Kinderboeken

De Sprookjessprokkelaar

In de feeërieke omgeving van het Sprookjesbos van attractiepark de Efteling presenteerden H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden en kinderboekenschrijver Paul van Loon destijds hun boek De Sprookjessprokkelaar. Het spannende sprookje gaat over de rijke wereld van de fantasie, verbeelding en de rol van verhalen hierin. En het mooie… Ruim 7.000 basisscholen in Nederland en Vlaanderen krijgen een exemplaar van het boek cadeau.

De Sprookjessprokkelaar

Een tipje van de sluier over het verhaal:Er was eens een sprookjesbibliotheek in een oud, verlaten kasteel... Stemmen galmen door de gangen en achter de vele deuren schuilt gevaar. Toch blijft Sterre zoeken naar de juiste deur. Daarachter wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Als Sterre de juiste deur vindt, gaat er een wereld voor haar open. Ook voor de mensen in het dorp, die hun bijzondere verhalenverteller met open armen ontvangen. Maar niet iedereen is blij. Sterre is in gevaar! Wie kan haar helpen? De Sprookjessprokkelaar? 

 

Samenwerking

Over het ontstaan van de samenwerking met Paul van Loon vertelt Prinses Laurentien: “We werken al jaren samen vanuit onze gedeelde passie om lezen te bevorderen. We zijn begaan met elkaars activiteiten en hebben allebei een optimistische kijk op de wereld om ons heen. Tijdens Wereldalfabetiseringsdag vorig jaar werd ik in de Efteling zo geraakt door de sprookjesachtige sfeer dat ik hem toefluisterde: “Wordt het niet eens tijd dat we een keer iets samen schrijven? Hij keek me aan met een grote glimlach en daarna zijn we aan de slag gegaan.” Paul had al langer contact met Olaf Vugts (directeur Imagineering de Efteling) en Paul en ik kennen elkaar al jaren, hij is al sinds de oprichting lid van het Forum AtotZ. We hebben elkaar geïnspireerd en zijn zo tot dit mooie verhaal gekomen. “

Olaf Vugts liet weten: “Wij zijn er als hoeder van het sprookje trots op met deze auteurs te werken en daarmee een bijdrage te kunnen geven aan het agenderen van het belang van voorlezen, een boodschap die zo bij de oorsprong van de Efteling past.” Vervolgens hadden de heer J. Melis (voorzitter Stichting natuurpark de Efteling) en Marja van Bijsterveldt (voorzitter Stichting Lezen & Schrijven) nog een nieuwtje. Ruim 7.000 basisscholen in Nederland en Vlaanderen zullen een gratis exemplaar van De Sprookjessprokkelaar ontvangen voor de schoolbibliotheek. Marja van Bijsterveldt: ‘Hiermee prikkelen we de fantasie van een toekomstige generatie en brengen we hen op jonge leeftijd in contact met de aantrekkingskracht van lezen.”

De kracht en waarde van verhalen: daar draait het om. Paul van Loon: “Wie zich openstelt voor verhalen kan de mooiste dingen verwachten.” De beide auteurs werden verrast toen de heuse Sprookjessprokkelaar uit de coulissen werd getoverd. Deze is binnenkort in levenden lijve te zien in het park waar hij bij de bezoekers verhalen gaat vertellen.

Prinses Laurentien is onder meer de auteur van de Mr Finney kinderboeken. Ook is zij oprichter van Stichting Lezen & Schrijven, waarvan zij sinds januari 2014 Erevoorzitter is. Ook in die hoedanigheid blijft zij zich onverminderd inzetten voor verschillende aspecten van geletterdheid, met name om het onderwerp in de rest van Europa op de kaart te zetten. De sociaal-economische rol van bibliotheken heeft haar speciale aandacht.

Paul van Loon schrijft boeken voor kinderen van 5 tot 99 jaar. Dat doet hij al meer dan 30 jaar. Paul heeft meer dan honderd boeken geschreven, waaronder de series Dolfje Weerwolfje, De griezelbus, Foeksia de miniheks, Leeuwenkuil en het boek Raveleijn. Miljoenen kinderen in binnen- en buitenland kennen zijn boeken. Zelf houdt hij het meest van griezelverhalen, gekke verhalen en grumorverhalen (dat is een combinatie van de eerste twee). De ideeën daarvoor haalt hij uit de Andere Werkelijkheid, die hij betreedt wanneer hij ’s nachts schrijft.