Spellen

Patsss… Klabats

In de vakantie en ook regelmatig in het weekend is het spelletjestijd. Heel vaak verschijnen de klassieke bordspellen bij ons op tafel, van Monopoly tot Mens-erger-je-niet. Toch gaan de nieuwkomers op het moment aan kop. Afgelopen vakantie lagen de kinderen in een deuk om Schetenjacht, My Little Pony Pinkie Pie Party Spel, Snuffie Hup, het vliegende tapijt van Aladin én een voor ons nieuw gezelschapsspel: Klabats.

 

Schrijven

Klabats komt op tafel en Mees van bijna 10 jaar installeert de opklaparmen en het scharnier. Pien van bijna 7 jaar kijkt toe en pakt de stiften uit. Zij heeft al haar bedenkingen want zij is een groep 3-er en heeft net een half jaar schrijfles. Hoe moet zij op de bordjes van de opklaparm een woord met de uitwisbare stift gaan schrijven? Dan ziet zij op de doos dat het vanaf 8 jaar (en voor 2 tot 5 spelers) is en dus speelt zij samen met mama. Het speelbord staat klaar, iedereen kiest een kleur en de eerste vragenkaart wordt gepakt. Draaien aan de pijl en zo wordt bepaald welke vraag er wordt voorgelezen. In de spelregels stond al dat er regelmatig strikvragen zijn en daar gaat Mees nu bij iedere – ook serieuze geschiedenisvraag – van uit. Hij schrijft de meest lachwekkende antwoorden op. De vragen variëren van ‘wat is het kleinste boompje?’ tot een ja of nee vraag. Informatief en toch heel leuk. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk het antwoord op de vraag op je bordje schrijft en dan de opklaparm terug laat ‘klabatsen’. Wie het eerst het juiste antwoord heeft opgeschreven wint het kaartje. En wie als eerst tien kaarten heeft, wint. Wij vinden het een snel, grappig en soms leerzaam (de antwoorden op de vragen staan op de achterzijde van de kaart) bordspel. Ben jij benieuwd naar Klabats? Bekijk dan de speluitleg op YouTube.

 

Gaaf om te weten

In december 2015 maakte www.speelgoedinfo.nl onderstaand lijstjes ( tot stand gekomen na overleg met detailhandel en leveranciers).

Top 10 spellen tot 12 jaar 2015

1 Schetenjacht

2 Poepspel

3 Nijntje Stoelendans

4 Monopoly Jr.

5 Stratego Jr.

6 Tijdbom

7 Klabats

8 Uno jr.

9 La Cucaracha

10 Knappe Koppen

 

Klabats staat dus op nummer 7!