Speelgoed

Het nieuwe spelen is oud!

Vandaag mochten wij (Aislynn 3 jaar en Caileigh van bijna 2 jaar) met mama mee naar Geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos voor een presentatie van Fisher-Price. Leuk! Het was best een stukje lopen vanaf de parkeerplaats door het ‘bos’ naar de geitenboerderij. We klommen over boompjes en ontdekten takjes. Toen waren we er, wat veel geitjes zeg!

We gingen naar een gebouwtje waar voor ons een speelhoekje was met allemaal Fisher Price speelgoed én andere kindjes. We vermaakten ons prima, terwijl mama luisterde naar speeldeskundige Marianne de Valck. Het nieuwe spelen is oud, zei ze. Net als mama vroeger spelen, is het laatste inzicht op speelgebied. Dat betekent niet dat we niet meer op de iPad mogen, gelukkig. Het gaat er om dat onze zintuigen ook op gebied van ruiken, proeven en voelen worden geprikkeld. Minder voorgekauwd speelgoed of (speel)kaders gesteld door papa of mama. We moeten zelf ervaren wat er mis kan gaan. Er is nu een hele generatie die de eigen problemen vaak niet op kan lossen, dat hebben anderen altijd voor ze gedaan. Zelf denken, moeten we. We zijn gek op denkspelletjes en puzzels! Het maakt niet uit hoeveel speelgoed we hebben, want voor mama’s betekent dit goed kijken hoe ze ons iets aanbiedt. Als we geconcentreerd bezig zijn – maakt niet uit met wat – spelen we op de top van ons kunnen. Daardoor ontwikkelen we ons. Zapgedrag is het grote gevaar.

Ook papa’s en mama’s worden tegenwoordig heel snel afgeleid – door hun telefoons of iPads bijvoorbeeld, en zij zijn ons grote voorbeeld. Concentratie is de sleutel tot succes, ook in ons latere leven. Het liefst herhalen we iets interessants dan ook wel 10 keer of meer. Is de puzzel ons gelukt? Top, niet direct een nieuwe geven, we willen diezelfde puzzel opnieuw maken en dan nog een keer en nog een keer! Tot we hem helemaal onder de knie hebben.

Wheelie

Toen mochten we geitjes en varkens kijken en in de speeltuin spelen. We wandelden terug door het bos en mama – die goed had opgelet – stimuleerde ons de bomen te voelen, bloempjes te ruiken en op een boomstam te klimmen. In de auto kregen we een leuke wheelie van Fisher-Price. Thuis was papa zo creatief om voor deze little people voertuigjes met stoepkrijt een mooie autobaan te maken. We vulden zelf de streepjes op de weg in. Het nieuwe spelen is oud!