Kinderboeken

Avontuurlijk voorleesboek

Op zoek naar het paradijs! Het is op de eerste pagina van dit mooie voorleesboek al duidelijk. De twee gevederde vrienden Raaf en Papegaai gaan op advies van neef Kaketoe op avontuur. Eigenlijk hebben zij geen idee hoe het paradijs er uit ziet, maar ze gaan op pad.

Vogels en gorilla

De voorkant van het boek, De reis van Raaf en Papegaai , is prachtig. Je ziet de twee vogels en een grote gorilla in het groen. In het avontuur duurt het trouwens wel even voor ze deze Gorilla ontmoeten, pas op bladzijde 102. Voor die tijd zijn Raaf een Papegaai wel al heel veel andere interessante dieren tegengekomen, van een zeeschildpad tot een luiaard en van pinguïns tot giraffe. In diverse landen leren zij dieren kennen. Supergaaf om te lezen over de natuur, zo ontdek je de wereld. Ook letterlijk… zodra je zelf redelijk kunt lezen (het boek is zelfstandig te lezen vanaf 8 jaar).

Paradijs

Het hoofdstuk waarbij Papegaai en Raaf de Gorilla in het regenwoud ontmoeten is mijn favoriet. Hier wordt duidelijk dat hét paradijs voor iedereen anders is. Ik citeer een stukje: “Gorilla: 'Jullie zijn op zoek naar het paradijs? Wat is dat? Een vogel? Een plant? Kun je het eten?' Papegaai begin te lachen. ‘Nee, het paradijs is geen vogel of plant. En je kunt het ook niet eten. Je kunt er wel weten. En er zijn vogels en planten. En nog veel meer aardige dieren. Het is ene plek. De mooiste plek van de wereld.’ ‘O,’ bulderde de stem van Gorilla. ‘Dan hoef je niet meer te zoeken. Dit is de mooiste plek van de wereld. Dit is het paradijs.’ ’Maar… dat is geweldig!’ Papegaai glunderde. Genietend nam hij de omgeving in zich op. Raaf keek van Papegaai naar Gorilla en weer terug. Hij begreep het niet. Gorilla wist eerst niet wat het paradijs was. Hij dacht dat je het kon eten. En nu zei hij dat ze in het paradijs waren.”

Het blijkt ook in dit avontuur dat ze voor de tweede keer in een regenwoud zijn. Gorilla legt uit dat er in drie werelddelen regenwouden zijn en ook welke soorten. De vogels zijn teleurgesteld en vliegen door, twijfelend over hét paradijs. Ze krijgen heimwee en dan blijkt, dat ze een rondje via Zuid-Amerika, Afrika en zuidelijk Europa hebben gevlogen en weer thuis zijn in het Caribisch gebied. Hun paradijs!

Voor nieuwsgierige kinderen die nog nét niet zelf kunnen lezen, maakten Li Lefébure en Jenny Bakker een speciaal voorleesboek van Clavis.