Speelgoed

Super Sand!

Gaaf voor Kinderen was tijdens het jureren voor de nominaties voor Speelgoed van het Jaar 2014 al aangenaam verrast door het Super Sand. Wat voelt dat fijn, maar wat is het? Met het zand – of is het klei – kun je prima bouwen. Tijd voor een test! En wel door groep 1 en 2. De klas van Pien. Trots neemt zij de enorme doos Super Sand Castle (met 900 gr zand, een bak, vier grote kasteelvormen, vier kleinere kasteelvormen, een roller en een stempel) mee naar school.

Testen in groep 1 en 2

Het Super Sand wordt enthousiast ontvangen, laat de meester weten. “Nieuw is blijkbaar leuk. De reactie van de kinderen… ‘dat ken ik van TV’. De hele groep wil het zand voelen. Het voelt als ‘iets anders’ en de kinderen noemen het zacht.” Een paar kinderen gaan aan de slag met de vormpjes. Het is nog uitvogelen hoe hard en veel zand je in de vormen moet doen om een mooi figuur te krijgen. Meester: “Mooie strakke vormen is voor de leeftijd 4 t/m 6 jaar nog niet zo makkelijk. Ze verkennen vooral het materiaal. Er echt een kasteel van maken en dan ook nog mee spelen, blijft uit. Met name de kinderen die gevoelig zijn voor het tactiele (door aanraken waarneembaar) blijven voelen aan het materiaal.” Het magische zand… In de klas blijkt het lastig om al het zand in de bak te houden. Een extra plateau helpt al om het zand bij elkaar te houden. Er belanden wel wat stukjes op de tafel en de grond, maar de kinderen zijn lekker creatief bezig en zo wordt ook de fijne motoriek getriggerd. “Er komen kinderen van groep 5 langs en die herkennen het zand direct! Eén van de meiden heeft het Super Sand ook thuis, maar haar broertje ‘gaat er me aan de haal’, maar als ze er wel mee kan spelen dan maakt ze met het magische zand een gebouw of kasteel. Dat gaat heel makkelijk, laat ze weten”, vertelt de meester.

Genomineerd

Super Sand is ultrazacht, het droogt niet uit en het is eenvoudig te bewerken. Met de bijgeleverde gereedschappen zoals een roller met steentjesmotief en een stempel met baksteenmotief en de vormpjes kunnen kinderen vanaf vier jaar met het magische zand kastelen, taartjes en dieren maken. Super Sand is gemaakt van natuurlijke materialen en antibacterieel. Het is dus niet alleen handig, maar ook schoon en veilig. Door de structuur van het zand is het bovendien samen te kneden en daardoor snel op te ruimen. Gaaf voor Kinderen is enthousiast! En de rest van de jury ook, want Super Sand Castle is genomineerd in de categorie 4-5 jaar voor Speelgoed van het Jaar 2014.