Spellen

Spelletje spelen met klei

De klei van Play-Doh kennen wij hier thuis prima. Er is heel wat afgekneed met deze zachte en gekleurde klei. Er is ook veel mee gespeeld. Met de figuren die wij hebben gemaakt, verzonnen we verhalen. Maar dat je ook een actiespel kunt spelen met de klei, dat wisten we nog niets…

Dolle doh doh

Wij testen het grappige actiespel Play-Doh Dolle doh doh. En dat is hilarisch. “Klei in actie!”, werd er al geroepen door de vakjury bij de Speelgoed van het jaar Verkiezing 2014. Hiermee sleepte het spel een nominatie in de wacht in de leeftijdscategorie 4 en 5 jaar.

Er zitten drie potjes klei (groen, rood en paars) bij het spel. Wij testen het met twee spelers, maar er kunnen dus drie spelers meedoen. Ieder kiest z’n eigen kleur en draait kleine balletjes. Dan wordt de oranje Doh-Doh in werking gezet en gaat met zijn armen draaien en zwaaien. Alle spelers leggen de balletjes Play-Doh klei in de eigen  lanceerder en dan is het een kwestie van… schieten. Jouw gekleurde kleiballetje moet in het juiste, draaiende Play-Doh potje komen. Best nog lastig, maar vooral erg grappig. Want de balletjes schieten in het rond. Trouwens, ook leuk… om de vormpjes bij de lanceerder te gebruiken en dus te schieten met een wortel, ster of ijsje. Natuurlijk kun je deze vormpjes ook gebruiken om na het spel lekker nog even te kleien.

Deskundige aan het woord

Leuk om ook nog even de reactie van pedagoog Martin Valenkamp te lezen: “Dit is een behendig actiespel dat goed is in al zijn eenvoud en van het kind oog-hand coördinatie vraagt. En ook het op tijd reageren. Er zal veel gelachen worden. ‘Klei in actie’, schreef de jury. Wel kind met klei in actie is ook een goede aanduiding.”