Kinderboeken

Een zeehond die pannenkoeken wil

alt

Souwtje, wat een rare naam, is het eerste dat ik denk. Maar de voorkant van dit boek met een blauwe lucht en scheef huis, spreekt me meteen aan. En wat zie ik daar in zee, een zeehond. Hij lijkt op Joupy! De zeehond uit het boekje dat ik op Texel kocht. Samen met mama sla ik Souwtje open en leest mama voor wie dit mooie boek heeft gemaakt. Het is Monica Maas. Nou, dan snap ik het! Ik bedoel, dan begrijp ik waarom deze kleurrijke tekeningen zo gaaf zijn. Ik ben stiekem een beetje fan van Monica. Ik houd van haar boeken over Bobbi de beer en ik ben dol op Joupy de zeehond. Toevallig weet ik ook waar zij woont, namelijk op Texel. Afgelopen voorjaar hield zij bij haar huis, in de grote en schitterende tuin, een Bobbi-dag. Ik zag toen al veel schitterende tekeningen, maar Souwtje zag ik niet.

Scheef huis

Souwtje leeft, net als illustratrice en schrijfster Monica Maas, op een eiland. Dat zie ik al meteen op de voorkant van het boek. Ze woont in een scheef huis met een rood dak. Ze woont alleen op dit eilandje. Nou ja, samen met twee kippen, een kat en wat meeuwen. Souwtje geniet van het uitzicht op zee en van de bijzondere luchten. Ze maakt er schilderijen van. Hele mooie! Maar ze doet meer op haar eiland, in dat scheve huis. Ze ontvangt er flessenpost! Gebracht door Zeehond. Souwtje en Zeehond zijn vrienden. Daar ben ik wel een beetje jaloers op… ik vind zeehonden schattig.

Tijdens een heftige storm haalt Souwtje haar kippen binnen en vraagt Zeehond of hij ook mee mag. Souwtje laat hem binnen in haar huis en Zeehond gaat in de luie stoel bij de kachel zitten. Hij heeft eigenlijk wel trek. Souwtje maakt vandaag pannenkoeken en dat wil Zeehond ook eten. Zal hij dat lekker vinden? Dat, en nog veel meer over Souwtje en Zeehond, kun je zelf gaan lezen in dit prachtige prentenboek.