Kinderboeken

Superjuffie en het apencircus


Wij zijn dol op de boeken over Superjuffie. In mei 2019 verscheen alweer het achtste deel uit de serie van schrijfster Janneke Schotveld (met illustraties van Annet Schaap). Een vrolijke cover met typische circustent in rood en gele strepen. Het is meteen duidelijk waar Superjuffie en het apencircus over zal gaan. Boven in de tent zien we Superjuffie als groene tornado door de lucht gaan.

Lekker lezen
Wat zo fijn is aan de Superjuffie boeken… je kunt ze in de serie lezen, maar ook los van de andere boeken. Stel, je start met dit achtste deel en kent juf Josje nog niet… dan wordt in het eerste hoofdstuk ‘geheim’ meteen nog even uitgelegd wie deze bijzondere juf is én dat je het geheim niet door mag vertellen aan je ouders (en zeker niet aan meester Snor).
Juf Josje redt namelijk dieren in nood. Zij hoort ze. Na een hap schoolbordkrijtjes gaat zij er razendsnel vandoor om een dier te redden. Cool! 

De boeken van Superjuffie lezen lekker weg. Zeker voor lezers in groep 5 en 6 is het boek goed zelf te lezen, maar een verhaal voorgelezen krijgen door juf, meester, papa, mama, oma, opa blijft ook heel fijn. Tussendoor staan er mooie zwart/wit tekeningen in het boek.

Het apencircus
Het nieuwe verhaal is weer erg gaaf en gaat zoals de titel doet vermoeden over een circus. Er is een goochelaar, clown en een vuurspuwer, maar geen dieren. Of toch wel? Superjuffie gaat naar de voorstelling en hoort een ooievaar om hulp roepen. De ooievaar blijkt met de poten door het tentzeil van het circus te zijn gezakt. Natuurlijk steekt juf Josje wat krijt in haar mond om de ooievaar te redden.

Dit is in het kort één van de avonturen in het grappige en tegelijk spannende boek waarin juf Josje met Hakim en kinderen bij de circustent te vinden is. Superjuffie praat met de kamelen Abban en Farafra en ontdekt aap Filia in een kooi én ze ontmoet meester Snor (de schooldirecteur). 

Wij vinden Superjuffie en het apencircus weer fijn fantasievol met een leerzame twist naar dier en milieu. Aanrader!