Speelgoed

Spelen met trollen

Heb jij de bioscoopfilm Trolls al gezien? Ik nog niet, maar ik vind het wel gaaf om met de trollen te spelen. Want ook al ken ik het trollenverhaal van de film (nog) niet… ik kan eindeloos spelen met de grappige trollenpoppen en met de Trolls Poppys Kapsalon (want ik wil later kapster worden) van Hasbro.
Naar de kapper
De vrolijk gekleurde trollen uit de film hebben allemaal wilde haren. Komt dat even goed uit dat ik de kapsalon met Poppy, de vrolijke, roze meisjestrol, heb. In de paarse salon style ik haar heldhaftige haren. Van twee staartjes in roze tot paars haar met een blauw puntje. Poppy is de gezellig, zingende trol en ze verkleed zich graag als prinses. Geduldig zit ze onder de haardroger voor een uitzinnige kapsel. Alle trollen zijn welkom in de kapsalon. Iedere trol verlaat blij mijn kapsalon en ze leven nog lang en gelukkig. En dat gelukkige hoort ook weer bij de trollen. De gelukstrol komt namelijk uit Denemarken. De oorspronkelijke gelukstrol (Gjøl Trolden) zag het licht in 1959 , toen Thomas Dam, een arme timmerman uit het vissersdorpje Gjøl aan de Limfjord in Noord-Jutland, op zoek was naar een leuk verjaardagscadeautje voor zijn dochtertje Lila. Hij sneed zelf een figuurtje uit hout met haren van wol. De eerste gelukstrol was geboren! Anders dan de vaak boosaardige en slechte trollen die in de traditionele Scandinavische mythes en legendes voorkomen, staan de trollen van Dam symbool voor geluk en vrijgevigheid.

De gelukstrol
Het duurde niet lang of iedereen in het kleine Deense dorpje Gjøl wilde een handgemaakte trol. De eerste jaren maakte Thomas de trollen nog zelf van natuurlijke materialen. In 1950 begon hij met de productie van de gelukstrol zoals we die vandaag de dag kennen, vanuit de Dam Troll fabriek in Gjøl. Zo ontstond er in de jaren 1960 een trollenrage, met weer een opbloei in 1990? Nu is de tijd aangebroken voor een hele nieuwe generatie trol-fans. De nieuwe film van Dreamworks, Trolls, is al een groot succes. Vandaar dat je de gekleurde trollen niet alleen in Denemarken tegenkomt, maar ook in de speelgoedwinkels en bij Bol.com in Nederland.