Spellen

MEMOplus met 3 speelniveaus is Gaaf

Het Nederlandse bedrijf Bloom Games vroeg ons eerder al om hun eerste spel, Escape!, te testen. Wij waren destijds onder de indruk en vonden het grappig, zoals je hier kunt lezen als je klikt.
Het kaartspel Escape! bleek meteen in 2015 al een verkoophit, niet alleen in het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen waar het spel in eerste instantie voor werd ontwikkeld, maar ook via grote verkooppunten. En dan te bedenken dat Henny en zoon Johan Bloem het spel hobbymatig hebben opgezet. Zij kregen de smaak te pakken en zijn binnen Bloom Games meer spellen gaan ontwikkelen.
Detective
De opvolger van Escape! (waar inmiddels een tweede druk van is) werd in juli 2016 gelanceerd. Het heet MEMOplus en dit spel gaan wij nu testen. Het is een spel met kaarten en het herkenbare spelprincipe van memory. Er is voor een thema met detective Sem en speurhond Finn gekozen. Bovendien is het spel op drie speelniveaus te doen en hierdoor interessant voor jong (vanaf 3 jaar) en oud. De afbeeldingen zijn lekker kleurrijk en vrij simpel, waardoor ze heel herkenbaar zijn. Met het detectivethema zijn er afbeeldingen van boeven en buiten gebruikt, maar ook moderne apparaten zoals een smartphone en laptop. Mede hierdoor is het geheugenspel voor meerdere generaties leuk.

Drie speelniveaus
Wij gaan aan de slag… en missen de spelregels. Er staat toch echt op de achterkant van de doos dat er 48 kaarten, 6 dossiers en spelregels in MEMOplus zitten. Na toch wel even zoeken blijkt het heel simpel én handig: de spelregels staan in het deksel gedrukt. Wij starten met het eerste niveau waarbij de kaartjes gesloten op tafel liggen en je twee gelijken zoekt. Dat blijft een gaaf spelletje. Daarna op naar niveau twee waarbij we de dossiers met afbeeldingen van de kaartjes gebruiken. Het is de bedoeling om de kaartjes op jouw dossier te vinden. Hierdoor duurt het spel wat langer en is het iets intensiever, maar erg leuk. Het derde speelniveau blijkt voor onze dochter van 7 jaar tot iets meer frustratie te leiden want ze begrijpt niet dat ze eerst een tweetal kleine kaartjes met dezelfde afbeelding moet omdraaien en als dat is gelukt zij pas een grote kaart (het dossier) mag omkeren. En dan moet ook nog de afbeelding van het kleine kaartje op het dossier staan. De tieners aan tafel vinden dit element extra gaaf en uitdagend.
 
Kortom, MEMOplus wordt door ons helemaal goedgekeurd als familiespel en is een aanrader voor jong en oud!

 
 
Hoe maak je kans op MEMOplus?
 
Bekijk op www.bloomgames.nl welke spellen er zijn.
 
We hebben er 1 niet in de tekst genoemd.
 
Dit antwoord noteer je voor 2 maart 2017 op onderstaand formulier.