Speelgoed

Heb jij al gestemd op goed speelgoed?!


De Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018 is nog in volle gang en jij kunt nog tot 4 november stemmen. Doen hoor… je kunt er ook nog eens gaaf speelgoed mee winnen! Ook GaafvoorKinderen.nl geeft genomineerd speelgoed weg. Onderaan lees je hoe jij kans maakt.
Dit zijn belangrijke kenmerken van goed speelgoed:
• prikkelt de fantasie
• stimuleert vaardigheden
• sluit aan op de belangstelling
• is met zorg gemaakt
• heeft een goede prijs ten opzichte van de kwaliteit
• zorgt voor een prettige tijdsbesteding
 

Ontwikkelingspsycholoog Dr. Ger Ramakers is lid van de vakjury van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar vanaf 2016 en kijkt met een opvoedkundige blik naar het genomineerde speelgoed.
We pakken een paar punten uit ‘de positieve aspecten van speelgoed door Ger Ramakers’:
Speelgoed voor iedereen of voor een bepaald type kind?
Is het speelgoed vooral leuk voor een bepaald type kind of leuk voor iedereen? Iedereen is anders en heeft andere interesses. De ene persoon is rustig en zorgend, een ander houdt van wild spel en lawaai maken. Het ene kind houdt van bouwen, de ander van knutselen of tekenen. Niet elk speelgoed is leuk voor iedereen.

Het speelgoed moet passen bij de interesses van degene die er mee speelt. Sommige soorten speelgoed spreken een specifieke groep kinderen meer aan, andere soorten speelgoed spreken bijna alle kinderen aan.
Jongens en meisjes ontwikkelen meestal specifieke voorkeuren voor bepaalde soorten speelgoed, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Houd rekening met wat je kind het meest boeit, maar bied ook af en toe iets anders aan. Vaak weet je niet wat je kind nog meer leuk zou kunnen vinden: onbekend maakt onbemind. Het is goed om de interesses van je kind te verbreden. Ook goed voor later!

Spelen is tegelijk leren
Niet omdat het moet, maar omdat spelen vanzelf ervaringen met zich meebrengt die we onthouden en we door het spel allerlei vaardigheden opdoen. En omdat spelen leuk is worden aan dat - veelal onbewuste - leren allerlei positieve associaties gekoppeld.
Vaak hetzelfde doen (oefenen) is leuk, want het leidt tot beheersing en competentie. Een moeilijke puzzel oplossen is leuk, want ik ben heel knap! Nieuwe dingen uitproberen is leuk, want het leidt tot grappige of spannende verrassingen. Ongemerkt zorgt spelen ervoor dat leren, werken en presteren verbonden worden met positieve gevoelens.

Welke spellen en speelgoed in 2018 is genomineerd? Je kunt het zien op SpeelgoedvanhetJaar.nl.
AFGELOPEN - Maak bij Gaaf voor Kinderen ook kans op prijzen! 
 
Laat op het formulier weten dat jij al gestemd hebt… EN noteer jouw favoriet. Wie weet krijg je het opgestuurd.
 
De 5 winnaars hebben hun prijs per post ontvangen.