Kindermode

Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook gezond

Kinderen spelen zo'n 2,5 uur per week minder buiten dan twee jaar geleden, terwijl het veel voordelen kent.* Buitenspelen is goed voor de emotionele en sociale ontwikkeling, het maakt nieuwe verbindingen in de hersenen aan en zorgt voor een goede stofwisseling, wat onder andere overgewicht tegengaat.** Minder buitenspelen betekent ook, heel praktisch, minder bewegen. Uit cijfers van CBS blijkt dat 40% van de kinderen onder de twaalf jaar de minimale bewegingsgrens niet aantikt.*** Daarnaast is buitenspelen ontzettend belangrijk voor de motorische ontwikkeling van kinderen, goed voor de aanmaak van vitamine D voor sterke botten en gebit en natuurlijk dé perfecte uitlaatklep voor die enorme hoeveelheid energie. 

Gezonde voeten als basis

Lekker naar buiten dus, en dan het liefst op blote voeten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 98% van de kinderen wordt geboren met gezonde voeten, maar dat slechts 20% gezonde voeten heeft wanneer ze volwassen zijn.**** Dit komt voornamelijk door verkeerd zittende schoenen die bijvoorbeeld te stijf, zwaar, smal of puntig zijn. Dikke zolen of een voetbed is niet nodig en staat de natuurlijke ontwikkeling en beweging van kindervoeten in de weg. Om de natuurlijke ontwikkeling van kindervoeten te stimuleren is niet zo veel nodig: blootvoets lopen geeft de nodige bewegingsvrijheid en sterkt de spieren, wat essentieel is voor een gezond lichaam later in hun leven. Daarom ontwierp Wildling Shoes flexibele minimal shoes: schoenen waarbij het lijkt alsof je op blote voeten loopt, maar die wel voldoende bescherming bieden aan de voeten van je baby, peuter of kleuter. 

Blote-voeten-gevoel ongeacht het seizoen

De herfst is misschien niet het ideale seizoen om op blote voeten te lopen, maar speciaal voor de natte en koude maanden komt Wildling Shoes met een herfst-wintercollectie. Zo kunnen kids ook met minder goed weer genieten van een fijne buitenervaring, inclusief de voordelen van minimal shoes. De collectie, bestaande uit negen modellen voor kinderen en drie voor baby's en peuters, is gemaakt van verschillende materialen speciaal om de teentjes warm en voetjes droog te houden. Zo is Tejo, met een binnenkant van scheerwol en een buitenkant van gerecycled katoen en een waterafstotend membraan, perfect voor als het weer niet meezit. Met Rotkapp, een hoog model met rits in een vrolijke rode kleur, blijven de voeten en enkels lekker warm door een voering van scheerwol en een buitenkant van 100% katoen. Atento is gemaakt van 100% wol voor warmte en houdt de voetjes droog met een hoge zool. De modellen zijn ook beschikbaar in volwassenen maten, zo kan je matchend met je kleintje op pad. Hoe gaaf is dat?

Bronnen: 

* NOS ‘Kinderen zeggen er vrolijk van te worden, toch spelen ze minder buiten’ (3 april 2024), op basis van onderzoek van Jantje Beton, uitgevoerd door onderzoeksbureau Verian 

** NOS ‘Erik Scherder: Buitenspelen maakt nieuwe verbindingen aan in de hersenen' (3 april 2024)

*** Gezondheidenquête/Leefstijlmonitor CBS i.s.m. RIVM (2023) 

**** Kai Kjartan Høgberg, bewegingsspecialist, Willdling Shoes 'Less is more' (2024)