Spellen

Met modder gooien

Het snelle reactiespel Knorbal is genomineerd in de categorie 4-5 jaar bij Speelgoed van het Jaar. Het is niet dé winnaar in de categorie, maar zo’n nominatie zegt natuurlijk wel al dat het een gaaf spel is. Je kunt het vliegensvlug bekijken met de YouTube link. De Gaaf voor Kinderen-testers roepen bij het zien al meteen ‘yes’, dus tijd voor een test met review.

Modderballen

Even het spelbord klaar maken en dus de vier afrasteringen aan de zijkant plaatsen, dan de poel plaatsen en de roze biggen verdelen. Moeder varken zit op de timer en zij denkt dat ze schone kindjes houdt. Nou ik kan je vertellen, not! Want voor je het weet vliegt de modderbal door het speelveld en raakt een schoon roze biggetje. Terwijl moeder varken in haar wastobbe zit voor een lekker schoon bad, ontstaat er een heus moddergevecht tussen haar kinderen. Ieder speler heeft een eigen big en probeert de modderbal heen en weer te gooien. Pas op! Wie de modderbal in z'n eigen veld heeft liggen wanneer moeder varken uit haar wastobbe opduikt, krijgt een 'Was Jezelf!-fiche'. En... die wil echt niemand hebben!   

Fiches

Er zijn twee soorten 'Was Jezelf!-fiches. Heeft een speler drie 'Was Jezelf!-fiches witte zeep' verzameld, dan is het spel afgelopen. Deze speler is de schoonste big. De speler die de minste 'Was Jezelf!-fiches heeft verzameld, is de winnaar! Deze is uiteindelijk het meest vies en dat is wat een big wil. Maar... er zijn ook enkele 'Was Jezelf!-fiches roze zeep'. Pakt een speler zo'n fiche, dan is het party-time! Laat het feest maar beginnen. Pak de timer uit het midden van het speelveld en plaats hiervoor in de plaats de poelring. Wie de bal behendig in de modderpoel kan gooien, mag één 'Was-Jezelf!-fiche witte zeep inleveren! Deze uitleg is simpel, maar onze Knorbal-testers zijn bloedfanatiek en krijgen bij het derde fiche even een woordenwisseling. Gelukkig legt de jongste (5 jaar) zich neer bij de strijd en gooit in één keer haar bal in de modderpoel en zo mag er gewoon weer een fiche worden ingeleverd. Waarna het familiespel weer vredig verder gaat.