Kinderboeken

Het verhaal van Sint-Maarten

Op 11 november gaan wij, in Noord-Holland, met een lampion langs de deuren om – na het zingen van een liedje – snoep op te halen. Wij vinden het een smakelijke traditie. En reken maar dat er zakken vol snoep worden opgehaald door de kinderen. Je zou haast vergeten waar het tijdens Sint-Maarten op draait.
Bij uitgeverij De Vier Windstreken zijn er twee kinderboekjes met het verhaal over Sint-Maarten. Mooie en liefdevolle boekjes over ‘goed voor anderen zijn’. Precies zoals ridder Maarten dat ook deed.
Review Tessel viert Sint-Maarten
Het boek Tessel viert Sint-Maarten vertelt niet alleen het verhaal over de herkomst van het kinderfeest, het verhaal gaat over vriendschap en wordt door prachtige illustraties van Monica Maas begeleid. Opvallend is het knalrode jasje van hoofdpersoon Tessel (extra leuk is het om te weten dat de illustratrice op Texel woont en werkt). In het verhaal heeft Tessel dat rode jasje - precies zo rood als de mantel van ridder / bisschop Maarten - net nieuw en daar is ze maar wat blij mee. Ze is al net zo blij en trots op haar lampion. Met die lampion en haar vrienden gaat ze op 11 november langs de deuren om snoepjes op te halen. Als ze een liedje zingen (en in het boek staan vier voorbeelden) krijgen ze een snoepje in de zak. Tessel wil de buurman op de dijk verrassen met een bezoek en zo gaan de kinderen in een stoet naar zijn huis. Buurman Maarten is heel verrast en blij dat er eindelijk weer eens kinderen aan de deur staan zingen.
Traditie
Een sfeervol prentenboek met een leerzaam verhaal over de traditie en herkomst van het kinderfeest Sint-Maarten. Wij hopen dat het boek nog heel vaak wordt voorgelezen aan kinderen én dat er dit jaar weer veel kids voor onze deur staan te zingen.
AFGELOPEN  - Gaaf voor Kinderen mag van De Vier Windstreken een Sint-Maarten boek weggeven.
En wel de herdruk van Sint-Maarten en het beertje
 
Een ander sfeervol Sint-Maarten prentenboek, met dromerig illustraties door Maja Dusíková, heet Sint-Maarten en het beertje.
Eind oktober is de herdruk eindelijk weer verkrijgbaar.

Elk jaar op 11 november wordt er in de stad het Sint-Maartensspel opgevoerd. Marieke en haar teddybeer staan erbij met hun lantarens en ze zingen met de andere kinderen mee. Ze zien hoe de goede Sint-Maarten zijn mantel deelt met een arme man, die het heel erg koud heeft. Opeens begint er een jongetje te huilen. Hij is zijn lantaren kwijtgeraakt. Dan kijkt de ridder het beertje veelzeggend aan.
 
Maak kans op Sint-Maarten en het beertje.
Vraag: Wat gaf Sint Maarten aan de arme man?
 
De winnaar: Jesse uit Wagenborgen.