Speelgoed

Strijden in de vuurtempel

Tijdens de uitreiking van Speelgoed van het Jaar was ik al niet weg te slaan bij de tafel met nominaties in de categorie 8-9 jaar. De LEGO Chima Phoenix Vuurtempel-set stond helemaal opgebouwd en ik kon er zo mee spelen. Wat een gaaf actieverhaal! Eigenlijk is het alleen te begrijpen voor Chima-fans… mijn moeder bijvoorbeeld, zij snapt er niets van. Voor mij klinkt een duel tussen Vuur en IJs als de Sabeltandstrijders de Vuurtempel van de Phoenix stam aanvallen heel gewoon. Spannend! Al de elementen zitten in de LEGO doos. Het is even knutselen en bouwen, maar als het de Sabeltandstam lukt de grote Phoenix aanvoerder Fluminox en zijn Chi te vangen, krijgen ze de controle over het hele Koninkrijk. Dus ik help Flinx de Tempel te verdedigen en lanceer de Vuurbommen. Als je de Vuur-Chi kracht activeert, verandert de tempel in een vliegende Phoenix die het kan opnemen tegen de Sabeltand flyer.

Schieten

Pedagoog Martin Valenkamp – net als mama ook vakjurylid bij Speelgoed van het Jaar – omschrijft de Chima Phoenix Vuurtempel als volgt: “Uiteraard worden er steeds vragen gesteld bij speelgoed dat schieten kan. Dat zou dus ook kunnen bij deze LEGO Chima Phoenix Vuurtempel-set. Maar, onderzoek wijst uit dat kinderen heel goed onderscheid kunnen maken tussen echt en spel en fantasie. Wel, dit LEGO speelgoed vraagt fantasie in het spelen met alle onderdelen van deze vuurtempel. Verder is het bouwen van de Vuurtempel ook een klus van grote precisie en goed volgen van het bouwschema ( 1301 LEGO bouwstukjes!). Fijne motoriek, handvaardigheid en spelbehendigheid, deze zaken komen allemaal samen in deze LEGO Vuurtempel.”

Testen

Ik had deze enorme LEGO Chima doos op mijn verlanglijstje staan. Omdat zo’n pak niet in de zak van Sinterklaas past, heb ik na de uitreiking verder mogen testen. Het grote Chima-pakket heb ik mee naar huis genomen en ik heb dit ‘monster’ al verschillende keren van gedaante laten verwisselen. Je kunt echt heel veel met dit bouwpakket. Inderdaad, ook vuurkogels schieten. Maar vooral heb ik er heel veel lol mee. Zeker als er vrienden thuis bij ons komen spelen. Wij vliegen door mijn kamer met de Phoenix en die krachtige Chi… die vangen we regelmatig. Inspiratie halen we ook uit het Chima-filmpje.