Kinderboeken

Zwakke lezer? Pak een Boemerang leesboek!

“Ik vind lezen niet leuk!”, verkondigde onze 8-jarige dochter. En zo vloog haar leesboek door haar slaapkamer. Madam wilde niet meer lezen. Maar wat bleek, ze was er nog niet zo bedreven in. In groep 3 las ze wel, maar langzaam. Dat vonden wij geen enkel punt, maar toetsjes op school wel. In groep 4 verloor ze haar interesse voor lezen helemaal omdat ze het volgens de schoolregels niet snel genoeg deed.


Passende leesboeken
Op zoek dus naar boekjes die zij wel lekker kan lezen, met plezier. Wij komen bij de serie Boemerang! Dit zijn leesboekjes voor ‘lezers met een leesachterstand’. In deze speciale boeken (vanaf groep 3) wordt voorzichtig met moeilijke woorden gedaan. De boekjes zijn niet te dik, zijn in kleur en hebben een ruime, overzichtelijke bladspiegel én een royale lettergrootte.
Wij testen Een bos vol enge dieren, van Anneke Scholtens.

Een boekje met Avi-M4 niveau en voor 8+. Onze dochter valt precies in die doelgroep en start bij het eerste hoofdstuk ‘Een slang met haar’. Een verhaaltje van vier bladzijden, maar met veel leuke tekeningen. Het verhaal is leuk, heeft enkele grapjes met een ssslang en na dit hoofdstuk heeft onze dochter zelfs zin om het volgende hoofdstuk te lezen. Top!

 


Het verhaal wordt rustig opgebouwd, maar ook de lengte van de hoofdstukken bouwt zich op. Prima. Halverwege heeft dochterlief nog wel even een leesdip, maar na het voorlezen van een hoofdstuk gaat zij wel weer verder met lezen.


Achterin het boek treffen we meer boekjes van van Maretak. Er zijn 10 delen, mooi verdeeld over de lagere leesniveaus: M3-M4: De gevoelige Kik en zijn vriendjes (7+), M3-E4: De grappige serie over de avonturen van Cowboy Rik (8+), M5-M6: De spannende, avonturenserie De huid van de slang (10+).