Kinderboeken

Kwakbollen en kuitenbijters

Maak kennis met echte piraten, kwakbollen en kuitenbijters… Okay, piraten ken ik, maar wat zijn kwakbollen en kuitenbijters? Daar kun je achter komen in het boek vol piratenverhalen: Kwakbollen en kuitenbijters, geschreven door Rien Broere en met tekeningen van Hiky Helmantel (van Clavis Books). Een gaaf boek, omdat het eerst ideaal is om uit voorgelezen te krijgen en daarna als je in groep 4 of 5 zit om zelf te lezen.

Heel erg klein eiland

De avonturen spelen zich af op en om het eiland Ukval. Zoals in het boek omschreven als “Ukval is een eiland. Het ligt midden in de grote oceaan. Ukval is klein. Zeg maar gerust: heel erg klein. Je vindt het op geen enkele landkaart.”

Nou daar dus woont Bulle met zijn piraten en zeerover Ake met zijn vrouw Ilsebil en hun bende zeerovers. In de eerste verhalen in het boek kom je te weten wie, wie is en wat ze doen. Daarna is het al snel duidelijk dat er ruzie heerst op het piepkleine eiland. Ake en Bulle maken elkaar het leven zuur en dat vindt Ake’s dochter niet leuk. Zij wil vrede! Of dat gaat lukken lees je in de avonturen. Zelf vind ik het verhaal Marsmannetjes echt heel gaaf en spannend. Dan komt de familie Van Epscheuten in hun motorbootje naar het eiland. Zij vinden het een vakantieparadijs… tot ze Ake en Bulle leren kennen en de familie van het eiland Ukval vlucht. Grappig dat Ake ze voor marsmannetjes aan zag.