Kinderboeken

Lezen met Borre

Yes, het zijn weer Nationale Voorleesdagen van 21 t/m 31 januari 2015. Mama leest iedere avond voor, maar tijdens deze speciale voorleesdagen worden wij op school ook extra voorgelezen door ouders en opa’s en oma’s. Zo gezellig. Er is dus extra veel aandacht voor het voorlezen aan kinderen. Want voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die worden voorgelezen beter presteren op school. Uit dit onderzoek (in opdracht van Stichting Lezen, Stichting Lezen Vlaanderen en de Nederlandse Taalunie) blijkt ook dat  voorlezen een positief effect heeft op de woordenschat, spelling, tekstbegrip en leesattitude. Het stimuleert de taalontwikkeling van kinderen op een positieve manier. Gaaf!

Borre Leesclub

Ik zit nu in groep 2 en ik probeer al een beetje om zelf te lezen. Ik heb er de boekjes van mijn oudere broer bij gepakt. Het zijn de verhalen van Borre en Pluisdier. De tekeningen zijn leuk en de avonturen van het ventje in het rood-wit gestreepte shirt (Borre dus) zijn grappig. Mijn favoriet is nu Borre en de raket. Ik zou wel meer boekjes van Borre willen hebben. Ik vraag voor mijn verjaardag een lidmaatschap op de Borre Leesclub! Dan ontvang je elke maand twee prachtig geïllustreerde kinderboeken met een harde kaft. Mooie extra is het maandelijkse mini magazine met spelletjes. 

 

 

Over Borre…

Borre is in zijn 10-jarig bestaan uitgegroeid tot een nieuw Nederlands icoon. Schoolgaande kinderen maken kennis met Borre via de boekenacties op basisscholen. Inmiddels staan er ruim 4 miljoen Borreboeken in de Nederlandse kinderkamers. In de verhalen gedraagt Borre zich als normale jongen in een mensenwereld, al ziet hij er wat niet-menselijk uit. Soms wordt Borre aangezien voor een kat, maar hij is geen dier. Daarvoor heeft hij toch te veel menselijke kwaliteiten, aangezien hij woont, eet en leeft als een mens. Hij woont in een huis met zijn twee ouders en Pluisdier het huisdier. In de boeken voor kleuters (groep 1 en 2) beleeft Borre vaak fantasierijke avonturen. Borre heeft steeds de leeftijd van de lezer, waardoor de kinderen het avontuur door Borres ogen kunnen bekijken. Pluisdier het huisdier is regelmatig aan zijn zijde te vinden. Vanaf de boeken voor groep 3 komt het nieuwe buurmeisje Radijs in beeld. Borre raakt met haar bevriend en ze trekken veel op in de verhalen voor die leeftijd. In groep 4 (7/8 jaar) komt Borre ook in aanraking met zijn schoolgenoten Ovi en Elle. Uiteindelijk besluiten Borre, Radijs, Ovi en Elle samen een geheime club te vormen. Deze club speelt in de boeken voor groep 5 t/m 8 een grote rol in de verhalen.