Kinderboeken

Lievelingssprookjes

Er was eens… een nieuw boek bij uitgeverij Snor met de titel Lievelingssprookjes. Een sprookjesboek, net even anders dan anders… want het boek is een ‘dwarsligger’ (dus horizontaal), heeft letterlijk schitterende illustraties (met glitters en goud) én de bekende en onbekendere sprookjes zijn hier en daar wat aangepast. De schrijver, Gerard Janssen, legt dat in het voorwoord uit hoe de samenwerking met Nelleke van Hoof (illustraties) is ontstaan en verklaart: “In dit boek staan onze lievelingssprookjes. Een combinatie van bekende en onbekende sprookjes. Niet grimmig. Een beetje poëtisch, een beetje dromerig, een beetje raar, zoals sprookjes volgens ons horen te zijn.”
Sprookjesachtig
Het voorlezen uit Lievelingssprookjes is werkelijk een genot. De sprookjesachtige tekeningen met goudaccenten fleuren de verhalen op. Want lang niet alle sprookjes zijn ‘in het echt’ zo vrolijk. Denk aan het Meisje met de zwavelstokjes of het sprookje het Meisje en de vogels (waarom roodborstjes een rode borst hebben). De acht sprookjes lezen fijn voor omdat de zinnen niet te lang zijn, maar wel heel poëtisch klinken. Kortom, een prachtig sprookjesboek waar wij nog heel vaak uit zullen (voor)lezen.


Deze sprookjes staan in het boek: Blauwbaard, de Gelaarsde Kat, het Meisje met de zwavelstokjes, De prins en de onderwereld, Het jongetje dat de angst vond, Het meisje en de vogels, De nieuwe kleren van de keizer en Rafelkap.