Kinderboeken

Groep 8: bijzonder en raar jaar

In juli 2021 ontvingen wij het nieuwe boek van Marije Boerboom-Oosterman. Het boek heet: Groep 8: bijzonder en raar jaar. En daar kan onze GaafvoorKinderen-tiener over meepraten. Afgelopen juli sloot zij haar basisschoolperiode af. We lazen dus met extra veel interesse dit boek over groep 8!
Laatste jaar
Bij het laatste jaar op de basisschool horen; kamp, excursies en natuurlijk de musical met een eindfeest. Groep 8 is een speciaal jaar. Tja en dat kan door het coronavirus eigenlijk al twee jaar niet echt doorgaan. Balen voor groep 8-ers. Reden te meer voor auteur Marije Boerboom-Oosterman om hier het boek 'Groep 8 bijzonder en raar jaar' (Uitgeverij Boekscout )over te schrijven.
Het boek heeft een kleurrijk cover met 24 kinderen, getekend. Hier en daar staan in het boek ook vrolijke tekeningen waardoor het verhaal nog meer gaat leven.

Wij starten bij dag één in groep 8 en wat is dat heerlijk herkenbaar geschreven, precies zoals het er na de zomervakantie op school aan toegaat. Het verhaal leest makkelijk weg en werkelijk bij ieder hoofdstuk denken wij ‘ja, precies dat!’ en ‘hmmm, dat ging in onze klas net even anders’. Die herkenbaarheid is gaaf om terug te lezen in een boek. Hierdoor vinden wij dit boek een aanrader voor alle groep 8-ers, en eigenlijk ook voor kids in groep 7 (dan weet je al een beetje wat je te wachten staat).

Online les
In het verhaal zijn extra leuke elementen toegevoegd, zoals juf Rosa die gaat trouwen. De oudste kinderen op school luisteren graag naar de verhalen van hun juf en samen kijken ze uit naar al het leuks wat er komen gaat in het laatste basisschooljaar. Excursies naar musea in Amsterdam, kamp, de musical. Maar ai, het coronavirus gaat misschien in alles wel roet in het eten gooien… het is in ieder geval duidelijk dat het een raar jaar wordt.
Door het coronavirus, op de wereld, mogen de kinderen niet meer naar school.

Iedereen moet thuis blijven.

Ze krijgen online les.

Dit is nog nooit gebeurd.

Groep 8 maakt zich zorgen.

Hoe moet dit nu? Gaat kamp, musical en hét eindfeest nog wel door?


Je leeft in het boek echt met alle kinderen mee en tegelijk herkennen wij bijna alles van onze eigen tiener terug in dit verhaal. Alle moeilijkheden rondom het virus en lesgeven en natuurlijk hoe bijna pubers zich gedragen.