Kinderboeken

Gelezen: Verboden te openen! Slijmerig!

Slijm is hot, in 2018. Ieder kind heeft of wil slijm. Vandaar dat wij meteen interesse hebben in een kinderboek dat over slijm gaat. Het heet: Verboden te openen! Slijmerig!
Niet alleen de titel is spannend, de cover van het boek ziet er ook stoer uit. Je ziet een groen oog door een gat in het karton van de voorkant van het boek. Als je Verboden te openen! Slijmerig! open slaat, dan zie je meteen een heel schattig groen wezentje. Een slijmerig wezen, met één oog. Later in het verhaal blijkt hij Slijmpie te heten.
Pakketpost
We starten met lezen en ontdekken eerst een plattegrond van het dorp Boring, gevolgd door de inhoudsopgave (en zien we dat het boek 26 hoofdstukken telt), dan komen er drie pagina’s in afwijkende opmaak (leuk geïllustreerd kader) met ‘twee dagen voor het allemaal begon…’. Hierin leren we hoe er bij Jonathan een zakje slijm uit zijn fietsmand wordt gestolen. Dan start hoofdstuk één waarin de hoofdrolspeler, Nemo weer een geheimzinnig pakketje op de deurmat vindt. Op het pakje staat in blokletters: Verboden te openen! Slijmerig!


Serie
Al snel blijkt in het verhaal dat Nemo al eens eerder een mysterieus pakketje heeft ontvangen. Even zijn we afgeleid en ontdekken we online dat de schrijfster Charlotte Habersack ook al het boek Verboden te openen! Het bijt! heeft geschreven. Aha, een serie. Maar wij vinden het boek prima te lezen zonder deze voorkennis.
Nemo gaat snel naar zijn vriend Fred en vriendin Oda om samen het pakketje te openen. Tadaaa, met een knal komt er een groen, slijmerig wezentje uit. En, het begint te regenen. Geen gewone regen, maar slijm-regen. Ieeuuww!

Slijmpie, zoals de kinderen het wezentje noemen, blijkt veel verzorging nodig te hebben. Want als hij geen water krijgt, droogt hij uit. En, hij groeit snel! Het drietal gaat – net als de vorige keer – op zoek naar de eigenaar. Want dan, weten zij uit ervaring, zal het stoppen met regenen. Er volgt een spannend avontuur, waarin vriendschap, de liefde tussen broer en zus (Fred en zijn zus Antonia), in oplossingen denken en bijzondere weetjes centraal staan. Het leest fijn weg en er zijn veel gave grapjes in het boek verwerkt.


Wij vinden Verboden te openen! Slijmerig! (uitgeverij Kluitman – te koop bij Bol.com) een gaaf en slijmerig avontuur. Leuk om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 7 en door kinderen zelf te lezen vanaf groep 5.