Kinderboeken

Gelezen: Levy en het witte wonderdoosje

Dit jeugdboek van schrijfster Lara Reims is een bijzonder boek! Het is haar debuut als jeugdboekauteur. Wij vinden de cover en de titel direct tot de verbeelding spreken. Een meisje opent een doos en ‘de wereld’ gaat voor haar open.
Fantasie en boodschap
Groep 8 ging aan de slag met dit boek en de reacties zijn divers; van “Leuk boek over een meisje die een wit doosje vindt” (tja, vertaling van de titel ;-)) tot “Een boek met veel fantasie, maar ook met een boodschap, namelijk over vriendschap en over dat je niet moet pesten”.

Weer een ander heeft het over “fijne grote letters en bij ieder hoofdstuk staat een tekening”. Maar de drie proeflezers vinden het boek Levy en het witte wonderdoosje allemaal een aanrader om zelf te lezen.

Het verhaal
Op de achterkant van het boek valt te lezen: “Daar ligt het. Op straat. Een klein, wit, glanzend doosje. Voor Levy kan bedenken dat je nooit zomaar iets van de straat op moet pakken, zit het al in haar zak. Het helpt haar de dag door. Een gewone schooldag, met sommen die ze fout doet omdat ze even aan iets anders dacht. Met de stemmen van de kinderen om zich heen. De stemmen die zeggen dat ze niks kan. Die schreeuwen, en schelden. Steeds legt ze dan even haar hand om het doosje dat aanvoelt als een gladde kastanje. Wat zou het zijn?”

Rare dingen
Wij vinden het aantrekkelijk geschreven en je wilt ook meteen in het boek beginnen. Je ziet het verhaal eigenlijk wel voor je en daardoor wil je steeds een hoofdstuk verder lezen. Iedere keer gebeurt er wel iets vreemds als Levy naar het witte wonderdoosje kijkt. Zal ze het openen? Maar hoe kunnen al die rare dingen gebeuren… Levy krijgt een raar bericht op de computer bij haar vader. Er volgt een gek sms’je. Tot zij erachter komt hoe ze het doosje open moet maken. En hoe het haar kan helpen.

De schrijfster wil met dit jeugdboek aan tieners duidelijk maken dat er altijd wel een oplossing is. Als je maar wilt en als je maar je best doet! Zo worden in het boek thema’s aangestipt, over jong zijn in een veranderende wereld, over pesten, ouders, schuld en vriendschap.