Kinderboeken

Lezen met Jeroen Bosch

 

Als je in groep 3 zit is het natuurlijk supergaaf om zelf een boek te lezen. Pien (6 jaar) test Kik is op Mik (op AVI-niveau E3) van uitgeverij De Vier Windstreken. Niet zomaar een boek, maar een boek met illustraties van de bekende schilder Jeroen Bosch. In 2016 is het namelijk vijfhonderd jaar geleden dat Jeroen Bosch is overleden. Zijn schilderijen uit de middeleeuwen inspireerden Sarike van Wijgerden en Sietske Mol tot het maken van Kik is op Mik. Zo zie je in dit prentenboek het ei met benen, de vis met het huisje, het figuurtje met de rare snavel.

Kik is verliefd

De illustraties spreken aan! Zeker ook de cover van het kinderboek waar je een hekst in een huisje op een besneeuwde bergtop ziet én drie hartjes. Ze is verliefd… De heks heet Kik en zij is dus verliefd op Mik. Maar Kik woont op een andere berg. Ze schrijft een brief, hangt deze aan een roos en mikt de roos naar mik. Mis… Dan begint het avontuur van heks Mik naar Kik. Zal hij ook op haar zijn?

Pien kan alle woorden in het boek goed (voor)lezen. Het zijn ook lekkere korte woorden. Knap gedaan om met zoveel korte en simpele woorden toch een spannend verhaal te maken. Je kunt een paar pagina’s online door het boek bladeren als je hier klikt.