Spellen

Wind in de zeilen van Wickie de Viking

Op de Facebook pagina van Gaaf voor Kinderen worden regelmatig testers voor spellen en speelgoed gezocht. Uit de vele reacties mocht de Belgische Gitt het Wickie de Viking spel gaan testen.

Dit is haar review

“Onze jongens openen benieuwd de doos waar een grote Wickie met een piratenschip opstaat. 'Een spetterend waterspel'! Dat klinkt veelbelovend. In de doos zitten 10 zeekaarten, een vluchtplan, een piratenboot van Sven, een drakkar (dit is ook een boot) van Wickie, een plastieken drakkar, 2 zandlopers en fjord. Er zit ook een vel stickers in. Daarmee gaan we eerst aan de slag. Het leuke fjord met de rotsen wordt bekleefd en ook de plastieken drakkar krijgt een vlag opgeplakt. De speluitleg spreekt voor zich: Je moet de plastieken drakkar al blazend aan de overkant krijgen. Wat origineel! Onze jongens zijn enthousiast en willen het snel proberen. We vullen het fjord met 1,5 liter water.

Onze zoon Lucas is als laatste gaan zwemmen en mag dus als eerste beginnen met blazen. Johannes moet aan Lucas uitleggen welke weg hij de boot moet laten varen aan de hand van een kartonnen zeekaart. Een beetje jammer dat de kaartjes, de twee boten en het vluchtplan van karton zijn. Met zoveel water in de buurt kunnen ze snel stuk gaan! Lucas moet de boot binnen de tijd naar de overkant blazen. Hij mag kiezen tussen de snelle zandloper voor 2 punten, of de trage voor 1 punt. Hij kiest wijs voor de trage. Johannes geeft zo goed hij kan instructies maar het mag niet baten. Het bootje van Lucas vaart een eigen koers. Hoe Lucas ook blaast, het bootje draait naar de andere kant of valt om...

Hij raakt na een tijdje ontmoedigt. De spelregels liegen er ook niet om: Wickie moet de aangeduide weg strikt volgen. Vaart de boot verkeerd, dan moet die eerst weer naar de laatste juiste plaats teruggeblazen worden. Wickie mag de route op de zeekaart niet laten zien aan de blazende speler. Kiept de boot om, dan moet die weer in het startgebied gezet worden. We hebben de spelregels stiekem aan onze laars gelapt. Weg zandlopers en sowieso één punt als het bootje op zijn bestemming komt! Valt het bootje om dan zetten we het recht, en de koers corrigeren met de vingers mag bij ons ook. Op die manier hebben ze er plezier in om beurtelings hun bootje naar de overkant te laten varen. Johannes, die bijna 7 is, slaagt er beter in om de verplichte route te varen.

Voor Lucas, net 5, is dit spel nog te moeilijk.” Gitt vat het nog kort samen: Dit Studio 100 spel is mooi, Wickie de Viking spel is een leuk ontwerp van het fjord en het is origineel spel omdat je moet blazen. Wij zien wel een paar verbeterpunten: beter plastiek in plaats van karton voor de bootjes, kaartjes en vluchtroute en de leeftijdsindicatie kan beter iets hoger.