Het bordspel Reis door de ruimte met André Kuipers is sinds oktober 2017 verkrijgbaar en trok steeds onze aandacht. Tijd voor een test.
Gezellig met het gezin om tafel om dit nieuwe bordspel te spelen. Op de verpakking staat dat je het met 2 tot 4 spelers kunt spelen en geschikt is vanaf 8+. Onze dochter wordt bijna 9 dus dat loopt wel los, dachten we. Eerst zetten we het kartonnen rakketjes in elkaar en pakken de handleiding er bij omdat er een heleboel spelborden in de doos zitten. Ah kijk, interessant. Reis door de ruimte is op meerdere niveaus te spelen, vandaar de tien borden. Zo blijft het gaaf voor alle leeftijden.
Goed nadenkenToch begrijpen we, om eerlijk te zijn, na het twee keer doorlezen van de handleiding nog niet helemaal hoe we dit bordspel moeten doen. Gelukkig heeft de spellenleverancier Just Games ook een online speluitleg en wordt het ietsje duidelijker.
We besluiten gewoon van start te gaan. De pionnen reizen over de aarde en je mag tot maximaal vier stappen zetten om bij jouw patch te komen. Onderweg trotseer je de ruimte en ga je op jacht naar objecten en verschijnselen uit het universum. Je hebt je missie pas volbracht als je weer bij de raket bent.
Tijdens het spelen pakken we telkens de handleiding er weer bij. Spelen we dit bordspel wel juist? We moeten er de eerste twee-drie keer echt goed bij nadenken. De jongste speler haakt snel af, maar de volwassenen en tiener vinden het zeker leuk om te spelen.
We weten zeker dat voor dit bordspel geldt: oefening baart kunst.
Wil jij meer weten over André Kuipers en het ruimtevaartspel? Lees dan verder.
Vragen met antwoorden aan astronaut André Kuipers.
Hou je zelf veel van spelletjes spelen?
Jazeker, ik ben dol op spellen. We hebben er thuis een flink aantal in de kast staan waaruit we kunnen kiezen. Vroeger speelde ik vaak spelletjes. Sciencefiction-spellen als Metropolis vond ik prachtig.
Speel je nu nog steeds zoveel spelletjes als vroeger?
Ik heb helaas minder tijd voor spelletjes dan ik zou willen, maar ik vind het belangrijk om tijd vrij te maken voor gezelligheid met mijn gezin.
Wat is jouw favoriete spel?
Stratego. Dat is niet alleen spannend, er zit ook geschiedenis in en daar houd ik van. Terug naar de tijd van Napoleon.
Kun je goed tegen je verlies?
Ja hoor, vooral als mijn kinderen winnen!
Vind je dat kinderen tegenwoordig nog genoeg (bord)spelletjes spelen?
Als ik naar mijn eigen kinderen kijk, vind ik dat het beter zou kunnen. Ze zijn vooral druk met hun schermpjes, spelen games met zichzelf en online met hun vriendjes. Dat is ook ‘spelen’ maar of dat echt gezellig is? Wat mij betreft kunnen de computerspellen het in dat opzicht niet winnen van een goed bordspel. Het is ook goed om je (klein)kinderen alternatieven te bieden en te ervaren dat er meer is dan Minecraft, hoe prachtig dat spel ook is gemaakt
Waarom is Reis door de Ruimte educatief? Wat kun je ervan leren?
Van spelletjes doen kun je veel verschillende dingen leren; van op je beurt wachten tot strategische keuzes leren maken. In het geval van dit ruimtevaartspel komt erbij dat je ook nog iets leert over de ruimte en ons zonnestelsel. Je moet namelijk op jacht naar objecten en verschijnselen in de ruimte en proberen als eerste terug te komen bij de raket. Al spelend leer je daar dus ook iets van.
Het spel is duurzaam gemaakt, wat houdt dat in?
Het is geproduceerd in Nederland en alles is gemaakt van FSC-papier en karton.
Waarom wilde je graag een eigen spel maken?
Sciencefiction en spellen is voor mij de perfecte combinatie, dus is het voor mij schitterend om nu mijn eigen ruimtevaartspel te hebben als astronaut onder de astronauten.
Het educatieve bordspel ‘Reis door de ruimte André Kuipers’ is te koop bij onder andere Intertoys,
Bol.com en de eigen webshop van Andre Kuipers.