“Mam, ik moet nog topo oefenen”, roep ik. Nu ik in groep 6 zit, hebben we toetsen topografie. Ik heb flink zitten blokken op de provincies Zeeland, Groningen en Friesland. Nu hebben we Utrecht en Flevoland. Juf heeft verteld over meneer Lely en het inpolderen. Mijn moeder vindt dat ook wel interessant en zegt dat zij een gave atlas voor mij heeft: Bosatlas van Nederland Junior. De eerste kinderatlas die volledig over Nederland gaat.
Atlas voor Kinderen
Wow, ik kan niet alleen topo goed oefenen met deze atlas, er staat vooral heel veel extra informatie in. Ik start met de provincie Flevoland en in de Bosatlas staat bijvoorbeeld dat je in de Flevopolder veel windmolens ziet (de wind heeft hier vrij spel over de vlaktes). Juist ook door de vele foto’s en kaarten is deze atlas tof voor kinderen. Gaaf weetje: “De Flevopolder is alleen met bruggen aan het vaste land verbonden, en is daarmee het grootste kunstmatige eiland ter wereld.” Het zijn deze toffe weetjes die mijn topo extra leuk maken, maar ook waardoor ik alle plaatsnamen en rivieren beter kan onthouden.
Over de provincie Utrecht lees ik in de Bosatlas van Nederland Junior hoe het weerbericht tot stand komt in De Bilt bij KNMI. Ik kan de atlas niet meer wegleggen, zoveel interessante info staat er in. Nog een paar voorbeelden: Welke provincie heeft de meeste attractieparken? Of bestaat het plaatsje Muggenbeet? Deze en nog veel meer andere onderwerpen net als leuke weetjes - zo heeft de provincie Zeeland bijna net zoveel inwoners als de stad Utrecht en staat de kerk van Bedum schever dan de toren van Pisa - passeren de revue in De Bosatlas van Nederland Junior.
Ik weet zeker dat ik een 10 ga halen voor mijn topo-toets...