Kinderboeken

Bram en het zoldermysterie

Eind september 2017 verscheen het nieuwste boek van kinderboekenschrijver Michael Reefs. Je kent hem waarschijnlijk van de spannende boekenserie De Bieb-Bende. Tussendoor schreef hij ‘gewoon’ even een nieuw en fantasievol boek: Bram en het Zoldermysterie. Dat ‘gewoon’ en ‘even’ kun je trouwens niet letterlijk nemen, zo valt in zijn nawoord te lezen, want dit boek schreef hij gedeeltelijk al in 2004. In 2016 kwam hij het verhaal over Bram weer tegen en ging hij er weer mee aan de slag. Gaaf voor Kinderen mocht tijdens zijn schrijfproces al meelezen. En daar geniet ik als freelance journalist enorm van!
Fantasievol
Michael vraagt een aantal proeflezers wat zij van het verhaal vinden. Ik mag dan mijn ongezouten mening geven… maar eigenlijk kan ik de kinderboekenschrijver steeds alleen maar overspoelen met complimenten: van fantasievol tot grappig en van herkenbaar tot beeldend geschreven. Heerlijk!
Spannende cover
Dat meelezen tijdens het schrijfproces is gaaf, maar wellicht nog een veel gaver moment is de verschijning van het boek. Op Facebook postte Reefs de kaft van het boek en ik vond het meteen een spannende cover. Spannend als in, dit boek moet je lezen!
Toen ik het boek ontving was (en ben) ik zo trots dat ik Michael Reefs ken. Wat een mooi boek! Een hard cover met een gekleurde flap en een bladwijzer van bijpassende gekleurd draad. Handig bovendien. Michael laat per mail nog weten: “Het is echt zo'n gaaf boek geworden. Er is nog best veel veranderd”. Vooral die laatste woorden triggeren mij om meteen te gaan lezen.
Dit keer lees ik het boek voor aan onze 8-jarige Pien. Bram en het Zoldermysterie is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar, dus zij valt uitstekend in de doelgroep. 
Een vreemd meisje
Hoofdstuk 1 heet ‘een vreemd meisje’ maar eigenlijk leer je dat meisje helemaal nog niet kennen. Het draait om Bram. Een jongen, een fantasievolle beelddenker. Hij kijkt samen met zijn familie toe hoe hun huis gesloopt wordt. Bram, zijn zusje Lotte en zijn vader en moeder trekken tijdelijk bij oma in. Opa is een jaar geleden spoorloos verdwenen… Kortom, er gebeurt in het eerste hoofdstuk meteen zoveel. En tegelijkertijd gaat het er gewoontjes en herkenbaar aan toe. Bijvoorbeeld als het gezin uiteten gaat en Bram een cola besteld, terwijl hij weet dat zijn moeder wil dat hij liever iets anders drinkt. Dát is voor mij als moeder zo herkenbaar, want onze zoon ‘flikt’ zoiets ook als hij zelf in een restaurant mag bestellen. In het hele boek komen, zo weet ik van het proeflezen, zo ontzettend veel herkenbare voorvallen van het jongetje voor. Het lijkt soms wel over onze Mees te gaan.
Zo herkenbaar
Nou vind ik altijd al dat Michael Reefs ontzettend beeldend en mooi schrijft. Herkenbaar ook. Zeker als het – in dit boek - om een jongetje van Mees zijn leeftijd gaat. Maar het aller-allerleukst vind ik dat ik als proeflezer commentaar mag geven en dat de schrijver dat in zijn boek gebruikt. Ik kan het niet laten om het hier toch even kort aan te stippen. In hoofdstuk 6 heeft Michael een scène aangepast zoals wij bij ons thuis hebben afgesproken hoe Mees ons midden in de nacht mag wekken. Werkelijk zo gaaf om nu op pagina 49 en 50 terug te lezen dat de moeder van Bram nu op eenzelfde manier wakker wordt gemaakt!

Leuk en leerzaam
Het verhaal over Bram en zijn ontdekking over de Zoldermystici leest als een trein. Je kruipt als het ware in huid van de hoofdpersoon en beleeft zijn avontuur met Mei-Lin, de verdwijning van zijn zusje Lotte, de bijzondere reiservaringen van zijn oma en natuurlijk het reizen per doos. Na het lezen van dit boek kijk je anders tegen dozen op zolder aan! Ik liet Michael gekscherend weten: “Ik begrijp Bram wel, die zolder is eng. Ik ga meteen de dozen van onze zolder halen…”
Tussen de regels door is het kinderboek ook leerzaam. Leuk en leerzaam! Bram en Mei-Lin komen bijvoorbeeld in Rio de Janeiro en leer je al lezend meer over de stad, de cultuur en het beroemde beeld. En dat alles door de ogen van een kind! Als ik het aan Pien voorlees zegt ze nog net niet dat ze nu ook naar Rio wil.
QR-code
In het hoofdstuk waarin Bram en Mei-Lin in Rio de Janeiro zijn staat een QR-code. Met deze moderne en digitale manier van een kinderboek interactief maken zijn wij inmiddels bekend, omdat Michael dit ook toepast in De Bieb-Bende. Met deze QR-code kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen in het huis in Rio, of verderop in het boek lees je via de QR-code meer over het noorderlicht, edelstenen en de stad Chengdu. Dit maakt het een boek van deze tijd. Al voelt dat voor mij ook al zo, als ik lees dat Bram naar Netflix kijkt of een spelletje op de iPad speelt.
Meer Bram
Met heel veel plezier lees ik voor uit Bram en het Zoldermysterie aan de 8-jarige dochter. Mees van 11 jaar luistert af en toe mee, maar wil het boek zelf eerdaags gaan lezen (hij blijft helaas geen boekenwurm) om een boekbespreking over dit nieuwste boek van Michael Reefs te houden.
Ik heb het boek dus nog niet voor de tweede keer volledig uit gelezen, maar ik weet wel dat je direct vanaf het begin het boek wordt ingezogen. Echt spannend en zó beeldend geschreven. Heerlijk fantasievol. We hopen dat er een vervolg komt, want wij willen meer Bram! 
 
 
 
Via uitgeverijstormsteen.nl/bram kun je een gesigneerd exemplaar van dit kinderboek bestellen.
 
Het boek is ook te koop bij Bol.com.