Speelgoed

Winnaars Speelgoed van het Jaar 2018


De winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018 zijn bekend! GaafvoorKinderen.nl feliciteert alle winnaars én geeft een pluim aan alle genomineerden. Want zeg nou zelf, al het genomineerde speelgoed en de spellen zijn toch gaaf?! Erg fijn en overzichtelijk is het dan er zeven leeftijdscategorieën zijn.  

De winnaars per leeftijdscategorie zijn:
• 0-3 jaar                       : Bla Bla Blocks Speelhuis (VTech)
• 4-5 jaar                       : Mobiele aanvalstoren van de dwergen (Playmobil)
• 6-7 jaar                       : Squirrels go Nuts (Smart)
• 8-9 jaar                       : Monopoly valsspelers editie (Hasbro)
• 10-11 jaar                   : Nintendo Labo – Mixpakket (Nintendo)
• 12-17 jaar                   : The Great Tour (Selecta Spel en Hobby)
• 18+ jaar                      : Exit (999 Games)


In totaal brachten ruim 6.000 mensen een stem uit op hun favoriete speelgoed van dit jaar. 
Belang van spelen
Tijdens de uitreiking van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018 in Nemo Science Museum hield ontwikkelingspsycholoog Ger Ramakers een betoog waarin hij pleitte voor een minimum van 30 minuten spelen per dag. Ramakers: ‘Spelen is van nature 'ingebakken' bij zoogdieren en als het voor andere dieren belangrijk is, dan geldt dat op zijn minst ook voor mensenkinderen. Door kinderen van jongs af aan gevarieerde spelmogelijkheden te bieden kunnen ze hun wereld op een veilige en positieve manier leren kennen, kunnen ze allerlei vaardigheden ontwikkelen en hun talenten ontdekken’.

Volgens Miesje van Rijn van Stichting Speelgoed Nederland moeten we aandacht blijven houden voor het belang van spelen: ‘We raken met zijn allen steeds meer gefocust op het leveren van prestaties, maar mogen niet vergeten dat zorgeloos spelen voor onze kinderen net zo belangrijk is.’

Advies: Speel iedere dag 30 minuten!
Je beleeft er plezier aan en je moet er wat voor doen.

Over de winnaars
 
Bla Bla Blocks Speelhuis (0-3 jaar)
Bla Bla Blocks Speelhuis maakt het niet alleen mogelijk om op een creatieve manier een huis te bouwen, maar daarnaast ‘praten’ de blokjes en kan het kind hierdoor van alles leren over letters, voorwerpen en dieren. Wanneer de blokjes in het magische raam gezet worden, hoor je liedjes, melodietjes, gesproken zinnen en muziek.
Mobiele aanvalstoren van de dwergen (4-5 jaar)
Nadat een eerste dwerg en trol in de ridderwereld werden geïntroduceerd in 2014 is er nu een hele dwergenwereld ontwikkeld. Mobiel fort met stormram. De ballista’s, die aan de kleppen langs de zijkant bevestigd zijn, kunnen schieten. Incl. kerker met scharnierende poort van traliewerk en een smederij in het interieur. Het bovenste platform kan worden verwijderd voor een beter toegang tot het interieur. De meegeleverde leren rol kan worden uitgerust met verschillende boodschappen, zoals een bestelling van eten, notitieblaadjes of schatkaart, en kan worden vastgehouden door de raaf. Het aambeeld is een geheime schuilplaats. De armen van de trol zijn in alle richtingen beweegbaar; de handen kunnen worden gedraaid.
 
Squirrels go Nuts (6-7 jaar)
‘’Verschuif de eekhoorn en verstop de nootjes’’. De winter komt eraan. Kan jij de eekhoorns helpen om hun wintervoorraad onder de grond verstoppen? ‘’Squirrels Go Nuts’’ is een schuifpuzzel met 60 opdrachten van makkelijk tot razend moeilijk. Spelregels (kort)
1. Plaats de eekhoorn en de noten op het spelbord zoals aangeduid.
2. Verschuif de eekhoorn horizontaal en verticaal over het spelbord, zodat alle noten in een opening vallen.
3. Je hebt de oplossing gevonden wanneer alle noten in een opening in het spelbord zitten.
Monopoly valsspelers editie (8-9 jaar)
Heb jij wel zin in nog veel meer vals spel? Speel dan als een échte valsspeler! In deze versie mag alles! Valsspeel-, Kans- en Algemeen Fonds kaarten geven je bepaalde voordeeltjes, beloningen en straffen, maar daarnaast mag je zoveel valsspelen als je maar wil! Steel geld van de bank, trek je niks aan van de dobbelstenen, ontsnap uit de gevangenis – probeer het allemaal! Bij dit spel moet je verschrikkelijk goed opletten (alles is verdacht!) en je zult wat huisregels moeten afspreken om al te enthousiaste valsspelers in toom te houden. Er kunnen dingen gebeuren die niet in de spelregels besproken worden. Je speelt geheel op eigen risico.
 
Nintendo Labo – Mixpakket (10- 11 jaar)
Nintendo Labo bestaat uit software en kartonnen bouwplaten waarmee je samen met de Nintendo Switch interactieve creaties kunt creëren. Bouw vijf interactieve creaties, zoals een piano, motor en hengel. Combineer je bouwwerken met de Nintendo Switch en de Joy-Con-controllers voor unieke spelervaringen en ontdek hoe technologie van de Nintendo Switch samenwerkt met jouw creaties. Alle instructies die je nodig hebt voor je Toy-Con-creaties zijn in de software verwerkt.
The Great Tour (12-17 jaar)          
Welkom bij de Great Tour! Europa heeft vele hotspots en jij gaat ze bezoeken met een groep toeristen in een minibus. Je rijdt van La Scala in Milaan naar de Arc de Triomphe in Parijs om daarna koers te zetten naar Amsterdam. De concurrentie probeert het sneller en beter te doen dan jij. Dus moet je je tickets handig uitzoeken en slim manoeuvreren. Wie dat het beste doet scoort de meeste punten. De bonus voor de snelste Great Tour kan het spel volledig op zijn kop zetten. The Great Tour, stuur je minibus sneller langs 5 Europese hotspots dan je concurrenten.
Exit (18+ jaar)
Ontsnap zo snel mogelijk uit de verlaten boshut in dit escape room-spel. Probeer binnen anderhalf uur alle puzzels op te lossen en alle codes te breken. Alleen dan ontsnappen jullie uit de locatie waar jullie opgesloten zitten. Logisch nadenken en doorzettingsvermogen zijn vereist om dit spel tot een goed einde te brengen. En komen jullie er echt niet uit, dan bevat het spel tipkaarten om jullie op het goede spoor te brengen.