Spellen

Boeven vangen en laten ontsnappen met Escape!

Bij Gaaf voor Kinderen zijn er al heel wat kaartspellen op tafel verschenen, met als twee grote favorieten Uno en Pesten. Oh ja, Ezelen vinden de kinderen (6 en 9 jaar) ook gaaf, maar eindigt heel regelmatig in ruzie. Vandaar dat ik er zeker bij blijf als wij het nieuwe kaartspel Escape! gaan testen. De naam van dit spel spreekt mij aan, de voorkant van het doosje waarop je twee politieagenten met hond achter boeven aan ziet rennen valt in de smaak bij de kinderen. Spelbedenker Johan Bloem, van Bloom Games, heeft mij uitgelegd dat dit dynamische kaartspel wat weg heeft van Pesten, maar als ik het doosje open en de spelregels bekijk lijkt het mij toch net iets moeilijker.

Boefkaarten

In totaal zijn er 116 speelkaarten, waarvan vier verschillende gekleurde boefkaarten. Daarnaast zijn er alarm kaarten, isoleercel kaarten, verander van speelrichting kaarten, sleutel kaarten, opgepakt kaarten, uitbraak kaarten en veroordeeld kaarten. Dat klinkt inderdaad allemaal heel erg gevangenisachtig. Klopt, zo legt Johan Bloem uit: “Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen was begin 2015 op zoek naar spellen die aansloten bij hun thema en verkocht konden worden in de museumwinkel. Na een paar brainstormsessies is het kaartspel Escape! voortgekomen. Escape! is gebaseerd op het klassieke kaartspel Pesten. Ik vond het belangrijk dat het een herkenbaar kaartspel was, wat makkelijk te leren en te spelen is. Echter door een aantal verrassende actiekaarten in dit spel toch een stuk dynamischer en leuker. In eerste instantie zou het kaartspel enkel verkocht worden in het museum. Maar door de vele positieve reacties hebben we besloten het spel op meer plaatsen te verkopen, o.a. via Bol.com.”

 

Ons spelverloop

Ik vind de speluitleg grappig geschreven. Een voorbeeldje? “De grootste boef aan tafel deelt de kaarten uit.” We gaan aan de slag en iedereen krijgt zeven kaarten en de overige kaarten leggen we gedekt op tafel, met een aflegstapel er naast. De eerste boef verschijnt op tafel, het is een blauwe kaart. Hierop mag alleen een andere blauwe kaart worden gelegd, of een witte actiekaart. Oei, ik moet echt nog even inkomen en pak de speluitleg er telkens bij. Het eerste potje is vooral voor Pien van 6 jaar nog lastig (het spel is eigenlijk ook vanaf 7 jaar) dus besluiten we het open te spelen. Kijk, dat gaat makkelijker en zo leren we alle kaarten kennen. Ik sla een beurt over omdat ik in de isoleercel beland en Mees regelt een uitbraak en mag alle boeven van zijn groene afdeling op de aflegstapel leggen. Tja, hij heeft altijd mazzel met spelletjes en dus is Mees ook het eerst alle kaarten kwijt. Hij heeft deze ronde gewonnen en de andere spelers tellen de waarde van de kaarten op (ja, de spelregels er weer even bij pakken). Meteen hierna spelen we nog een keer Escape! en het gaat nu een stuk sneller én daardoor spannender. Wij vinden het leuk en het kaartspel komt ook de volgende dag op tafel als er vrienden van Mees zijn. Dolle pret! Ik weet niet of we ons altijd aan alle regels houden, maar plezier geeft kaartspel zeker.

Extra leuk om te weten: “Er liggen nog vele spelideetje op de plank bij Bloom Games, dus wie weet wat de toekomst nog brengt. “