te maken kun je het gipsfiguur daarna op een canvas maken en je hebt een 3D schilderij.

Favoriet in de categorie Knutsel en Creatief

De beoordeling van de SpeelgoedvanhetJaar-vakjury luidt als volgt:

“Met deze set Prinsessencanvas kunnen kinderen reliëfschilderijtjes maken, met het thema prinses. Maak met een plastic mal gipsfiguren (reliëfs) en als deze droog zijn kunnen ze beschilderd worden. Vervolgens op drie canvas doeken plakken. De set bevat alle benodigdheden. Van het canvas schilderijtje tot de mal en van gips en verf tot lijm met penseel en instructies. Je kunt er veelzijdig creatief mee bezig zijn, zonder dat het te moeilijk wordt en het resultaat kun je trots tonen.

De set is goed voor de oog/hand coördinatie (precisie).

Leuk om cadeau te geven!”

Spelen met wetenschap: maak je eigen parfum

Ken je de Wetenschap & Spel dozen van Clementoni al? Dit Italiaanse bedrijf maakt zulke originele leuk-leren spellen, zoals het Cosmetica-Laboratorium, de Star projector, zelf Kristallen maken, de Boisfeer een nu dus het Parfumlaboratorium (8+).

Ideale ‘labs’ voor kinderen die nooit ophouden met vragen te stellen over het hoe en waarom. Laat deze kids met de Wetenschap & Spel labs alle wetenschappelijke fenomenen die er in de wereld te vinden zijn in de praktijk ervaren.

Heerlijk geurtje

GaafvoorKinderen ontvangt van Clementoni het Parfumlaboratorium om mee aan de slag te gaan. We hebben ooit al eens zelf een geurtje gemaakt tijdens een uitje bij een parfumhuis dus we weten hoe ontzettend moeilijk het is om écht iets lekkers te creëren. Op weg naar een heerlijk geurtje…

Het uitpakken van het pakket leert ons al dat het een precisiewerkje gaat worden. In de doos vinden we tools zoals spuitjes, maatbekertjes, slangetjes, houten stokjes, pipetten en roerstaafjes. En natuurlijk een sprayflacon en de oliën met diverse geuren. We pakken eerst de geïllustreerde handleiding erbij, want hoe werkt dit? We zetten het paars/groene laboratorium in elkaar en leggen alle spullen op tafel voor ons ons. Als jonge parfumeur gaan we stap voor stap door het proces van parfum maken. Wauw, wat gaaf om zo spelenderwijs meer leren over geuren en de samenstelling van parfums.

Munt of perzik

Er zijn twee basisoliën voor het bereiden van ons eigen parfum: munt en perzik. Hmmm, een paar druppels van het één en toch ook van het ander. We voegen er een wat rood kleurmiddel aan toe en… dat ziet er gaaf uit! Misschien nog een druppeltje blauw kleurmiddel erbij? We experimenten wat af met het parfumlaboratorium. Leuk en leerzaam.

Maar een topgeur is het nog niet helemaal. Dus we zetten door. Iets meer verfrissende munt doe wonderen. Combineer het kleurmiddel blauw en rood en je krijgt een prima kleur die past bij munt. Een gezellige en geurige creatieve middag waarbij we veel leren over geuren en kleuren!

Sprayen

Zodra we tevreden zijn over de geur schenken we onze eigen parfum in de sprayflacon. Een pufje geur op de kleding en het flesje gaat mee in de schooltas. Wat gaaf om zelf parfum te maken!

Gaaf voor Kinderen mag een Parfumlaboratorium van Clementoni weggeven (afgelopen - de winnaar uit Hoorn heeft Parfumlab reeds ontvangen). Je kunt via Instagram GaafvoorKinderen en Facebook GaafvoorKinderen meedoen om kans te maken op deze geurige set. De vraag is: in welk land wordt dit Parfumlaboratorium gemaakt en voor welke leeftijd?

 

Spelen met de aarde

Wat een gave combinatie is dit! Bouw eerst zelf de wereldbol en leer daarna spelenderwijs over de aarde. Dát kan dus allemaal met de Smartivity Globe Trotters!

STEAM

Deze aardbol van Smart Toys & Games is in 2024 door Speelgoed van het Jaar gekozen als één van de drie winnaars in de categorie ‘Steam’. Waar dat voor staat? Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics. Dus: wetenschap, technologie, ontwerp, kunst en toegepaste wiskunde.

Volgens SpeelgoedvanhetJaar stimuleert ‘steam’ competenties als programmeren, samenwerken, creatief denken en onderzoeken. Als je het als speelgoed presenteert dan maakt dat het leuk, aantrekkelijk en toegankelijk.

3D-wereldbol

De Smartivity Globe Trotters is een 3D-wereldbol waarmee je spelenderwijs kunt leren. En dat leren begint al met het in elkaar zetten van de aardbol. Een ideaal cadeau voor kinderen met interesse in wetenschap. Tijn (8 jaar) kreeg de Smartivity globetrotters van Sint. Zijn moeder vertelt:

“Het bouwen was geweldig. Tijn was niet meer te stoppen! Je ziet bij dit pakket meteen dat er goed over het maken van de wereldbol is nagedacht. We hebben wel eerder houten knutselpakketten gehad, maar nooit zo stevig en goed passend als deze. Heel fijn, want we hadden nu geen schuurpapier of lijm nodig. Het bouwen van de wereldbol was voor Tijn leuk om te doen en het resultaat is prachtig! Volgens Tijn moet er nu toch echt een mooie kast op zijn slaapkamer komen om deze te showen, samen met zijn mooie technisch Lego-projecten.

Hij is trots op deze 3D-wereldbol en het spel met de app gaan we eerdaags spelen, want daar zijn we heel erg benieuwd naar.”

Conclusie: Smartivity Globe Trotters is Gaaf voor Kinderen!

En ja, de vakjury van Speelgoed van het Jaar 2024 vindt dat ook. Zij laten weten in een beoordeling:

“Kinderen kunnen met de Globe Trotters zelf een model van de aardbol bouwen. Daarna kun je spelenderwijs leren (via een app) over geografische coördinaten, dag en nacht en wetenswaardigheden over de continenten. Zet de wereldbol van voorgestanste kartonnen onderdelen in elkaar en leer. Smartivity Globe Trotters bestaat uit een globe en een houder waarin de wereldbol kan ronddraaien met twee wieltjes.

Het kind zet de Globe Trotters zelf in elkaar door de kartonnen onderdelen te vouwen en in elkaar te passen. Dat kan een uitdaging zijn, waarbij hulp van een volwassene fijn kan zijn om frustratie te voorkomen.

 

Een mooi voorbeeld van ontdekkend leren. Bevordert daarnaast de constructievaardigheden, ruimtelijk inzicht en kennis over de wereld.”

Maak je eigen, gave pen

Spullen personaliseren. GaafvoorKinderen.nl houdt ervan! Dus, hoe gaaf dat je met de 'Pen Creator Studio' set van Clementoni zelf een pen kunt maken.

We ontvangen deze creatieve set en na het openen van de verpakking leggen we alles op tafel. Wel 10 verschillende penhouders, ruim 50 dingen om je penhouder mee te vullen en te versieren (denk aan parels, pompons, pailletten, glitters) en een werkbank (lees: houder voor je pennen met trechter). Aan de slag!

Knutselen

Het leuke van deze Creator Studio is natuurlijk het knutselelement. Laat je fantasie de vrije loop en maak waanzinnige pennen en stiften. Er zit een duidelijk beschrijving bij de set en als alle losse onderdelen zijn uitgepakt is het tijd om te kiezen wat we gaan maken.

Een balpen met glitters? Of toch een stift met pompons? Of… waarom kiezen… we kunnen in de penhouder ook de accessoires mixen. Tijd om er lekker op los te knutselen.

Met water

Het klinkt wellicht wat ingewikkeld om je eigen en unieke balpennen en markeerstiften te maken, maar Clementoni zorgt ervoor dat kinderen vanaf 6 jaar dit gewoon zelf kunnen doen.

Verzamel alle spullen uit de verpakking en kies. Wij gaan eerst voor een gekleurde stift, dus pakken we de punt van de pen en steken de stift hierin. Dan draaien we de doorschijnende houder erop en zetten het rechtop in het ‘laboratorium’ (ook wel de werkbank genaamd). Met het kleine schepje pakken we gouden en roze glitters. Er is ruime keus aan kleuren. We laten de glitters in de pennenhouder zakken en vullen het dan op met water. Tadaaa, klaar. Natuurlijk wel eerst de dop erop en kiezen uit een cute ‘kawaii’ diertje als top. Bijvoorbeeld een eenhoorn, draakje, kat of pinguïn.

Combineren

Nu we het principe van een pen maken onder de knie hebben, wordt het een fluitje van een cent om originele pennen te maken. We combineren wat af: een pen met fluffy pompons en parels (hier hoeft geen water bij) en een pen helemaal tot de top gevuld met glitters. Maak je magisch mooie pen zo persoonlijk mogelijk.

Je kunt de penhouder dus helemaal vullen met accessoires of je kiest ervoor om bij je glinsterende pailletten water te gieten zodat je ze door de pen kunt laten bewegen als je de pen steeds omkeert.

Vrolijke top

Is je penhouder gevuld met moois, dan sluit je de houder. Daarna kun je kiezen voor een vrolijke top met een diertje. Zo herken je welke stift je pakt. Wij vinden het resultaat gaaf!

Vingerverf op je gezicht

Ken je Natural Face & Fingerpaint al? Dit is de eerste 2-in-1 gezichts- en vingerverf die voldoet aan de richtlijnen voor zowel speelgoed als cosmetica en gemaakt is van meer dan 95% natuurlijke ingrediënten. Wat dat betekent? Omdat deze verf ook geclassificeerd wordt als cosmetica, betekent dit dat het uiterst veilig is om op bijvoorbeeld het gezicht te smeren – denk hierbij bijvoorbeeld aan schminken!

Gaaf om te weten: Natural Face & Fingerpaint is uitgeroepen tot ‘’Winnaar kunst en creatief’’ in de Nederlandse Speelgoed van het Jaar verkiezing 2024 en is het in België genomineerd voor een prijs in de Toys and Games of the Year wedstrijd.

Vingerverf feestje

GaafvoorKinderen-testers Pepijn en Jane gaan aan de slag met deze vingerverf.

De enthousiaste reactie van hun moeder klinkt zo:

“Dankzij deze vingerverf hebben we een haast rampzalige middag om kunnen toveren naar een feestje. Tubes open en gaan. Op papier werken werd al snel heerlijk kliederen op hun gezicht. Het feest werd pas echt groots toen ze ook op het raam mochten schilderen! En ja, waarom zou je de verf alleen op je gezicht smeren als het ook op je voeten kan?! De kinderen hebben heerlijk gespeeld en kunstwerkjes gemaakt. De kliederboel op de grond, en op andere plekken waar je liever geen verf hebt, viel alles mee. Wat er gemorst was kon ik eenvoudig met een vochtig doekje weg poetsen. De verf op de gezichtjes en het lichaam was zo ook weg. Echt het enige minpuntje wat ik kan bedenken: bij het afpoetsen kwam er wat verf in hun mond… en dat smaakte vies. Natural Face & Fingerpaint was echt een groot succes!”

Klieder en creëer zonder zorgen

De verpakking Natural Face & Fingerpaint bevat zes potjes met verschillende kleuren verf die met de vingers kunnen worden aangebracht op onder andere het gezicht. Speelgoedleverancier BOTI over het product: “ALLE formules zijn getest en veilig volgens de speelgoedrichtlijnen en cosmetische voorschriften, daarom is er geen gevaar wanneer kinderen hun of andermans gezicht beschilderen. Deze grappige momenten zijn nu volledig VEILIG!  Minimaal 95% van de ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong, gecertificeerd onder ISO 16 128 en dermatologisch getest.”

Je kunt kinderen vanaf 12 maanden dus zonder zorgen met deze vingerverf laten kliederen en kunstwerkjes laten maken.

Fun en veilig.

Spelenderwijs in contact komen met muziek

Muziek toegankelijk maken voor ieder kind, laagdrempelig en op een veilige plaats in de eigen buurt, dat is de droom van muziekproducent en componist Tjeerd Oosterhuis en zijn vrouw zangeres en presentatrice Edsilia Rombley. In het najaar van 2024 zijn de eerste drie vestigingen van De MuziekSpeelplaats geopend, in Lelystad, Den Haag en Rotterdam.

Muziekles

MuziekSpeelplaatsen zijn veilige havens waar kinderen van alle achtergronden, samen muziek en plezier kunnen maken. Kinderen van 7 tot 13 jaar zijn na school welkom om binnen te lopen voor een muziekles, een workshop of om vrij te spelen. Onder begeleiding van een muzikale leider uit de wijk - het Boegbeeld - krijgen kinderen de ruimte om spelenderwijs hun muzikale talenten te ontdekken en in contact te komen met anderen.

Ontwikkeling van kinderen

Tjeerd heeft de afgelopen 15 jaar als muzikaal leider van Kinderen voor Kinderen en producer/schrijver voor het Junior Song Festival, een grote rol gespeeld in de Nederlandse kindermuziekscene. “Op straat voetballen kan iedereen en bijna overal, maar muziek maken met andere kinderen en toegang tot instrumenten is voor veel kinderen niet haalbaar”, zegt Oosterhuis. "En dat is een gemiste kans, want samen muziek maken is op meerdere fronten goed voor de ontwikkeling van elk kind”. In verschillende studies wordt bevestigd dat muziek maken de persoonlijke groei stimuleert en de creatieve expressie en de verbinding met anderen bevordert.

Ambassadeur Edsilia Rombley

Edsilia Rombley deelt de droom van haar levenspartner Tjeerd. Zij groeide op in Lelystad in een gezin met 3 kinderen en een alleenstaande moeder. Er was geen geld voor muzieklessen, voor haar was spelen met muziek als kind geen optie. Edsilia is als ambassadeur aan de MuziekSpeelplaats in Lelystad verbonden. “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen opgroeien met muziek, ook als daar geen geld voor is. Niet alleen omdat het erg leuk is, maar ook als uitlaatklep voor emoties en stress, om met anderen te leren samenwerken en zelfvertrouwen op te bouwen. Dat gun je ieder kind”.

De Stichting MuziekSpeelplaats ambieert op de lange termijn in iedere provincie twee locaties te openen en is hierover constant in gesprek met gemeenten en welzijnsorganisaties.

Kleuren kleien met kikker

Jonge kinderen en klei… het blijkt een goede combinatie. Onze kids pakten graag de gekleurde klei van Play-Doh en gingen aan de slag met geel, blauw, rood, groen… leuk en leerzaam. Tot… ze alle kleuren bij elkaar deden en het een nogal vreemde kleur werd. Dat maakt natuurlijk op zich niet uit, voor het een grote bruinachtige kleibal werd hadden ze al veel plezier én het herkennen van de kleuren geleerd.

Starterset

Onze klei-ervaring is al van een paar jaar geleden en de kinderen zijn inmiddels tieners. Leuk om te zien is dat Play-Doh nu startersets heeft waarbij kinderen spelenderwijs de kleuren leren herkennen en insecten kunnen vormen. Met de set ‘kikker en kleuren starterset’ kunnen kinderen de klei in een vormpje van een insect drukken en op die manier gemakkelijk mooie beestjes maken. Maak met de uitsteekvormen vlinders en leliebladen. Met de drukvormen op de rug van de kikker kun je een lieveheersbeestje of bloem van klein maken. Yep, pret met klei.

Kikkertong

Ook gaaf: maak een kikkertong van klei. Leef je uit met kleuren en vormen en laat kinderen al spelend leuke sorteer- en combineeractiviteiten doen door de insecten op kleur te sorteren op de speelmat. Een gezellig moment om samen met je kind te doen. Als kinderen klein zijn en alles leren, kan speelgoed als kikker en kleurtjes ze helpen bij het zoeken naar combinaties, sorteren, fijne motorische vaardigheden en hun creatieve verbeelding.

Deze Play-Doh-starterset vinden wij Gaaf voor Kinderen. Mocht je interesse hebben in zo’n klei-speelset, je kunt het o.a. bij Bol.com kopen. (Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!)

Squishy slijm maken

De Doctor Squish Squishy Maker is al een poos een groot succes in huize Gaaf. Er zijn al heel wat mooie squishy’s mee gemaakt. Lees de vrolijke review hier nog even terug.

Het trendy apparaat was een tijdje iets moeilijker verkrijgbaar in de speelgoedwinkel maar het is er gelukkig weer volop.

En… Fijn dat er ook refill sets met ballonnen (de RPR-squishies), glitterende deco’s en afsluitclips verkrijgbaar zijn.

Nieuw in het assortiment is de Doctor Squish slijm. Onze lieve tester Sarah heeft het voor ons uitgeprobeerd. 

DIY-slijm

Wij vinden het knap hoe je een merk zo lang succesvol kunt houden. En van frisse nieuwe ideeën kan voorzien.

Het is duidelijk dat Doctor Squish luistert naar haar eigen liefhebbers. Dat doet ze natuurlijk heel slim via YouTube, TikTok en Instagram. Ze maakt er allerlei gave DIY-slijm en beoordeelt putty en alles squishiliscious!

Magisch DIY slijm

Okay het principe van ballon oppompen, vullen en squishen ken je vast van de Squisky Maker. Welke eigen squishies heb jij al gemaakt?

Wij gaan aan de slag met nieuwkomer: Doctor Squish Magisch DIY slijm. Tester Sarah pakt de paarse en groene slijm erbij. Hup, paarse slijm in de Maker en dus in de ballon, heel veel glitters erbij en yes, een eigen slijm squishy.

Mooi! Inderdaad de DIY Magic Slime valt in de smaakt.

Feest met Doctor Squish Squishy Maker

Maak je eigen stressbal, een squishy genaamd. Yes, het kan. Je hebt Doctor Squish vast wel voorbij zien komen in social media, zoals TikTok en Instagram. Deze ‘doctor’ maakt zelf slijm. Deze DIY-slijm maakt zij van, van alles en nog wat. Supergaaf om te zien. En nu is er dus een eigen Doctor Squish Squishy Maker!

Aan de slag

Maak nu dus zelf, net als Doctor Squish, je eigen squishies. Klinkt misschien moeilijk, maar dat is het totaal niet. Dus… aan de slag!

Wij pakken de Doctor Squish Squishy Maker verpakking uit en lezen toch eerst even heel aandachtig de handleiding. Okay, dat moet goed te doen zijn voor kinderen vanaf een jaar of 8.

Wij stallen alles voor ons uit op tafel om de boel goed te bekijken. Wat zit er veel in deze doos! Natuurlijk de squishy maker station zelf, met een witte lepel. Twee ballonnen (een roze en blauwe), krullend lint, glitters en confetti. Verder nog een zakje met poeder, het blijkt slijmpoeder te zijn. Cool. Dan nog 4 transparante TPR-squishies, 3 herbruikbare clips en 2 flesjes met gekleurde inkt (rood en geel).

Knutselen

We kijken nog eens naar de uitleg van dokter Squish zelf, via de video op Bot-i. Dan starten we echt met knutselen. We pompen de squishie op via ‘de maker station’. Oeh, hoe groot zullen we de stressbal maken? We krijgen er bijna stress van tot hoe groot je de transparante squishie op kunt pompen…

En dan start het vullen van de gróte squishies. We gebruiken de materialen in de set, maar het zou ook supergrappig zijn om er kleine, plastic balletjes in te doen of misschien wel gekleurde steentjes. Voor nu houden we het bij veel glitters, water en het slijmpoeder.

Afknijpen

Als we de squishy goed hebben gevuld komt het belangrijke werk. Het afknijpen met een clip. Je sluit je squishy zo. Wauw, de squisy is gaaf geworden. Bijna net zo cool als bij ‘de dokter’ zelf.

Nu kan er met de stressbal – de squishie – gespeeld worden. Knijpen maar. Zo fijn. 

Lees meer: Feest met Doctor Squish Squishy Maker

Saar (11) test Origami 3D Peacock

De sierlijke pauw van Origami 3D is door de Nederlandse vakjury verkozen tot Speelgoed van het Jaar in de categorie Knutsel en Creatief. Speelgoed van het Jaar omschrijft deze categorie zo: “Knippen, plakken, vouwen, tekenen en schilderen zijn al decennia favoriet speelgoed. En terecht, wie wil er geen artiest zijn? Iets creëren is een prachtige tijdsbesteding. Een creatie afmaken en laten zien aan iedereen, is een mooie beloning. Iedereen is creatief, geef die ontwikkeling een kans!”

Tester aan het woord

Onze tester Saar van 11 jaar houdt van creatief aan de slag gaan, dus enthousiast pakte zij de doos Origami 3D Peacock uit. Ze was er een behoorlijke poos mee bezig, maar het resultaat mag er zeker zijn. Saar schrijft:

“Het was best lastig om de papieren pauw te maken, maar met hulp ging het wel goed. Ik ben er een paar uur mee bezig geweest, maar ik vind het wel heel gaaf geworden! Het vouwen van de papiertjes duurde wel heel lang en het was ééntonig. Je moet wel voorzichtig zijn met de pauw, hij is best onstabiel. Het was leuk om te doen. De papiertjes scheuren niet snel, dat is wel fijn! De beschrijving in het boekje was duidelijk, maar je kan ook een QR-code scannen en het op YouTube kijken.”

De jury van SpeelgoedvanhetJaar laat ook weten:

“Origami 3D Peacock is knutselwerk voor gevorderden met een goede dosis geduld! De ‘knutselset’ bevat een groot aantal kleurige blaadjes die volgens duidelijke instructies gevouwen worden tot driehoekige basiselementen, die vervolgens in elkaar worden geschoven om tot het eindresultaat – in dit geval een pauw – te komen. Er moeten honderden blaadjes gevouwen en in elkaar gepast worden, dus het maken van de pauw vraagt precisie en geduld. Het geduld en volhouden leveren dan ook wel een schitterend resultaat op!”

Het is Saar, onze tester waar we heel blij mee zijn, goed gelukt om die prachtig pauw te maken.

Origami 3D

De Origami 3D sets bevatten kant-en-klare snijvormen, met een duidelijk gemarkeerde buiglijn, die zelfs de richting waarin het papier gebogen moet worden aangeeft. Voor iedere creatie is een stappenplan in beeld gebracht, die je via de QR-code op de verpakking kunt bekijken. Je kunt echter ook je eigen fantasie de vrije loop laten en zelf een creatie maken. Een creatieve en uitdagende bezigheid met een schitterend eindresultaat!