Kinderboeken

Gelezen: Charlie en ik

Wij houden van kinderboeken! Okay, lekkere originele openingszin… maar het is gewoon zo dat bij ons thuis nog veel wordt voorgelezen aan de 9 en 12 jarige (omdat zij zelf niet zo dol zijn op lezen) en ik als moeder met veel plezier kinderboeken en young adult boeken lees. Vaak werk gerelateerd, maar soms pak ik met veel plezier voor de zoveelste keer een boek van Sjoerd Kuyper (de inspirator voor de naam van onze zoon Mees – de hoofdpersoon in Het Zakmes), Annie M.G. Schmidt, Thea Beckman of Roald Dahl uit de boekenkast.


De fantasievolle Roald Dahl geeft mij een mooi bruggetje naar het boek wat we nu hebben gelezen: Charlie en ik  - ver van huis. De schrijver van dit boek, Mark Lowery, is namelijk al twee maal genomineerd voor de Roald Dahl Funny Prize. Het boek Charlie en ik is dan ook al in negen talen vertaald, waaronder gelukkig het Nederlands.
Charliejoen
Het is een fijn fantasierijk verhaal voor kinderen, over kinderen. Over Charlie. Een bijzondere jongen. Charlie is er eentje uit duizenden, zo niet miljoenen. Sterker nog, hij is er een uit een charliejoen. Een charliejoen is overigens een getal dat hij zelf heeft bedacht, met een waarde van oneindig plus één. Mooi toch?!Dat vind de verteller van het boek, broer Martin, trouwens niet helemaal. Hij vindt dat het niet mogelijk; eentje meer dan oneindig.

De broers strijden wat af, zeker als zij stiekem op geheime expeditie naar Cornwall gaan. Samen met hun ouders brachten zij daar een fijne vakantie door en de boys willen nu terug. Zonder toestemming.
Dat zijn in de problemen komen is een gegeven. Hoe ze daarmee om moeten gaan… dat is best confronterend en leerzaam in dit boek voor lezers van een jaar of 12. Charlie heeft namelijk extra zorg nodig, maar als Martins werkelijke, hartverscheurende beweegredenen zichtbaar worden, realiseert hij zich dat hij niet altijd voor Charlie kan zorgen. Soms heeft hij zelf ook zorg nodig. www.de-leukste-kinderboeken.nl