Spellen

Spelen met sommen

 

Hoeveel is… 6 -1… of 96+76? Die vragen worden geroepen als wij de Cijferspelmat uittesten. Pien staat met haar rechter voet op de 6, haar rechter hand op het minteken en linker hand op de 1… haar linker voet moet naar de 5. Yep, knap stukje ‘gymnastiek’. Het is net Twister, maar dan met cijfers. Je kunt spelenderwijs sommen maken. Van heel eenvoudig tot moeilijk met vermenigvuldigen en delen. Dit maakt de Cijferspelmat zo geschikt voor kinderen vanaf groep 3 tot zeker groep 8.

Spelen met sommen
Deze Cijferspelmat is een variant op de al eerder geteste Letterspelmat. We schreven toen al: “Spelenderwijs lezen en leren en nog eens bewegen tegelijk”. Dat zelfde principe gaat hier ook op, maar nu reken je met handen en voeten. De mat - 170x140 cm groot én ontwikkelt in Nederland (door Kakels.nl) – vinden wij een mooie combi van educatie en entertainment. Kinderen worden er blij van! Ze kunnen spelen met sommen. Het gaat echt spelenderwijs! En ze dagen elkaar uit. Mees van 10 jaar leert zijn zusje bijvoorbeeld al deelsommen.
Kleuren en getallen
De Cijferspelmat heeft honderd velden met een getal en 4x een rijtje met afbeeldingen van de plus, min, maal en deel tekens. Je kunt nu op verschillende manieren gaan rekenen. Je bedenkt zelf een som en roept bijvoorbeeld naar een ander wat de uitkomst is, dan probeer je daar met je voet of hand heen te gaan. Je kunt ook een som laten roepen door je omstanders en die ga je dan met handen en voeten oplossen. Wat ook nog kan: spelen met kleuren, want de getallen hebben een eigen kleur. Of, als je deze mat al wilt gebruiken bij jongere kinderen dan kun je werken met de afbeeldingen om de somtekens (ster, rondje, vierkant). De Cijferspelmat is dynamisch en divers. Je kunt het zo gemakkelijk of moeilijk maken als je wilt. Inspiratie nodig? Dan kun je gratis een set opdrachtkaarten downloaden via www.cijferspelmat.nl.


Glad
Bij het testen van de Letterspelmat met groep 3 van de basisschool hadden wij al gemerkt dat de sterke stof (lichtgewicht nonwoven materiaal) wel wat weg kan schieten op een gladde vloer (laminaat of zeil). De Cijferspelmat is van hetzelfde materiaal (wel handig want het kan gemakkelijk worden gewassen) dus ons antislip matje kwam weer uit de kast.  

Trendyspeelgoed.nl schrijft ook: “We adviseren de cijferspelmat te gebruiken op een zachte ondergrond zoals vloerbedekking, tapijt of een ander kleed. Op een gladde ondergrond gebruiken in combinatie met een antislip mat.”