Spellen

Getest: Leipe Lama’s

Het familiespel Leipe Lama’s is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 12 t/m 17 jaar (breng op www.speelgoedvanhetjaar.nl vooral ook jouw stem uit). Onze verwachtingen zijn dus redelijk hoog als we naar deze leeftijdsindicatie kijken.
Leuke lama
De plastic lama in het spel ziet er leuk uit en vullen wij via het doppie in zijn koppie met water. Zo wordt het een waterpistooltje. Nu de kaartjes van het spel Leipe Lama’s op tafel leggen, de dobbelsteen er bij, en natuurlijk de speluitleg. Die hebben we namelijk wel nodig, want hoe gaat dit in zijn werk?

Op de speciale dobbelsteen staan cijfers, maar ook een lama. Gooien met deze dobbelsteen geeft dus aan hoeveel kaarten je om moet draaien. Wat staat er op die lamakaarten? Opdrachten én vooral mooie tekeningen van lama’s. Nu komt het er op aan hoe snel je kunt reageren met wat er op de afbeelding staat. Een spugende lama? Een toeter? Of toch iets anders? Bij de eerste twee kaarten pak je zo snel mogelijk de lamakop waarmee je je buurman/vrouw nat mag spuiten.

De mening van de jury Speelgoed van het Jaar 2019: Een hilarisch spel met een hoop nattigheid.
Ons gevoel bij het lamaspel: mwaahhh. Onze tieners vinden het wel geinig, maar ook snel kinderachtig en daarnaast is de straal water uit de lamamond behoorlijk en ben je dus snel drijfnat aan tafel. Dat zorgde bij onze test eerder voor boze gezichten dan voor vrolijkheid. Wellicht is dat gevoel anders als je het in de zomer buiten kunt spelen.
Toelichting ontwikkelingspsycholoog:
Bij het Leipe Lamaspel komt het erop aan om goed te kijken en snel te reageren. Een behendigheidsspel dus. Alle spelers hebben een stapeltje kaarten met op de onderkant afbeeldingen van lama's en andere dieren. Midden tussen de spelers staat een waterspuit in de vorm van een lamahoofd.

De speler die aan de beurt is, moet een dobbelsteen gooien en één of meer lamakaarten omdraaien. Als op de kaart een spugende lama of een toeter staat, dan moeten de anderen proberen zo snel mogelijk het lamahoofd te pakken en iemand nat te spuiten. Het gaat hierbij vooral om visuele informatieverwerking en snel reageren. Impulsbeheersing is ook belangrijk, want als je verkeerd hebt gekeken, word je zelf nat gespoten. Een hilarisch spel om samen lol te hebben.

Voor kinderen die snel overprikkeld raken of boos kunnen worden kan het wenselijk zijn dat een ouder het kind voorbereidt op mogelijk nat worden. Op die manier kunnen ze gelijk een stukje emotieregulatie oefenen. Leuk voor het hele gezin of met vriendjes.