Speelgoed

Nederlands speelgoed van rietsuiker

Speelgoed van suikerriet? Yep, je leest het goed. Toen Gaaf voor Kinderen dat voor de eerste keer las moesten wij dat ook nog een keertje extra lezen. Maar het is heus! BiOBUDDi is een nieuw, Nederlands speelgoedmerk, waarbij de bouwstenen worden gemaakt van biobased materiaal, namelijk resten van de suikerrietplant.
Goed-Goed
Kijk en dat vinden wij dubbel-goed. Wij houden van producten van eigen Hollandse bodem, maar bovenal is het gaaf om te weten dat het veilige speelgoed het milieu niet aantast.
Hoe dan? Denk je nu wellicht. De stevige, gekleurde, bouwstenen worden gemaakt van groene PE. Gemaakt met rietsuikerafval als hoofdingrediënt en daardoor uniek in zijn soort. Deze gepatenteerde samenstelling is uitgebreid getest en scoort minstens zo goed als ABS (de basis van veel plastic speelgoed) op het gebied van levensduur, functionele eigenschappen en kleurechtheid. Dit groene PE wordt in Nederland gebruikt om de bouwstenen mee te maken. En zo is BiOBUDDi ontstaan.

Minder CO2 uitstoot
Voor het groene PE komt het suikerriet uit Brazilië. Hier wordt het afval verwerkt. Normaal werd het afval verbrand, maar nu hergebruiken ze het om korrels mee te maken die als basis dienen voor het speelgoed. BiOBUDDi kan aantonen dat het proces 7 keer minder co2 uitstoot heeft dan bij vervaardiging van ABS plastic. De ABS korrels dienen als basis voor veel bestaand speelgoed. Ook deze korrels komen over de hele wereld vandaan. Omdat het afval van de suikerriet plant is tast het de voedselketen niet aan. Goed!
Wij staan dus helemaal achter deze manier van speelgoed produceren. Maar is het leuk om mee te spelen?

Wij testen één van de vijftien sets van BiOBUDDi, de Learning to build (best jammer dat een Nederlands product een Engels omschrijving krijgt) set met 60 vrolijk gekleurde bouwstenen. De vorm herken je ongetwijfeld, het lijkt namelijk op een bekend merk uit Denemarken. Je drukt de bouwstenen eenvoudig in elkaar en je kunt er eindeloos veel variaties mee maken. Wat deze set extra gaaf maakt zijn de bijgeleverde stickers. Je kunt de bouwstenen oogjes geven of je plakt er dieren op. Supergrappig.

In de verpakking
Bij de set worden bouwvoorbeelden geleverd, dus wij bouwen een eendje en dino. Maar je kunt de fantasie natuurlijk de vrije loop laten. Dat maakt het bouwen met deze stenen zo leuk.

Educatief
Op dit moment zijn er 15 BiOBUDDi producten leverbaar met thema’s als Learn to create, Learning symbols, food, animals, numbers, shapes en letters. Het speelgoed is niet alleen leuk, maar ook educatief. Bij elke set zit een leerboek, waaruit kinderen allerlei leerzame en creatieve opdrachten kunnen doen.
 
Meer weten? Bekijk dan de website van BiOBUDDi.
 
In Nederland wordt het verkocht bij o.a. Intertoys, Bol.com en Bart Smit.
De winnaar heeft het pakket per post ontvangen.