Speelgoed

Criteria voor goed speelgoed

Eind juni 2018 is de vakjury, bestaande uit bloggers, vertegenwoordigers van de handel, een pedagoog, een ontwikkelingspsycholoog en spellendeskundigen, bijeengekomen om aan de hand van criteria voor goed speelgoed te bepalen welke artikelen het logo “genomineerd 2018” toegekend kregen. Zo ontstaan de genomineerde producten voor Verkiezing Speelgoed van het Jaar.
Stemmen!
De consument bepaalt welk artikel in de zeven verschillende leeftijdsgroepen “Speelgoed van het Jaar” wordt. Het artikel waarop het meest in een categorie wordt gestemd, is de winnaar in die leeftijdsgroep.
Stemmen kan via de site tot en met 4 november; ieder die een stem uitbrengt, maakt kans op het genomineerde speelgoed naar keuze. Op 7 november zal bekend worden gemaakt welke artikelen de winnaars van 2018 zijn.
Criteria
GaafvoorKinderen.nl heeft menigmaal in de vakjury plaatsgenomen. Altijd met veel plezier. Er werden mij regelmatig vragen gesteld, niet alleen over wat er nou gaaf speelgoed is, maar ook waar op wordt gelet bij het beoordelen van de producten. En, waarom toch vaak die leuke, kleine, houten speelgoedjes geen nominatie krijgen. Ik vind het, vooral bij het laatste, niet aan mij om hier een toelichting over te geven. Alle informatie is op SpeelgoedvanjetJaar.nl te vinden.

Daar valt precies te lezen wat de beoordelingscriteria zijn:
a) speelwaarde 
b) originaliteit
c) technische kwaliteit van het artikel en de verpakking 
d) vormgeving, grafische verzorging en kleur 
e) aanwezigheid van een duidelijke Nederlandstalige handleiding, voor zover vereist 
f) algemene verkrijgbaarheid in de speelgoedhandel 
g) prijs/kwaliteit verhouding is de vermoedelijke winkelwaarde in verhouding tot de kwaliteit?