Spellen

Valsspeler!


Tijdens de persdag bij Hasbro keken wij uitgebreid bij Monopoly Valsspelers Editie. Want, wij zijn als gezin dol op Monopoly. We hebben al vele versies en het lijkt mij wel zo eerlijk om te bekennen dat er bij ons thuis nogal eens wordt vals gespeeld tijdens Monopoly.

Ik vind het dus een hilarisch idee dat Monopoly met een Valsspelers Editie is gekomen. Kennelijk zijn wij niet de enigen die tijdens dit bordspel vals spelen.
Speelgoed van het Jaar
Na de nominatie, werd de ‘Valsspelers Editie’ van het klassieke bordspel Monopoly tot winnaar bij Speelgoed van het Jaar, in de categorie 8-9 jaar, gekozen. Zonder vals te spelen…

Daar hoorde ik dat het vrij normaal is om tijdens een potje Monopoly regelmatig vals te spelen. Onderzoek wees uit dat een kwart van de Nederlanders er zelfs een sport van maakt. Daar liet producent Hasbro zich door inspireren en ontwikkelde deze editie van het beroemde bordspel, waarbij je vals móet spelen om een kans te maken op de winst.
 


Vals spelen
Monopoly ‘Valsspelers Editie’ kregen wij afgelopen weekend cadeau en dus tijd voor een test… al bij het uitpakken leek het fout te gaan, want we konden de pionnen niet vinden. Juist toen wij de pionnen van een andere versie tevoorschijn hadden gehaald, bleken de twee dobbelstenen én pionnen onder de handboeien verpakt te zijn.
Inderdaad, handboeien. Wie in de gevangenis komt, krijgt de boeien om. Bij ons thuis, voor de kinderen, juist een reden om in de gevangenis te belanden. Want ja, wie wil er nou geen handboeien om bij een bordspelletje.

Liegen en bedriegen
Na het doornemen van de nieuwe spelregels en duidelijke uitleg over de Valsspeel-, Kans- en Algemeen Fonds kaarten, gaan wij van start. Zoon racet in de sportauto over het speelbord, ik ga stapvoets met een soort vogel (of is het een pinguïn) en dochter maakt indruk met het dino-pion. De vijf valsspeelkaarten liggen op het speelbord en hebben we allemaal gelezen. Alleen die vals speel opdrachten mag je doen.

Ik pak, geheel volgens vals speel opdracht een straatkaart die naast het bord ligt. Nadat de volgende heeft gedobbeld, biecht ik op dat ik heb gelogen. Mijn daad wordt beloond volgens de groene instructie op de kaart.

Maar nu is het hek van de dam, want in de volgende beurt denken zoon en dochter dezelfde truc te kunnen doen… alleen, die valsspeelkaart is van het bord en er ligt een nieuwe opdracht. Als je wordt betrapt bij het vals spelen, dan krijg je een rode opdracht. Beide kids bekopen het met 200 punten inleveren. Dát valt zwaar!

Hotel stelen
Als ik daarna ook nog eens ongezien het hotel van mijn zoon steel – want hij heeft altijd mazzel en belandde ook op de straat waar een gratis hotel op staan – vinden de kinderen het vals spelen opeens niet meer zo tof. Ze willen niet meer betalen als ze op mijn straat komen.

Hoewel ik eerlijk heb vals gespeeld, krijgen we enige wrijving bij het spelletje. We zijn ook al een uur onderweg, wat natuurlijk normaal is bij Monopoly. Tijd voor een break, en wel met warme chocolademelk en pepernoten.
 


Spelen is ingebakken
De pauze doet ons goed! Al pleit ontwikkelingspsycholoog Ger Ramakers ervoor dat iedereen een half uur per dag moet spelen, want: ‘Spelen is van nature 'ingebakken' bij zoogdieren’. Wij hebben die tijd al verdubbeld. En dan wordt er ook nog eens vals gespeeld!

Deze editie heeft voor ons weer nieuwe regels en dat is gaaf, maar er is ook wat meer onrust aan tafel… juist omdat de kinderen geld bij mij willen stelen of straatkaarten bij de ander willen wegpakken. Dat maakt het tegelijk ook dynamisch.

In de omschrijving lees ik nog eens: De kaarten geven je bepaalde voordeeltjes, beloningen en straffen, maar daarnaast mag je zoveel valsspelen als je maar wilt! Steel geld van de bank, trek je niks aan van de dobbelstenen, ontsnap uit de gevangenis – probeer het allemaal.
Bij de Valsspelers editie moet je verschrikkelijk goed opletten. Dat geeft veel lach momenten, maar kan ook voor wat extra spanning zorgen.

Na ander half uur komt er abrupt een eind aan het spel. Ik ben opeens door mijn geld heen… is het gestolen of was het hotel toch te duur? We moeten er alle drie heel hard om lachen. En de dag erna staat Monopoly Valsspelers Editie weer paraat voor nog een gezellige middag met elkaar spelen.
 
Te koop bij o.a. Bol.com.
GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!