Speelgoed

Les Papattes is Gaaf voor Kinderen

Dit jaar is de Verkiezing Speelgoed van het Jaar (in 2022) anders. Er zijn veel meer categorieën (gaaf!) en we noemen ze allemaal ‘winnaars’. Per categorie zijn er drie winnaars. Dat betekent dat de vakjury dus veel speelproducten goed vindt. Top! Wat wel is gebleven bij de verkiezing is de Publieksprijs.
Stem op jouw favoriet
Tot 28 oktober kan iedereen op het favoriete product stemmen. Dat kan via www.speelgoedvanhetjaar.nl. Dat vinden wij Gaaf voor Kinderen. Dus wat ons betreft is iedereen winnaar. Omdat wij van spelen houden zullen we een aantal producten reviewen en we trappen af met één van de drie winnaars bij Speelgoed van het Jaar in de categorie Buitenspeelgoed: Les Papattes.
Hout
Les Papattes is verkozen tot buitenspeelgoed van het jaar. Genoeg reden dus om het spel met de houten schijven te testen. Wat direct opvalt: houten speelgoed. Dat ziet er niet alleen supergaaf uit, het is ook duurzaam. Het spel wordt geleverd in een mooie houten meeneemkrat. De inhoud: houten schijven met pootafdrukken (papattes genaamd), een touw met aan weerszijden een houten schijf en boekje met spelregels. Kijk, daar moeten we even goed in kijken.
Rivier
Het touw met aan elk uiteinde een houten schijf met een afbeelding van een krokodillenpoot blijkt de rivier te zijn. Dit touw van drie meter lang leg je de grond en dit is de rivier. Je neemt zo’n zeven meter afstand van deze touwrivier en vanaf dat punt ga je de houten schijven straks gooien. Niet te ver, niet óver het touw want daar zwemmen krokodillen. Zij ‘eten’ jouw houten schijf op en dan verdien je geen punten.
Pootafdruk
Dit buitenspel kun je tot vier personen spelen, want er zijn houten schijven met vier verschillende pootafdrukken. Per pootafdruk zijn er vier ‘papattes’, de houten schijven met een gekleurde zijkant. Er zijn blauwe voor Lou de Zebra, oranje voor George de Leeuw, grijze voor Tod de Olifant en groen van Zoë de Gazelle. De afbeelding van de pootafdruk geeft ook het dier aan. Een leuke en leerzame manier voor kinderen om zowel kleuren te leren als pootafdrukken te herkennen.
Wij gaan aan de slag met Les Papattes en leggen het touw met krokodillenpoten op zo’n zeven meter afstand bij ons vandaan, in het gras. Je kunt het ook prima op het zand spelen, dus neem dit buitenspeelgoed gerust mee naar de camping, het strand of speel het zoals wij gewoon ergens buiten op een grasveldje. Heerlijk, spelen in de buitenlucht!
Gooien maar
Wat wij zo gaaf aan dit buitenspel vinden, je kunt het met jong en oud spelen! Is zeven meter te ver om te werpen voor jonge kinderhandjes, dan zet je toch een paar stapjes naar voren… Wel even goed met elkaar afspreken.
Het verhaal rondom Les Papattes gaat zo: de dieren op de savanne hebben dorst en gaan naar de rivier. Jij bent een dorstig dier en wil drinken bij de rivier, maar je wilt natuurlijk niet opgegeten worden door de krokodillen die zich daar verstoppen. Dus, gooi je houten schijf niet óver het touw de rivier in. Je probeert jouw houten pootafdruk voor de rivier te gooien, met de afbeelding naar boven, zo dicht mogelijk bij. 
Het is ook nog eens belangrijk dat je pootafdruk zichtbaar blijft, want dat levert punten op.
In het juryrapport van Speelgoed van het Jaar staat: “Leuk om samen actief bezig te zijn en goed voor de oog/handcoördinatie en ‘ballistisch inzicht’.” Wij vinden Les Papattes Gaaf voor Kinderen omdat het hout speelgoed is voor buiten, het stimuleert de motoriek en samen spelen en het is op een leuke manier leerzaam (pootafdrukken en kleuren herkennen en hoofdrekenen).
 
Wil je meer weten over het buitenspel Les Papattes?
Kijk dan verder op lespapattes.nl.
 
Het is o.a. te koop bij Bol.com.
Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!