Spellen

Gespeeld: Cluedo Leugenaarseditie

Onze 11-jarige dochter komt enthousiast thuis van een spelletjes middag bij een vriendin. “Ik wil Cluedo Leugenaarseditie voor mijn verjaardag, of Sinterklaas”, vertelt zij.
Komt dat even goed uit dat we het bordspel in de speciale editie voor leugenaars mogen uittesten van Hasbro Gaming. We kennen de traditionele Cluedo niet, dus we kunnen niet vergelijken.

Rode knop
Op de doos staat ‘lieg om de waarheid te ontdekken!’. Dat is eigenlijk best raar, maar dat gaan we dus wel lekker doen. Wat de verpakking al meteen aantrekkelijk maakt is de rode knop. Deze druk je in om een leugenaar te pakken, verklapt de voorkant van de doos.
Aan de slag. We openen de doos en ontdekken al snel dat we op zoek moeten naar 2 AAA batterijen om in de rode leugenaarsknop te doen. Dat is zoektocht één. Gevolgd door de zoektocht hoe we Cluedo Leugenaarseditie gaan spelen.

Gelukkig zitten er duidelijke spelregels bij en leggen we het speelbord met verschillende kamers uit. Er zitten zes pionnen bij en op de beschrijving zien we ook zes verdachten. Het is eigenlijk het allerleukst om met zes personen te spelen, maar we zijn nu met z’n viertjes. Oh en ook niet onbelangrijk, het leeftijdsadvies is 8+ (en dat vinden wij ook echt de minimale leeftijd om deze Cluedo te begrijpen).


Liegen mag… niet
Tja, in het echte leven weten we dat je eigenlijk niet mag liegen, maar toch doen we het weleens. Nou, dit spel is perfect voor iedereen die graag valsspeelt en liegt, tijdens een spelletje. Speel de detective in dit misdaadspel waar iedereen verdacht is en niemand te vertrouwen is.
We lezen een uitnodiging van dr. Swart om de heropening van zijn herenhuis te vieren. Speel je met z’n zessen dan zijn Rosa Roodhart (femme fatale), Kol. Van Geelen (alfamannetje), ds. Groenewoud (playboy), mw. Blaauw van Draet (sociale vlinder), prof. Pimpel (intellectueel) en dr. Li-La (genie) van de partij.
Aan de hand van onderzoekskaarten (6 leugenkaarten en 6 waarheidskaarten) probeer je te achterhalen wie Dr. Swart heeft vermoord. Je trekt een kaart en leest deze voor en overtuig je medespelers dat jij de waarheid spreekt. Soms is eerlijkheid niet de beste weg… Gebruik leugenkaarten om nog beter te leren misleiden. Liegen mag dus.


Miniwapens
Denk jij dat iemand zit te liegen? Dan kun je hem of haar met de kaart ontmaskeren én op de leugenaarsknop drukken. Lekker geluidje ;-).
Onthul aanwijzingen in de ondervragingskamer en zet de zes miniwapens in. (dit schijnt – samen met de rode knop - echt het verschil te zijn met de gewone Cluedo) Het mysterie is hiermee lastiger te ontdekken. Weet jij ondanks de leugens de moordenaar te ontmaskeren?


Neem er wel ruim de tijd voor, want Cluedo Leugenaarseditie duurt lekker lang.


Ben jij benieuwd naar het spel Cluedo Leugenaarseditie?
Wij zijn enthousiast en begrijpen inderdaad waarom onze dochter dit spannende spel zelf wil hebben. We hebben het al diverse keren gespeeld en telkens is het anders. Het is wel het leukst om met minimaal 4 personen te spelen, anders is het wat voorspelbaar.
Deze Cluedo en andere varianten is o.a. te koop bij Bol.com.

Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!