Kinderboeken

Doen! Het grote Bieb-bende doeboek

 

Als kinderboekenschrijver Michael Reefs ons vertelt over het doeboek van de Bieb-bende, zijn wij meteen enthousiast. We genieten van zijn interactieve boeken en hoe gaaf is het dan als je van de hoofdrolspelers uit de boeken een doeboek hebt.

Op de cover van Het grote Bieb-bende doeboek! (de voorkant komt ons bekend voor van De vloek van de Ferox) wordt al verklapt: met makkelijke maar ook zeer uitdagende opdrachten!; overleef jij de puzzels in de Toren van Enigma?; speel het bordspel; ben jij een echte Bieb-bende kenner? Doe de quiz; Irmuschka's horoscoop en interview: Angelique van Voort.
En natuurlijk: Boordevol puzzels, raadsels, verhalen, spelletjes, recepten en weetje!
Okay, dat kun je allemaal verwachten, maar wat gebeurt er als je het boek openslaat...

Wij raken betovert door alle verschillende doe-dingen. Waar moeten we beginnen?

Handtekening
We starten gewoon maar op de eerste pagina. Hier is een vakje met 'scoor hier de handteking van de schrijver:' Mooi... Dat is al gelukt want Michael heeft daar al zijn krabbel geplaatst. Yes. De inhoudsopgave volgt en daar zien we dat er maar liefst 92 pagina's met doe-dingen zijn: spelletjes, quizzen, verhalen, interviews, dossiers en extra's. Snel slaan we door. De bladzijde met 'dit boek is van:...'  Vullen we helemaal in en we scannen de pagina met 'welkom in dit doeboek'. Onderaan staat al meteen een lettersoep. De oplossing is nog best lastig te vinden.

Hemelrijder spel
Zo, nu kan het echte doe-werk beginnen. We slaan om naar een bordspel in het doeboek. Hmmm, we hebben er een dobbelsteen voor nodig. Waar halen we die zo snel vandaan?! Er wordt naar bladzijde 94 verwezen voor de spelregels en daar lezen we - hoe slim en praktisch - dat we Siri kunnen vragen om voor ons te dobbelen. Haha, nu kunnen we toch meteen met het spel aan de slag en de Hemelrijder bevrijden.

Dossiers
Er staan diverse puzzels in het doeboek, van rebussen tot invulletters en van gehusselde woorden tot sudoku's. Pak de pen er bij en aan de slag.
 

Echt gaaf ook in het doeboek vinden wij de dossiers. In die teksten leer je personen uit de (inmiddels acht) boeken beter kennen. Maar echt geniaal bedacht vinden we de interviews met Angelique van Voort, Pen Dulatus (en Piro) en Michael & Robin. De eerste drie namen zijn personages in de boekenserie en het is zo tof om de achtergrond van ze te lezen. Te grappig bedacht door Michael, want nu weten we dat Angelique een moeilijke jeugd heeft gehad en dat een man in haar leven alleen maar storend zou zijn.
 

 
Het interview met Michael Reefs, de schrijver van de Bieb-bende is ook echt gaaf om te lezen. Want hoe is hij met schrijven begonnen en wat voor boeken las hij zelf vroeger?
Quizzen en knutselen
Door het hele doeboek staan quizzen met vragen uit alle reeds verschenen boeken van de Bieb-bende, dus over De legende van de Hemelrijders, Duister Carnaval, De Tijdwachter, De Schatbewaarders, Het Middernachtcircus en De vloek van de Ferox. Ai, we moeten bekennen dat we niet alle antwoorden weten of goed hebben (yep, achterin het doeboek staan alle antwoorden). Dat wordt dus in het volgende boek uit de serie nog beter opletten.
Knutselen
Een doeboek is geen doeboek als er geen knutselmogelijkheden zijn. Nou, ook dat is geregeld. Van memory-kaartjes knippen tot een kijkdoos maken.
Hoe meer we door het doeboek bladeren en er in bezig zijn, hoe diverser het is. We zoeken verschillen in twee tekeningen, vullen woordzoekers in, dwalen door doolhoven en lezen tussendoor de horoscoop, wist je dat? en de te gekke kaders met 'de telefoon van'. Ook in die tekstjes leer je weer veel over de personages.


Wij zijn super enthousiast over dit dikke doeboek met enorm veel mogelijkheden. We hebben er niet alleen lekker in zitten puzzelen, maar ook konden we creatief aan de slag en we lazen ook nog eens heel veel nieuwtjes.
Met dit doeboek kom je de vakantie zeker door en ook als je geen vakantie zou hebben en gewoon een uurtje lekker wil ' doen' dan is dit doeboek de aanrader. 

Lees heel veel meer over de Bieb-bende via de website
en/of bestel gewoon meteen het doeboek of ander gesigneerd exemplaar van de Bieb-bende via: