Kinderboeken

De bucketlist van mijn hond

Als groot hondenliefhebber spreekt een boek met een lieve tekening van een jongetje met een hond, en een titel als ‘Alles wat ik nog met Gizmo wil doen – de bucketlist van mijn hond’ mij aan. Ik ben dol op honden! Maar ik weet ook hoe verdrietig het is als je die lieve viervoeter moet laten gaan. En dat is precies wat mij vooral in het eerste hoofdstuk een traantje over de wang deed rollen.
Naar de dierenarts
Lukas, het baasje van hond Gizmo, schiet zijn eigen huis in om te schuilen voor pestgedrag van klasgenoten. Alleen dat al vind ik pijnlijk om te lezen. Pesten… bah! Lukas wil zijn stoere hond op de pesters afsturen, maar Gizmo reageert niet. Gelukkig is het hondje niet dood, maar helaas wel ziek. Ze moeten naar de dierenarts. Daar krijgt Lukas te horen: ‘Gizmo is op leeftijd en dit soort kwalen zal hij steeds vaker gaan krijgen.’ De dierenarts aait Gizmo over zijn kop. ‘Het houdt in dat zijn kwaliteit van leven waarschijnlijk snel achteruitgaat. Dus maak er nog wat moois van met hem.’ 

 

Bucketlist
Eenmaal thuis gaat Lukas lekker met Gizmo boven liggen, terwijl zijn ouders (ze zijn gescheiden) ruzie maken.


Ik kan mij zo goed voorstellen hoe belangrijk een warm, zacht, lief hondje voor een kind is.


Ook voor Lukas. Ik lees verder: “Oma heeft het altijd over de lijst met dingen die ze nog wil doen in haar leven. Zo heeft ze bij het concert van haar favoriete artiest haar onderbroek naar hem gegooid. Dat kon ze van haar lijst strepen, zei ze. Oude mensen zijn raar. Maar toch, waarom zou ik zo’n lijst niet voor Gizmo kunnen maken? Ik buig me naar mijn nachtkastje en pak mijn opschrijfboekje. Ik blader naar een lege bladzijde en schrijf in grote zwarte letters: gizmo’s lijst.”


Eigenlijk staan de tranen mij nader dan het lachen. En dan komt het prachtige van dit boek… schrijver Ben Davis weet op het juiste moment, heel beeldend, iets toch wel grappigs te schrijven in de lijst. Hierdoor kan ik doorlezen, want de herinnering van de laatste dagen met onze hond drongen zich op. Ik lees verder, onder andere dat Lukas met Gizmo naar een feest wil gaan.


Gizmo is er voor Lukas
Wat ik ook schitterend aan Alles wat ik nog met Gizmo wil doen - De bucketlist van mijn hond vind, is dat Gizmo aan het woord komt over Lukas. “Al snel waren we beste vrienden. Zijn naam is Lukas. Als hij een slechte dag heeft, vertelt hij me er alles over. Als hij begint te flippen, ben ik de enige die hem rustig kan maken.” Het brengt lucht in het verhaal.


Samen maken zij er een mooie tijd van, dat is duidelijk. Ze gaan nog een keer kamperen, naar het strand en samen een groot, laatste avontuur beleven. Maar misschien is de bucketlist er ook wel een beetje voor Lukas zelf, om uit te vinden hoe hij verder moet zonder Gizmo…
Ik ben onder de indruk van dit boek! Ik kan het iedere tiener aanraden… zeker als je wilt lezen over honden, afscheid nemen, vriendschap, emoties en zelfvertrouwen.
Wil je een indruk van het boek krijgen? Dat kan met het leesfragment van uitgeverij Leopold.

Alles wat ik nog met Gizmo wil doen - De bucketlist van mijn hond | Ben Davis | Vertaald door Emiel de Wild | ISBN 978 90 258 7887 0 | € 17,99 | Vanaf 9 jaar | te koop bij o.a. Bol.com.

Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!