Tijdens mijn jureerwerk bij Speelgoed van het Jaar 2016 zag ik Stikbot Zanimation Studio van Goliath al in juni. Om eerlijk te zijn vergde het die dag al wat inlevings- en doorzettingsvermogen om met de beweeglijke figuurtjes een eigen stop-motion animatiefilms te maken. Ik was ook verbaasd over de inhoud van de verpakking van Stikbot Zanimation Studio. Dat lijkt niet veel, namelijk een rood en geel/oranje poppetje, een statief voor de smartphone en een green screen (wat je in eerste instantie kunt aanzien voor gewoon de verpakkingsdoos). Toch was ik direct gegrepen door dit nieuwe speelgoed en kreeg Stikbot Zanimation Studio een (terechte) nominatie in de twaalf vakjuryleden in de categorie 8 & 9 jaar bij Speelgoed van het Jaar 2016.
Film maken
Toen ik – samen met mijn zoon van 10 jaar – nog eens aan de slag ging met de Stikbots en de green screen, kregen we de smaak te pakken. Want dit speelgoed leent zich heel goed om een eigen YouTube-kanaal te starten of om filmpjes te delen op social media. Het nieuwe spelen, zag maar… Een Stikbot poppetje kun je op veel manieren laten bewegen en door de zuignappen blijven de gekleurde (of juist trantsparante) figuurtjes plakken op gladde oppervlaktes. Wij hebben vooral op het green screen podium gewerkt want dan kun je eigen foto’s in het filmpje verwerken. Deze plaats je er later met de app achter. Je hebt bij dit speelgoed dus wel een smartphone nodig! Eerst om de foto’s te maken – voor 1 seconde heb je 10 foto’s nodig (het is dus even doorwerken) en later om je filmpje te bewerken. Telkens zetten we het poppetje in een andere houding – Mees heeft zelfs een soort scenario van te voren geschreven – en zo komt de Stikbot tot leven. Je maakt zo je eigen stop-motion animatiefilm en voegt er zelf achtergronden, muziek en geluidseffecten aan toe.
Voorbeelden bekijken
Online zijn er al heel wat voorbeelden van filmpjes met Stikbots te vinden. Kijk maar eens op www.stikbot.toys of bekijk de video over de Stikbots Zanimation Studio. Leuk en leerzaam: https://www.youtube.com/watch?v=jf605OZsgwE
Wat wij er gaaf aan vinden: je bent creatief bezig met moderne media. Leuk en leerzaam. Je kunt er eindeloze fantasieverhalen mee maken. De opmerkingen van de ontwikkelingspsycholoog vind ik wel heel terecht, want het ging bij ons ook niet zonder slag of stoot: “Het spelen met de Zanimation Studio vraagt allerlei vaardigheden: geduld en beheersing, omgaan met eventuele frustraties, precies werken (fijne motoriek), doorzettingsvermogen, planning en fantasie. Belangrijk vaardigheden om aan te leren en/of te verbeteren. Ondersteuning van ouders is wenselijk bij het opstarten.”